Edmond Niculuşcă şi Elvira Lupşa despre Block Party în District 40. Lupşa: „Nu e o petrecere de cartier, focusul nu e pe petrecere, ci mai mult pe celebrare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edmon Niculuşcă şi Elvira Lupşa
Edmon Niculuşcă şi Elvira Lupşa

Sâmbătă şi duminică, pe 6 şi 7 octombrie, între orele 11.00 şi 23.00, pe strada I.L. Caragiale (segmentul str. Icoanei – strada Maria Rosetti) se organizează Block Party în District 40. Edmond Niculuşcă, preşedintele ARCEN- asociaţia care organizează evenimentul- şi Elvira Lupşa, co-organizator, au oferit la Adevărul Live, mai multe detalii cu privire la prima pietonală culturală din Capitală.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Block Party în District 40, eveniment ce va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, a plecat de la „proiectul District 40” care se întâmplă deja de câteva luni în zona cartierului Icoanei, au explicat Edmond Niculuşcă şi Elvira Lupşa, la Adevărul Live.

„Este o platformă cultural-comunitară iniţiată, gândită, creată de ARCEN, dezvoltată împreună cu Elvira Lupşa, care este partenerul creativ al District 40...un proiect care îşi propune să dezvolte cea mai culturală zonă a capitalei. Zona Icoanei, dacă ne uităm cu atenţie puţin la ce se află în ea, este zona cu cea mai multă densitate culturală. Sunt institute culturale, sunt teatre, sunt cinematografe, sunt librării, sunt spaţii culturale alternative şi, credem noi că un mijloc prin care zonele istorice ar putea să fie reactivate ar fi tocmai să punem împreună micro-comunităţile care funcţionează în acest spaţiu”, a explicat Niculuşcă. 

Platforma District 40 era lansată în mai, la Noaptea Muzeelor, iar ideea block party-ului a venit de la Elvira Lupşa care a explicat că totul se datorează perioadei în care a locuit la New York, unde astfel de evenimente sunt deja ceva comun. 

„Am avut norocul să locuiesc în New York mai mulţi ani şi acolo era ceva foarte comun să se adune oamenii pe stradă şi să celebreze ori o cauză, ori o sărbătoare...un plan împreună şi îl aplică pe stradă să reanimeze, spre exemplu, zona”, a explicat Lupşa. 

„Colaborarea face imposibilul posibil”

Ideea principală a demersului o reprezintă dezvoltarea şi facilitarea unei reţele funcţionale de resurse, de idei. Block Party-ul nu reprezintă o petrecere de cartier, ci mai degrabă un prilej de celebrare care are drept scop principal sudarea unei comunităţi. 

„Într-adevăr, e o nuanţă acolo, în sensul că nu e o petrecere de cartier, focusul nu e pe petrecere, ci mai mult pe celebrare- poţi să celebrezi în diferite feluri, nu trebuie neapărat să dansezi sau să te dai cu capul de pereţi. Poţi să celebrezi şi uitându-te la un film, sau mâncând ceva bun, sau stând de vorbă cu oameni interesanţi. Ideea de block party, la bază, este ideea de a transforma strada în altceva decât scopul ei prinicipal, care este traficul de maşini”, a mai spus Evira Lupşa. 
Edmond Niculuşcă_Elvira Lupşa

„Colaborarea face imposibilul posibil” este motto-ul District 40, căci scopul principal estr acela de a transforma un loc ocupat de regulă de maşini, într-unul pentru oameni. „Ne dorim să setăm un exemplu al colaborării”. 

De ce zona Icoanei

Alegerea zonei pentru acest eveniment are la bază filosofia şi istoria ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) care e legată, încă de la înfiinţare, de acest cartier. Altfel, zona Icoanei are un mare potenţial cultural.

„Cred că zonele care sunt nişte centre culturale într-un oraş nu fac decât altceva decât să iradieze şi în zonele mai puţin favorizate din punct de vedere cultural. ARCEN s-a axat întotdeauna pe centrul oraşului, pe zona care are potenţial, dar nu e valorificată. Dacă zonele care au potenţial cultural vor fi suficient de valorificate, atunci cu siguranţă că şi zonele mai puţin favorizate cultural vor avea beneficii. Ced că există ONG-uri care se ocupă de zonele de periferie ale oraşului, care au nevoie de alte tipuri de interracţiune”, a spus preşedintele asociaţiei. 

Mai sunt, totuşi, multe de rezolvat şi în zona Icoanei, care are mai multe probleme din punct de vedere arhitectural. Totuşi, dacă micro-comunităţile se vor coagula într-o comunitate, zona ar putea creşte şi, ulterior, să aducă beneficii întregului oraş. 

„Bucureştiul are un centru istoric, dar nu are un centru cultural. Ceea ce noi numim centru istoric este o imensă bodegă care nu pune de fapt în valoarea nici arhitectura, nici istoricul, nici memoria locului, pe când zona Icoanei ar putea să fie... şi un centru istoric cultural. Cred că dacă aducem un turist în oraş, mai degrabă cunoaşte Bucureştiul în zona Icoanei sau în cartierele astea vechi, decât dacă îl plimbăm pe Calea Victoriei şi îl ducem la Casa Poporului”, a mai spus Edmond Niculuşcă. 

„Este şi o ideologie la mijloc, de ce anumite zone se numesc centru şi altele periferie.La noi, acest lucru se întâmplă foarte paradoxal şi chiar straniu, la nivel de urbanism, că centrul se comportă ca o periferie. Şi asta nu mi se pare normal. Prin activităţile noastre comune, asta încercăm să facem, să arătăm că potenţialul centrului este să se comporte ca un centru, cultural, istoric, de entertainment”, a completat Lupşa. 

afiş Block Party

Din programul Block Party-ului

Block Party în District 40 va include pledoariile Districtului, o serie de conferinţe în care vor vorbi oameni din diverse domeni, de la arhitecţi, la antreprenori, la personalităţi din societatea civilă şi din domeniul culturii, discuţii ce vor avea loc, bineînţeles în stradă, dar care au fost gândite, în cuvintele Elvirei Lupşa, „într-un mod mai intim decât conferinţele habituale în care te uiţi la o scenă şi invitaţii sunt pe scenă. Să ne simţim mai aproape şi parte din dialog, să nu fie o ierarhie foarte clară între invitaţi şi public”. Niculuşcă a menţionat câteva nume, printre care scriitoarea Nora Iuga sau arhitectul Radu Negoiţă. 

Tot pe 6 şi 7 octombrie, pe aceeaşi stradă, oamenii se vor putea bucura de o mostră din „Nocturnele de iarnă”,adică poezie în aer liber, după modelul deja binecunoscutelor nocturne de poezie, organizate în fiecare vară la Rezidenţa Scena9 sau pe acoperişul Magheru One.

Block Party în District 40 va include şi proiecţii de filme, jocurile copilăriei reamintite părinţilor şi nu numai, şi explicate copiilor de astăzi, care poate că nu le-au cunoscut. 

Prima pietonală culturală din Bucureşti înseamnă că timp de două zile,  mersul maşinilor va fi oprit, iar strada va deveni pe rând spaţiu expoziţional, loc de întâlnire în mijlocul oraşului, spaţiu de lectură, loc de dezbatere, loc de joacă pentru copii şi adulţi, scenă de dans şi cinema.

Îşi dau întâlnire pe o singură stradă din Cartierul Icoanei Institutul Francez, Rezidenţa BRD Scena9, Librăria Cărtureşti, POINT, Şcoala Centrală, CINETic, MNEMONICS, În Faţa Blocului, agenţia de artă UNICAT, Liviu Lambrino, Paul Dunca şi Jim Felix, într-un manifest pentru colaborare şi interconectareca punct de pornire pentru revitalizarea zonelor istorice din Bucureşti.

Block Party în District 40 ridică problema lipsei de colaborare a comunităţilor culturale din zonele istorice ale Bucureştiului, singurele capabile, în contextul actual, să dinamizeze aceste zone şi să salveze de la dispariţie şi mutilare aceste insule de identitate ale oraşului vechi.

Pe participanţii la Block Party îi vor întâmpina cărţile recomandate de District 40 pentru această toamnă şi aduse în stradă de Cărtureşti, lecturile de poezie contemporană şi tururile ghidate prin cartier, deliciile culinare pregătite de celebrul Chef Liviu Lambrino şi dansul în mijlocul străzii, alături de Paul Dunca, muzica lui Jim Felix şi filmele proiectate în aer liber de Institutul Francez. Pe parcursul celor două zile, strada I.L. Caragiale va găzdui şi cinci dialoguri moderate de ARCEN la care vor participa arhitecţi, antreprenori, personalităţi din societatea civilă şi domeniul culturii, printre care Romeo Cuc, curatorul proiectului MNEMONICS, arhitectul Şerban Sturdza şi Şerban Radu, fondatorul Cărtureşti.

District 40 este o platformă culturală şi comunitară care îşi propune să faciliteze dialogul şi colaborarea între toate instituţiile, organizaţiile şi comunităţile culturale din Cartierul Icoanei şi împrejurimi, una din zonele istorice ale capitalei cu cea mai mare densitate culturală.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite