Estetica ignorată a străzii bucureştene: uşi de garaj Art Deco

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul tururilor mele de istorie arhitecturală încerc să atrag atenţia participanţilor români sau străini asupra elegantelor, dar în general ignorate uşi de garaj, bloc sau curte datând din creativii ani '30 ai Bucureştiului, cu care s-ar putea mândri orice capitală a lumii. În zona Calea Călăraşi am descoperit o astfel de operă de artă, uşa de garaj în stil Art Deco, ce transmite un mesaj optimist al societăţii industriale interbelice.

Calitatea artei înglobate în această compoziţie a unui element arhitectural cu desinaţie în primul rând utilitară este impresionantă, la care se adaugă proporţiile plăcute ochiului, şi rar pentru patrimoniul Bucureştiului, starea bună de conservare în care se află. Design-ul uşii de garaj, prezentate în articol, îmi aminteşte de arta grafică tipică şcolii Bauhaus, ceva parcă inspirat de la pictorii Mondrian şi Paul Klee. Tema este o fabrică a anilor 1930, cu ferestre de acoperiş de tip clerestory (ferestre de hală de fabrică de profil dinţi de fierăstrău) vazute în zimţii de deaspura mânerelor, coşuri industriale din care se ridică fumul (stinghiile unduitoare verticale), nori (stinghiile unduitoare orizontale) şi un Soare în trei ipostaze: la răsărit - în stânga şi cel mai mic, amiază - la centru, in toată plenitudinea, şi apus - în partea dreaptă, incă dogorind, văzut in cercul de mărime intermendiară, reprezentând împreună o zi de lucru la fabrică.

image

Uşă de garaj în stil Art Deco, casă datând de la mijlocul anilor 1930

Zidul care înconjoară deschiderea uşii conţine, de asemenea, o temă similară în stil Art Deco, dar care este acum destul de greu de observat sub un strat de zugraveală dat în ultima perioadă. În opinia mea, aceaste uşi de garaj sunt o adevărată capodoperă, care poate face senzaţie dacă ar fi etalată într-o expoziţie sau chiar într-un muzeu de artă modernă, şi o altă dovadă a calităţii arhitecturii epocii Art Deco ce s-a desfăşurat în interbelicul bucureştean.

Oraşul conţine o multitudine de asemenea remarcabile portale, din feronerie sau uneori lemnărie, conferindu-i o identitate aparte faţa de marile centre urbane ale centrului şi estului Europei, ce ar putea fi unul din elementele de promovare a turismului cultural local.

Am ilustrat mai jos alte două exemple de asemenea creatii in stil Art Deco, tipice anilor '30, o poartă de curte şi o uşa de bloc, ce ca numeroase asemenea monumente ale patrimoniului arhitectural sunt trecute cu vederea de majoritatea publicului, iar în multe cazuri distruse în cursul lucrărilor de asa zise îmbunătăţiri sau renovări ce au loc în toate zonele istorice ale capitalei României, cu o râvnă demnă de o cauză mai bună.

image

Poartă de curte de bloc, din feronerie in stil Art Deco, cu motivul soarelui dogorind, zona Plantelor, Bucureşti, a doua jumătate a anilor '30.  

image

Uşă de bloc în stil Art Deco de la sfârşitul anilor '30, cu motivul razelor de soare izbucnind printre nori, zona Mântuleasa.

Articol publicat iniţial pe blogul Case de Epocă, iar în engleză pe blogul Historic Houses of Romania.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite