Fals jurnal de ieri şi de azi. O tulburătoare sărbătoare creştin ortodoxă a cuprins Slătioara Olteniei de sub munte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea a învrednicit creştinii ortodocşi ai Olteniei de sub munte să reaprindă flacăra credinţei la o bisericuţă-schit datând din anul 1760, aşezată singuratic pe un mirific plai, numit Floreşti, vatră de sute de ani a satului Floreşti, mutat de intemperii pe malul Cernei vâlcene, la un cot al acesteia, unde s-au aflat odinioară cazărmile cezaro-crăieşti.

Iată pisania pictată pe zidul schitului, reîntinerit astăzi şi înflorit.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, cel în Treime slăvit: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, în anul mântuirii 2022, iar de la Facerea Lumii 7530, s-au încheiat lucrările de restaurare ale Bisericii cu Hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva (14 octombrie) şi Sfântul Ierarh Teotim (20 aprilie) de la Parohia Fometeşti, din comuna Slătioara, satul Floreşti, judeţul Vâlcea, Protoieria Horezu. Biserica a fost construită în anul 1760, de către preotul Arap Florescu şi a fost reparată în 1937 de către binecredinciosul Gheorghe Pătruca Toma.

Lucrările de restaurare actuale au început în anul 2015, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părintele Varsanufie şi s-au finalizat în anul 2022, în cel de-al optulea an al păstoririi ca întâistătător al Eparhiei Râmnicului prin strădania PC. P.R. paroh Marian Constantin Rădulescu şi prin jertfa Doamnei Doctor Maria Rădulescu şi de asemenea cu ajutorul binecredincioşilor creştini, al enoriaşilor şi al membrilor Consiliului Parohial.”

Cu acest prilej, ÎPS părintele arhiepiscop doctor Varsanufie i-a acordat doamnei doctor Maria Rădulescu decoraţia „Crucea Râmnicului”.

La sărbătoarea sfinţirii, ÎPS doctor Varsanufie a rostit o emoţionantă binecuvântare arhierească.

Sfinţirea a fost săvârşită de un sobor de preoţi, slujitorii bisericilor satelor Slătioarei vâlcene, în rândul cărora s-a aflat şi preotul bucureştean pensionar Mihai David, fratele marelui cărturar Petre David, născut în satul Fometeşti, în care a şi ridicat o splendidă biserică, un adevărat potir de frumuseţe arhitecturală, în grădina căreia îşi află şi mormântul marele cărturar, şi este altarul principal al satului Fometeşti.

Ziua sfinţirii a strâns o mare mulţime de credincioşi din satele şi cătunele Slătioarei, şi din comunele învecinate, care s-au bucurat să se închine sub un cer senin, primăvăratic, ca un cristal.

Această sărbătoare a sfinţirii bisericuţei de la Floreşti va rămâne în amintirea celor care au luat parte la ea şi va intra ca un model în istoria Slătioarei din Oltenia de sub munte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite