Feronerie arhitecturală bucureşteană din anii 1900

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada Fin de Siècle feroneria arhitecturală, redată în cea mai mare parte in fier forjat, a devenit îndeajuns de ieftină ca material de construcţie şi ornament, adoptată astfel în întreaga lume a acelei epoci. Tonul a fost dat de construcţii faimoase ca Turnul Eiffel sau podul din Porto. Bucureştiul se distinge onorabil în arhitectura de fier forjat prin multitudinea de porţi, garduri, balcoane sau copertine de uşă ce împodobesc oraşul.

Capitala era un oraş în dezvoltare rapidă în acei ani dinainte de Primul Război Mondial, cu multe clădiri ridicate în stilurile istoriciste la modă atunci, într-o manieră provincială, pe care le denumesc colectiv stilul Micul Paris, inspirat în cea mai mare parte din arhitectura franceză de sec. 19. Multe din acele clădiri au fost împodobite cu minunate elemente lucrate în fier forjat, de la balcoane, ansambluri de uşă, porţi, garduri la stradă, intrări vitrate, sere etc., ce constituie şi la ora de faţă un parametru definitoriu al peisajului construit istoric bucureştean.

Doresc să prezint în următoarele fotografii numai o fracţiune din multitudinea de astfel de structuri de feronerie, datând în acest caz, în cea mai mare parte, din anii 1900, găsite pe cuprinsul oraşului. În opinia mea acestea sunt destul de bine păstrate, dacă ţinem cont de tumulturile secolului ce s-a scurs de când au fost construite şi de lipsa de întreţinere din ultimile decenii. Nu este deloc greu să ne imaginăm cum o restaurare elementară a acestor structuri ar accentua semnificativ estetica urbană a metropolei şi ar pune în evidenţă într-un mod mai mult decât pozitiv identitatea sa remarcabilă, acum mult ascunsă sub stratul gros de ignoranţă şi lipsă de înţelegere a arhitecturii vechi din partea atât a locuitorilor, cât şi a autorităţilor.

image

Feronerie bucureşteană din anii 1900: poartă, gard şi ansamblu de uşă, zona Colina Patriarhiei. FOTO Valentin Mandache

image

Balcon din fier forjat de tip bufant, cu monograma proprietarului casei la centru. Acesta este unul din cele mai iconice elemente de identitate arhitecturala bucureşteană. Casa din zona Sf. Gheorghe Nou.

feronerie

Balcon din fier forjat cu unele elemente asamblate de fier turnat, împodobit cu monograma proprietarului clădirii, zona Gara de Nord.

image

Ornamente florale pe un gard la stradă, zona Piaţa Romană.

feronerie

Copertină tip scoică, zona Moşilor.

feronerie

Seră/ conservator, intr-o vreme când creşterea plantelor exotice, în special ferigile, era o modă în intreaga Europă, zona Moşilor.

image

Porţi şi copertină scoică din fier forjat, zona Batişte

feronerie

Clanţă de poartă în foma de sfinx, şi încuietoare din anii 1890, zona Mântuleasa.

feronerie

Poartă şi copertină tip scoică, zona Dacia

feronerie

Intrare vitrată tip conservator/ seră, zona Gara de Nord.

Articol publicat iniţial pe blogul Case de Epocă, iar în limba engleză pe blogul Historic Houses of Romania.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite