Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Firea se gândeşte la patrimoniul de la Paris mai mult decât la cel din Bucureştiul pe care îl administrează

5
16 Apr 2019 16:51:12
Cristian Ghingheş

Că ceea ce s-a întâmplat aseară la Paris este o tragedie culturală mondială nimeni nu contestă. Ce este însă de remarcat şi de comentat este ipocrizia unor conaţionali, mai ales politicieni, administratori de oraşe şi resurse publice, care n-au făcut mare lucru pentru patrimoniul cultural local ori naţional, ba chiar şi-au bătut joc de el, dar îi vezi debitând mesaje solidarire referitoare la catedrala franceză.

Cel mai la îndemână exemplu este Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului anunţând astăzi că va dona 10% din salariul său pe trei luni pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris. Totodată, ca să bage şi mai mult capul în poză, i-a trimis o scrisoare primarului din Paris, Anne Hidalgo, în care îi transmite „mesajul nostru de compasiune si solidaritate, după teribilul incendiu ce a mistuit Catedrala Notre Dame de Paris, simbolul şi inima Franţei, parte a patrimoniului arhitectural mondial”. Evident, a urmat comunicatul oficial al Primăriei Bucureşti, că ce rost are să donezi ceva dacă nu te şi lauzi cu asta?

În acelaşi timp, majoritatea clădirilor istorice din Bucureşti zac abandonate ori sunt lăsate intenţionat de izbelişte, poate-poate cad şi lasă parcelele libere pentru diverse construcţii dorite de ani de zile de diverşi dezvoltatori care astăzi plâng pe Facebook pe motiv de Notre-Dame. Şi, de ce să nu o spun, nici complicitatea, tăcerea surdă a cetăţenilor nu e de trecut cu vederea.

Îmi doresc ca într-o bună zi societatea şi în mod special comunitatea din care facem parte să pună preţ pe patrimoniul cultural construit (a) nu numai în momentele când se întâmplă ceva nasol la noi sau oriunde pe lumea asta (precum incendiul de la Notre Dame) şi (b) cu privire la imobilele noastre locale ori naţionale lăsate de izbelişte sau, mai rău, urâţite sau umbrite de diverşi rechini imobiliari care se pretind mari investitori.

Până atunci, să ne preţuim patrimoniul vizitându-l, vorbind despre acesta, întreţinându-l, restaurându-l, învestind în el. Iar dacă autorităţile nu o fac, preferând să arunce milioane şi milioane pe chermeze şi lălăieli de toate tipurile, să le presăm şi să le subliniem priorităţile.

Închei cu două vorbe culese de aici, de la nişte amici. Prima e o glumă, a doua e o analogie cât se poate de serioasă.

1. Firea, când aude de biserici, nu are importanţă de la ce cult sunt, acţionează prompt.
2. Dar cu şcolile alea din Bucureşti pe care pică tavanul cum a rămas?

Valabil pentru toţi primarii care se simt cu musca pe căciulă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

L--- Lara
16.04.2019, 17:01:03

E mai cool sa te apuce grija de altii, de departe, decat sa vezi mizeria din jurul tau. Gestul lui Firea imi aduce aminte de o starleta locala - nu imi mai amintesc numele- care se lauda acum n ani in presa ca face donatii unor copii din Africa, in timp ce ai nostri mor cu zile cazand in WC-urile din curtea scolii. Bineinteles, fiecare face ce vrea cu banii sai, sau in cazul acesta gestul tinea mai mult de a iesi in fatza cu orice pret si de a parea interesanta cu orice pret. Asa si cu tanti Firea.....mai bine ar face donatia respectiva scolii unde o fetita de 3 ani a murit cazand in WC-ul din curtea scolii. Este mai util. Pentru Notre Dame de Paris sunt bani: 4 mari industriasi francezi au anuntat donatii de 600 de milioane de euro in total. Si vor fi urma alte donatii...

+1 (3 voturi)
Sorin Ionascu
16.04.2019, 17:53:51

Foarte bine scris articolul. Scurt si la obiect. As mai completa ca numai in Bucuresti - "parohia" d-nei Fi_rea - sunt cateva sute de cladiri care stau sa cada in mod natural. Asteapta eventual un cutremur mai maricel care sa le ajute. Majoritatea sunt cu locatari inauntru. In ultimii 30 de ani nu stiu daca au fost consolidate si reabilitate mai mult de 30 din acestea. Anul acesta intra in reconditionare vreo 5-6. Dincolo de aspectul cultural-spiritual-artistic-estetic este si cel uman, al sigurantei vietii, pentru ca aceste cladiri sunt niste capcane mortale. Intre ele sunt si cateva spitale, care, in caz de doamne-fereste, nu doar ca nu vor fi de ajutor ci vor avea ele insele nevoie de unul. In Bucuresti nu exista vreo cladire la fel de impresionanta si de semnificativa ca Notre Dame din Paris, dar exista foarte multe care sunt importante pentru spiritualitatea noastra si pentru cea universala. Doar ca toti primarii au cheltuit sume ametitoare pe fel de fel de prostii, neglijand tocmai lucrurile cele mai valoroase. La fel ca si mai-marii BOR, care fac eforturi disperate sa mai ridice un cotetz, mai mare si mai fioros decat celelalte, dar neglijeaza comorile seculare lasate de izbeliste. Si apropos de ultima fraza: "Valabil pentru toţi primarii care se simt cu musca pe căciulă". Cam toti o au, ca stim la ce trage musca.

+3 (3 voturi)
Cristian Ghingheş
17.04.2019, 13:30:52

Mulțumesc!

+1 (1 vot)
Markus Roman
16.04.2019, 20:56:28

Patzakin ar facea mult mai bine daca ar dona acel 10% din salariu pt reabilitarea retelei de incalzire, ca sa nu mai plezneasca in fiecare zi ca in iarna trecuta, cand tremurau aia pe ruptelea de frig la blocuri.

+1 (1 vot)
deviatsotsemidesiatdeviat
17.04.2019, 05:25:14

Iar e tradoarea Firea pe prima pagina !? Ar dona salariul la Paris dar pentru Catedrala Mantuirii Neamului ei care a nascut-o, sta si se uita !

+1 (3 voturi)