Gustave Eiffel în România: Grand Hotel Traian, Iaşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustave Eiffel,  inginer şi arhitect francez faimos în lumea întreagă, expert în construcţii cu schelet metalic şi elemente prefabricate metalice, cum au fost Turnul Eiffel în Paris sau Statuia Libertăţii în New York, a avut de asemenea o prezenţă demnă de remarcat în România prin câteva proiecte, dintre care cel mai remarcabil este Grand Hotel Traian din Iaşi.

Construcţiile făcute dupa planurile lui Eiffel includ, aparte de hotel, inaugurat in 1882, prezentat în fotografiile de faţă, fosta Hală Mare (1873) a oraşului, mausoleul familiei importantului politician conservator Petre P. Carp de la conacul său din Ţibăneşti, judeţul Iaşi, şi un pod de cale ferată (1876) peste Prut la Ungheni, comandat şi construit sub jurisdicţia Imperiului Rus, care lega provincia de frontieră a Basarabiei, cu România.

Hotelul Traian este construit pe un schelet metalic cu elemente prefabricate metalice, umplute cu zidărie uşoară de cărămidă, şi deschideri ample pentru vitrine şi numeroase ferestre. Stilul arhitectural este un Beaux Arts redus la esenţă, aproape industrial, tipic şi altor edificii ridicate de Gustave Eiffel în alte locuri ale planetei. Clădirea reprezintă o minunăţie a ingineriei şi arhitecturii epocii victoriene, bine păstrată şi întreţinută de proprietarii hotelului şi de autorităţile locale din Iaşi, care realizează importanţa crucială a acestui edificiu pentru identitatea culturală şi arhitecturală a oraşului. Situaţia aceasta fericita este în contrast evident cu clădiri de epocă emblematice pentru istoria şi identitatea arhitecturală românească, distruse sau desfigurate în alte locuri din ţară, în perioada de la căderea comunismului, ultimul exemplu fiind decizia primăriei bucureştene de mutilare a ce a mai rămas din Palatul Ştirbei.

image

Hotelul Traian, Iaşi, la începutul anilor 1920. (carte poştală veche, colecţia Valentin Mandache)

Momentul de glorie pentru Grand Hotel Traian a venit în timpul Primului Război Mondial, când a găzduit membri ai guvernului României, iar Iaşi a fost capitala temporară a ţării, cu majoritatea teritoriului ocupat de Puterile Centrale sub conducerea forţelor armate ale Imperiului German. În acea perioadă extraordinar de dramatică, populaţia oraşului s-a mărit de zece ori, la peste un milion de refugiaţi pe durata a numai câteva săptămâni, cu trupele aliate ruseşti devenind ostile şi dezorganizate din cauza influenţei ideologiei şi revoluţiei Bolşevice. În cele din urmă spiritul patriotic a prevalat, iar guvernul, ai cărui miniştri şi consilieri erau găzduiţi şi de Hotelul Traian, împreună cu suveranul României, Regele Ferdinand, au reuşit să îndepărteze la sfârşitul războiului pericolul trupelor germane şi al armatei ruse bolşevizate.

Prezenţa lui Gustave Eiffel, o personalitate uriaşa a inginerei şi arhitecturii mondiale, in zona Iaşului este un fapt puţin cunoscut de publicul românesc, nu mai vorbesc de cel internaţional, putând constitui un important element de marketing pentru turismul de calitate în aceast colţ al ţarii, însa este în mare parte ignorat de oficialităţile guvernamentale, care orientează greşit acest efort prin promovarea de sportivi practic uitaţi de publicul internaţional sau alte campanii mediocru gândite şi ţintite.

Articol publicat iniţial pe blogul Case de Epocă, iar în limba engleză pe blogul Historic Houses of Romania.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite