Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Guvernul şi limba română

37
29 Jun 2018 14:21:00
Dan Caragea

Aflu că SGG a investit mai mult de 11.000 de euro pentru achiziţionarea a 400 de pachete de resurse lingvistice tipărite. Bănuiesc că şi guvernanţii au înţeles cât pe prost stau cu limba română. În schimb, stau bine cu banii, deşi nu ştiu să-i cheltuiască cu folos.

Ştirea publicată azi de „Adevărul“ zice aşa:

„400 de pachete care cuprind Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX), Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM), dar şi cărţi de gramatică au fost comandate pe adresa Secretariatului General al Guvernului urmând a fi livrate săptămâna viitoare, potrivit unui portal de achiziţii publice. Investiţia guvernului se ridică la puţin peste 50 de mii de lei, mai exact 11.250 de euro.“ (Adevărul, 29.06.2018)

Din aceeaşi ştire aflăm şi conţinutul complet al pachetului:

„Pachet format din: a) Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, Editura Univers Enciclopedic Gold Bucureşti; b) Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române; c) Gramatica de Bază a Limbii Române.“

Nu ştiu dacă redactarea este a SGG sau a ziariştilor, dar e bine să precizăm că atunci când guvernul are de gând să cumpere cărţi măcar titlurile acestora să fie scrise corect. Conform DOOM, pe care guvernul şi-l doreşte cu ardoare, titlurile publicaţiilor se scriu cu literă mare doar la primul cuvânt. Limba română urmează aici ortografia franceză şi nu pe  cea engleză, imitată în citatul de mai sus. Deci, ceea ce guvernul doreşte să cumpere sunt trei opere, scrise corect astfel: Dicţionarul explicativ al limbii române, Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române şi Gramatica de bază a limbii române.

Menţionez că toate operele sunt editate de Univers Enciclopedic Gold, ceea ce e o bună afacere pentru o editură privată. Bănuim că afacerea este şi curată. Fireşte că este curată, de vreme ce Univers Enciclopedic Gold este singura editură care a publicat aceste trei opere!

Mă întreb totuşi: atunci când cele două dicţionare sunt disponibile gratis online, oare să credem că le este mai simplu guvernanţilor să caute cu degeţelul în două tomuri care cântăresc câteva kilograme? Mai mult, DEX-ul este aliniat cu DOOM, 2005, prin urmare sunt prea puţine beneficii de tras dacă îl vom cumpăra şi pe acesta. În schimb, pe DexOnline, publicul are acces şi la declinări şi conjugări, ceea ce este un ajutor de netăgăduit faţă de ediţiile pe hârtie, pe care mărturisesc că nici eu nu le mai folosesc.

Nu zic mai nimic despre Gramatica de bază a limbii române, pentru că, deşi zisă „de bază“, nu prea poate fi citită nici de specialişti, ca să nu mai spun că e săracă în exemple, cam toate „fabricate“... Să mai adăugăm că terminologia gramaticii nu este concordantă cu cea a dicţionarelor, care urmează gramatica tradiţională? Altfel spus, să fie cu iertare, dar nu vă văd deloc, domnilor guvernanţi, studiind această gramatică...

Iată cum o veste aparent îmbucurătoare m-a lăsat trist. Decât să arunce banii pe fereastră, guvernul ar fi făcut mai bine să sprijine Institutul de Lingvistică, al Academiei, în speţă ediţia a III-a a DEX-ului, nerevizuit temeinic din 2009, şi ediţia a treia a DOOM-ului, şi aceasta din 2005. Dar oare oamenii ăştia ne întreabă şi pe noi?

Vorba lui nenea Iancu, o afacere „curat murdară“!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Radu Mircea
29.06.2018, 15:29:12

# Aaaa.... Dar de ce credeti domnule Profesor ca SSG a cumparat citeva sute de kile de carti pentru a fi citite ??? In cel mai fericit caz banuiesc ca actualii chiriasi ai Palatului Victoria , au gasit niste rafturi goale prin birouri , dupa ce fostii exmatriculati si-au luat sticlele cu etichete bengoase si stralucitoare . Si apoi ce poate fi mai inaltator pentru toti repetentii guvernamentali decit niste tomuri groase , grele , impresionante ??? Da bine la imaginea de '' intelectual '' ....

+9 (11 voturi)
L--- Lara
29.06.2018, 16:12:29

@Radu Mircea Povestea despre cumpararea dictionarelor si cartilor de gramatica de catre actualii guvernanti este din seria "prostul nu e prost destul daca nu e si fudul". Cred ca daca au in biblioteca un dictionar, or sa se destepte.

+3 (11 voturi)
gyll
29.06.2018, 15:33:37

Domnule profesor, nu cere guvernanților ceea ce nu au. Aceasta țară, România, este blestemată, nu știu de cine, să fie batjocorita în fel și chip de către acești semidocți, dar cu "doctorate", doctori în hoții care se tot perindă pe la timona ei, nu de azi de ieri. Îmi amintesc cu tristețe predicția seniorului Coposu: -România este blestemată să fie condusă peste 20-30 de ani de același FSN, și pe stânga și pe dreapta. Pe cale de consecință........

+8 (8 voturi)
🖕
29.06.2018, 16:19:47

Foarte binevenite observațiile dumneavoastră, domnule Caragea! Ei, dar dacă le-ar consulta doar gratis online, nu s-ar vedea decît în calitatea vorbirii, pe cînd politicienii sînt îndeobște demonstrativi. Plus că iar se face/o fac de panaramă pe dna Dăncilă, deoarece lumea va crede că-s pentru ea, că a devenit brusc studioasă, or asemenea oameni se închipuie perfecți. Mă veți ierta pentru o observație critică: știu că e corect să spunem „literă mare”, așa am învățat și eu, dar consider că ar fi mai nimerit să spunem „majusculă”, pentru a evita confuzia cu mărimea fontului (se poate scrie, nu-i așa, un „a” foarte mare).

+4 (6 voturi)
Casandra II
29.06.2018, 16:22:38

Vai, d-le Caragea, da' carcotas mai sunteti! In loc sa salutati faptul ca madam veorica a inteles ca nu mai merge asa, cu gafe precum "orice om ii e teama de o plangere penala" sau chestia cu "Banca Monetara" si ca a luat decizia sa se puna la punct cu gramatica macar, dvs ii criticati ca au risipit banii. Toanty veorica va avea ocazia ca, intre 2 pauze de cafea, sa studieze temeinic gramatica de baza a limbii romane, fiindca oricum la altceva nu se pricepe. Dvs va legati ca au platit 11.000 de euro, ceea ce e un mizilic fata de alte cheltuieli aberante pe care nu le-a taxat nimeni. Pai, ei, guvernantii,atentie, nu guvernatii, cum din greseala ati scris dvs, sunt ordonatori de credite si pot cheltui cat vor fiindca nici Curtea de Conturi nu va indrazni sa-i traga de urechi sau de maneca, iar parlamentul nici atat. Cred ca toanty veorica va angaja si un hamal ca sa-i care "caramizile" acelea de dictionare dupa ea, ca sa vada lumea ca ea e desteapta si ca poate va spune ca stie diictionarele din scoarta in scoarta, precum si daddy afirma ostentativ ca stie programul lui tembel de guvernare, tot din scoarta in scoarta. De aceea, zic eu, o sa-l roada carii fiindca acestor rozatoare le place la nebunie scoarta.... La cat de incuiati par si veorica si subalternii ei, ma intreb: oare, cele 400 de pachete vor fi suficiente??? P.S. Se va organiza si un fel de examen de capacitate pentru a constata daca veorica si subalternii si-au insusit lectiile? Altfel, cred si eu precum autorul ca au dat banii degeaba, desi i-au facut un bine editurii....

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările