Includerea localităţii Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO a fost amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, includerea localităţii Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată după dezbaterile Comitetului pentru Patrimoniului Mondial UNESCO, a cărui sesiune se desfăşoară între 24 iunie şi 4 iulie, la Manama, Bahrain, conform Mediafax.

După ce duminică, preşedintele şedinţei Comitetului pentru Patrimoniul UNESCO, avocata Haya Bint Rashed al-Khalifa, a anunţat că dosarul pentru localitatea Roşia Montantă va fi analizat ultimul- deşi ocupa locul 19 în lista celor 29 de candidaturi de anul acesta- luni, la începutul dezbaterii privind dosarul în cauză, oficialii au punctat că pentru ca un sit să fie inclus pe lista Patrimoniului Mondial, este nevoie ca statul parte să îşi dea consimţământul.

De asemenea, delegaţia Azerbaidjanului a propus un amendament prin care este recomandată întoarcerea dosarului către statul român. Delegaţia a punctat că,  deşi condiţiile pentru includerea localităţii Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial sunt îndeplinite, totuşi trebuie ţinut cont  de cererea de amânare făcută de statul parte.

„În conformitate cu articolul 159 din Instrucţiunile Operaţionale, înaintează nominalizarea Peisajului Minier Roşia Montană, România, înapoi statului parte, până când problema arbitrajului internaţional aflat în curs este rezolvat”.

Conform articolului în cauză, scrie Mediafax, dosarul ar fi trimis înapoi statului parte „pentru informaţii adiţionale şi trebuie retrimis UNESCO în termen de maximum trei ani. Dacă această perioadă expiră, dosarul trebuie propus ca o nouă candidatură”. 

România a fost reprezentată la Mnama de Ştefan Răzvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii, „acesta având mandatul de a prezenta poziţia de amânare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial până la finalizarea procesului de la Washington”, conform unui comunicat transmis de MCIN.

Ţinând cont de aspectele patrimoniale sensibile în cauza ICSID (dosarul ARB/15/31), unde România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluţionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului naţional şi a intereselor financiare ale statului român. Nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menţionat. Aşadar, Guvernul României NU SOLICITĂ RETRAGEREA dosarului ci AMÂNAREA acestuia până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj  nr. ARB/ 15/ 31 - Roşia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistică şi tratat de către toţi decidenţii statului român ca pe o prioritate de securitate naţională", a declarat Ministrul Culturii şi Identităţii Nationale, George Ivaşcu, conform aceluiaşi comunicat.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite