articolul anterior articolul urmator

INTERVIU Prima parte. Valentin Guţu, autorul volumului „Dicţionar al greşelilor de limbă“. Naşterea, viaţa şi nemurirea greşelilor gramaticale...

3
28 Jul 2014 15:05:05
Vasile Ernu
Lucrarea „Dicţionar al greşelilor de limbă“ a lui Valentin Guţu FOTO Tudor Iovu
Lucrarea „Dicţionar al greşelilor de limbă“ a lui Valentin Guţu FOTO Tudor Iovu

3 Comentarii

MelosNegros
28.07.2014, 20:12:52

"...nu chiar ca Costache Negruzzi (atenţie: aici nici nu se pune, nici nu se spune „virgulă”!)..." - păcat că este eludată aici cea de'a treia variantă, adică taman cea mai uzitată în ultima vreme, şi anume imbecila forumulă "ca şi" Costache etc...care ca atare tîmpeşte omul de cap. Mai bine să faci o cacofonie - care propriu zis nici nu este greşeală gramaticală, decât să bagi tot felul de şi-uri care pur şi simplu interferează cu firul logic al oricărui enunţ. Şi această tâmpire e atât de mare încât s'a ajuns ca o cei mai mulţi vorbitori, să bage musai un "şi", oridecâteori folosesc comparativul "ca", chiar şi când nu e vorba de nicio cacofonie!

MelosNegros
28.07.2014, 20:18:37

De exemplu, în loc de "ca formulă de lucru", majoritatea zdrobitoare foloseşte "ca şi formulă de lucru", ceea ce ar mai fi de înţeles doar în cazuri ca cel reprezentat de forma (cacofonică) "ca conduită". Şi'am zis că ar mai fi, fiindcă la urma urmelor, eu unul cred că e de preferat forma cacofonică decât aberaţia aia cu "şi", care tinde să bruieze înţelesul exact al enunţului - împănat cu floricele, mai exact cu prafuri d'astea igienice, anti-miros.

Mihai Ion Turcu
29.07.2014, 12:40:12

Domnule Ernu, am acceptat din pura reverenata academica, sa prezint in toamna in cadrul unui simposion germano-roman, in limba germana, o lucrare despre raportul intre bilingvism si dezvoltarea conceptelor, din perspectiva cognitivista. Nu sunt filolog, mai mult insumi fac multe greseli ortografice, am invatat sa scriu in limba germana, apoi am trecut prin trei reforma ale ortografiei romanesti, si am o fraza complicata derivata din gindirea germana, eu fiind roman, dar cu studii initiale de filozofie, germana in special, mai putin Kant mai mult Hegel,. Exista mai multe feluri de gandire, unul fiind gandirea discursiva, interna si pentru comunicare, intre ele diferite etc. Gindirea discursiva se poate realiza doar folosind o limba- fenomen cultural, cu reguli logice transpuse in logica gramaticala. O gandire bine organizata uzeaza de o vorbire gramatical corecta. Gramatica are o evolutie. Felul personal de utilizare a limbii este limbajul. In limbaj se produc licentele si greselile. Greselile care se generalizeaza prin contagiune sunt final incluse in gramatica limbii. Pentru cineva preocupat sa gandeasca riguros este fundamental sa vorbeasca corect dar si sa consulte frecvent diferite dictionare pentru a revedea semnificatiile secundare, derivate, alternative ale unui cuvant. Nu se poate gandi abstract decat in cuvinte (concepte) rod al unor complexe procese de gandire. Prezent limba romana sufera o degradare accelerat. Inclusiv fonetica romaneasca este alterata, cum ar fi accentuarea , a spune in loc de Moldova cu accentul pe" o 'din silaba II, a pune accentul pe "o' din silaba I, distorsiune frecventa la prezentatorii de buletin meteo TV. Media ,intens frecventata, este si sursa preluarii in masa de greseli de limba. Limba saraceste prin intrarea in limbajul tinerilor de cuvinte si sintagme cu semantica deturnata sau incerta : "marfa", "blana', "nasol' , si puzderia de anglicanisme sau termeni din tehnica utilizarii calculatorului, pe care tinerii le includ inclusiv in tezele lor scolare. Recent au fost publicate transcrieri ale unor inregistrari de limbaj al unei doamne cu functie in CNA. Nu s-ar fi putut imagina ! Problema dezacordului "e multe" face parte din limbajul curent in anume regiuni. Despre regionalisme discutia difera. Banuiesc ca dictionarul in cauza este scump. Profesorii de romana sunt saraci si fondurile la dispozitia scolilor si mai sarace, Ministerul ar trebui sa faca un efort "strategic" pentru a inzestra scolile cu un asemenea instrument..