Laura Cosoi, în costume tradiţionale româneşti, vechi de un secol, pentru proiectul RomânIA Centenară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Laura Cosoi a îmbrăcat porturile tradiţionale româneşti pentru expoziţia „RomânIA Centenară”
Actriţa Laura Cosoi a îmbrăcat porturile tradiţionale româneşti pentru expoziţia „RomânIA Centenară”

Marţi, la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a avut loc o conferinţă dedicată proiectului internaţional RomânIA Centenară care constră într-o expoziţie itinerantă a zece costume populare româneşti, vechi de peste 100 de ani, precum şi a unor fotografii surprinse de către Alexandru Zainea, în care actriţa Laura Cosoi poartă cu emoţie aceste costume. Primul oraş în care va ajunge expoziţia este Londra, pe 16 şi 17 septembrie.

Unul dintre proiectele prin intermediul căruia se va sărbăroti Centenarul Marii Uniri este şi „RomânIA Centenară”, demarat de bandul Flori de Ie.

Actriţa Laura Cosoi, creatoarea „Flori de ie”- Cristina Chiriac, fotograful Alexandru Zainea, artistul muzical Chriss Casper şi make-up artistul Brânduşa Bordeianu alcătuiesc împreună echipa proiectului RomânIA Centenară. 

Cristina Chiriac, cea care a iniţiat RomânIA Centenară, consideră că acesta ar putea fi proiectul de ţară al anului 2018, fiind unul care îmbină valorile culturale şi istorice cu arta. Mai mult, dat fiind că expoziţia va fi una itinerantă, aceasta va promova România atât în ţară, cât şi peste hotare.

Cât despre locurile în care această expoziţie va ajunge, Chiriac a menţionat Londra, Berlinul, Parisul, Beijingul, scopul fiind ca aceasta să ajungă chiar şi în Australia. Motivul pentru care expoziţia trebuie să ajungă în aceste locuri este, în viziunea celor implicaţi în proiect, acela de a ajunge la românii care au nevoie şi care simt dorul mai mult decât îl simţim noi.

„Practic, este vorba de o expoziţie a costumelor populare autentificate şi certificate de către un doctor în istorie, care atestă că aceste costume populare sunt mai vechi de 100 de ani”, a spus Cristina Chiriac.

Modelul care a îmbrăcat costumele este actriţa Laura Cosoi, iar fotografiile au fost realizate de Alexandru Zainea, într-un cadru inedit, după cum a declarat Chiriac, la Hărman. Expoziţia echipei înseamnă, după spusele echipei proiectului, fotografii, costumele ca atare, 10 la număr, certificate şi etnografiate, respectiv un film cu puţin peste trei minute, realizat de Chriss Casper. 

conferinţă_ RomânIA Centenară

Chriss Casper, Brânduşa Bordeianu, Laura Cosoi, Cristina Chiriac şi Alexandru Zainea la conferinţa de presă susţinută la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

„Ne dorim să realizăm o expoziţie itinerantă prin care să readucem în prim-plan toate valorile autentice româneşti”, a mai spus fondatoarea „Flori de Ie”. 

Luând cuvântul, Laura Cosoi s-a declarat îndrăgostită iremediabil de ţară şi de tradiţiile ei. Aceasta a explicat că ceea ce poate să facă pentru propria ţară este să o facă cunoscută în întreaga lume, dar şi să atragă, totodată, atenţia românilor care, de cele mai multe ori, tind să privească spre culturile şi tradiţiile altor ţări.  

                                                                                                          Laura Cosoi în port popular                                                                                                       (Foto: facebook.com/ProiectRomaniaCentenara)

Laura Cosoi_ RomânIA Centenară
„Aşa că, fiind un influencer, cred foarte mult că pot să am o voce, aş putea spune, mai răspicată, şi pentru românii noştri dragi. Pentru mine, acest proiect este o declaraţie de dragoste pentru România. O iubesc, şi îmi place s-o descopăr. Cred că de fapt aşa putem să ne manifestăm dragostea pentru ea, încercând s-o descoperim şi să aducem iarăşi în prezent trecutul care este atât de valoros”, a spus actriţa Laura Cosoi .

100 de ani de istorie pictaţi cu acul 

Cristina Chiriac a povestit că în spatele proiectului RomânIA Centenară, se află o echipă de oameni mânaţi de pasiune care îşi doresc ca oamenii din străinătate, fie ei români sau de altă naţionalitate, să vadă lucrurile frumoase şi de preţ ale ţării. Chiriac a mai explicat că pentru ea, portul popular nu este un simplu veşmânt, ci un obiect tecut prin generaţii, care conţine 100 de ani de istorie pictaţi cu acul într-un costum. 

„E o istorie vie, e istoria neamului românesc. Practic, ne reîntoarcem la rădăcini, este moştenirea pe care o lăsăm generaţiilor viitoare”, a adăugat Cristina Chiriac. 
Laura Cosoi_ RomânIA Centenară

Costumele sunt din toate regiunile României şi fac parte din colecţia proprie a „Flori de ie”, colecţie ce conţine aproximativ 150 de costume populare de sărbătoare, după cum a declarat Cristina Chiriac.

Aceasta a dat exemplu un costum dintr-una dintre fotografii- costum popular de Gorj. Un port  de sărbătoare, mai specific de naşă, având aproximativ 110 ani.

„Este un costum cusut cu fir metalic şi cu paiete lucrate. O operă de artă”, a conchis creatoarea brandului care s-a şi ocupat de recondiţionarea multora dintre costume. 

                                                                                Laura Cosoi într-un costum popular din zona Gorjului.                                                                       Fotografie din expoziţia itinerantă (Foto: Alexandru Zainea) 

„Practic este mărturia noastră vie că o bucată din trecut a rezistat timp de 100 de ani. Noi suntem mesajul străbunilor noştri. Sângele lor care curge prin noi astăzi este dovada că ceea ce au sacrificat ei după 100 de ani, noi trebuie să fim demni să ducem mai departe. Şi dacă trăieşti pe acest pământ şi îţi iubeşti ţara, aceasta este singura manifestare de dragoste pe care trebuie s-o avem. 2018 este anul în care, cel puţin o dată în viaţă, trebuie să ne aducem aminte că dacă existăm, existăm datorită generaţiilor trecute”,  a mai spus Chiriac. 

De ce Laura Cosoi?

Povestind despre alegerea modelului care să îmbrace costumele, cei din proiect au vorbit despre necesitatea îndeplinirii unei singure condiţii: ca persoana publică aleasă să îşi fi manifestat dragostea de port popular şi de ţară. 

Cum actriţa avea pe blogul său un post de la nunta pe care o făcuse în Ardeal, în stil tradiţional, echipa s-a decis că ea ar fi cea mai potrivită pentru promvoarea României peste hotare. 

Laura Cosoi_ RomânIA Centenară

Fotografie din expoziţia itinerantă. Laura Cosoi, în port popular (Foto: Alexandru Zainea)

„Nunta mea a fost făcută în Ardeal, tradiţional, am păstrat toate obiceiurile care mă legau de copilărie şi de vacanţele mele petrecute la Hoşleag, lângă Alba Iulia. A fost foarte emoţionant tot evenimentul nunţii pentru că a participat tot satul, a fost cu chiutori, cu dans popular, exact cum se făcea odată”, a povestit Cosoi. 

De asemenea, actriţa a spus că ea a continuat declaraţia de dragoste pentru ţară, povestind cum soţul său, cu ocazia împlinirii vârstei de 35 de ani, i-a făcut cadou o casă din Maramureş (în Baia Sprie), veche de 150 de ani,din lemn la care lucrează acum amândoi pentru a putea fi din nou locuibilă. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite