Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Culturii, autorizat să accepte donaţia imobilului Casa Vârnav Liteanu

1
22 May 2020 00:01:06
Autor: News.ro
Foto News.ro
Foto News.ro

Ministerul Culturii anunţă că a fost autorizat să accepte donaţia imobilului Casa Vârnav Liteanu, din Liteni, judeţul Suceava. Casa boierească din secolul al XVIII-lea urmează să fie restaurată.

"În şedinţa de astăzi, Guvernul României a aprobat Hotărârea prin care Ministerul Culturii a fost autorizat să accepte donaţia cu sarcini a imobilului înscris în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Suceava cu denumirea Casa Vârnav Liteanu", arată Ministerul Culturii.

Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, este în prezent în proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniţă Sandu Sturdza.

Ministerul Culturii urmează să încheie un contract de donaţie cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu să parcurgă un amplu proces de restaurare.

"Casa Vârnav-Liteanu, din oraşul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Naţional al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea şi consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar şi la specializarea profesioniştilor din muzee şi instituţii de cercetare. Judeţul Suceava va beneficia de investiţiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiţii care îmi doresc să aibă reverberaţii atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Este o moştenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm şi să îi oferim utilitate în prezent şi în viitor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelian Propinatiu
24.05.2020, 20:14:21

Acceptarea unor donaţii e prea puţin la cât investesc alţii în EduCultură şi propagandă. Ministerul Culturii e subfinanţat şi nu poate licita să achiziţioneze, de pe piaţa imobiliară cultă actuală, Palatul şi Grădinile Bragadiru, casa lui Octavian Goga din Grădina Icoanei sau mai ales îndeosebi Vila Carola de lângă cazinoul Sinaia, locuita cândva de Menuhin şi de familia Noica - spaţiu ideal pentru o mare şcoală de filosofie. Astfel de posesiuni ar putea fi puse la dispoziţia Uniunilor de Creaţie, pentru relaţiile lor cu publicul din ce în ce mai select.