Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Culturii explică filiera Adrian Ghenie de donaţie pentru „Cuminţenia Pământului“

0
23 Aug 2016 13:46:04
Autor: Doinel Tronaru
Adrian Ghenie şi Corina Şuteu, un parteneriat de cursă lungă         Sursa: Facebook Corina Şuteu
Adrian Ghenie şi Corina Şuteu, un parteneriat de cursă lungă         Sursa: Facebook Corina Şuteu

În urma unei solicitări făcute de „Adevărul“, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a explicat astăzi că ministerul pe care-l conduce nu va primi propriu-zis o lucrare - nouă sau veche - din partea pictorului Adrian Ghenie, ci va aştepta ca aceasta să fie vândută de galeristul artistului unui terţ interesat, iar apoi banii să fie viraţi în contul campaniei. Totul trebuie însă să se întâmple până pe 30 septembrie, când se pune punct subscripţiei.

Am adresat mai demult o solicitare reprezentanţilor Ministerului Culturii, intrigat de modul confuz în care aceştia comunicau intenţia generoasă a pictorului român de succes Adrian Ghenie de a sprijini prin propriile puteri campania naţională de subscripţie pentru sculptura lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului“. „ Aş dori să ştiu cum se va proceda efectiv pentru materializarea acestei donaţii“, scriam în mailul trimis săptămâna trecută.

„La invitaţia Ministrului Culturii, Adrian Ghenie donează o lucrare pentru campania naţională de subscripţie publică "Cuminţenia Pământului". Încasările realizate prin vânzarea lucrării vor ajunge în conturile campaniei“, scria Corina Şuteu pe Facebook în data de 11 august, alături de o poză cu cei doi în faţa Pavilionului Românesc de la Bienala de Artă de la Veneţia. Cum, mai exact? „Ministerul Culturii nu este dealer de artă, pentru a putea vinde această lucrare“, în măsura în care aceasta ar fi fost oferită fizic. Dacă este vorba despre o sumă, mai mult sau mai puţin simbolică, atunci care este suma?

Astăzi, Corina Şuteu a lămurit misterul: nu este vorba despre nicio lucrare fizică, se aşteaptă o reacţie din partea galeristului lui Adrian Ghenie: „Un artist de talia domnului Adrian Ghenie este reprezentat de o galerie, iar lucrările sale sunt vândute prin intermediul acesteia.

Vânzarea tabloului care va fi donat pentru campania „Cuminţenia pământului” se va face prin intermediul uneia dintre galeriile din străinătate care îl reprezintă pe domnul Adrian Ghenie. La rândul ei, galeria poate dona Ministerului Culturii suma obţinută în integralitatea sa (adică împreună cu comisionul cuvenit galeriei) sau doar partea care i s-ar cuveni în mod normal artistului.“

Pe de altă parte, „d-na ministru nu a declarat nicăieri că domnul Adrian Ghenie va dona Ministerului Culturii o lucrare (doar în anunţul de pe Facebook - nota mea), ci doar că «încasările realizate prin vânzarea lucrării vor ajunge în conturile campaniei».

Suntem convinşi că sunteţi la curent cu faptul că vânzarea unui tablou se poate face pe două pieţe: în primul rând tabloul este vândut de către galerie unui terţ, apoi (în anumite cazuri) vânzarea sau licitarea lucrării. În cazul licitării tabloului de către o altă persoană care nu este galeria, artistul nu mai are niciun folos material“, mai comunică reprezentanţii Ministerului Culturii.

Adrian Ghenie, în faţa tinerilor liceeni din Alexandria       FOTO: Doinel Tronaru

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările