Ministerul Culturii recunoaşte: nu există un plan B pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O „Cuminţenie“ din ce în ce mai greu de achiziţionat
O „Cuminţenie“ din ce în ce mai greu de achiziţionat

În cazul nefericit în care mobilizarea naţională nu va da rezultate şi suma strânsă pentru achiziţionarea sculpturii lui Brâncuşi nu va fi suficientă, statul va renunţa la dreptul de preempţiune pentru această operă din Patrimoniul Naţional şi va retuna banii donatorilor pe parcursul anului viitor. Responsabilii Ministerului Culturii recunosc că nu s-au gândit la această eventualitate şi speră totuşi ca ea să nu devină realitate.

Gesturile din ce în ce mai dese de mobilizare şi solidarizare pentru achiziţionarea capodoperei brâncuşiene sunt impresionante, ceea ce dovedeşte că în interiorul Ministerului Culturii a devenit clară urgenţa acestor acţiuni, faptul că timpul nu curge în favoarea campaniei de subscripţie naţională. Într-adevăr, suma strânsă până acum (306.773 de euro, până astăzi) şi, mai ales, rata de creştere a acesteia sunt cu totul insuficiente. Un gând nu poate fi împiedicat să se strecoare, insidios şi de neevitat: dar dacă, totuşi, în cele din urmă, suma nu se va strânge, iar proiectul de mobilizare naţională va eşua? Are Ministerul Culturii ceva pregătit pentru această situaţie? Sau premierul Dacian Cioloş?

Cum veti actiona daca, totusi, pana la sfarsitul lunii septembrie nu se strang banii necesari achizitionarii sculpturii "Cumintenia Pamantului"? Exista un plan B sau un plan de rezerva al Ministerului Culturii pentru aceasta situatie? Sunt intrebarile pe care le-am adresat persoanelor responsabile din Ministerul Culturii.

„Noi nu putem sa ne gandim la un plan B din simplul motiv ca lucrurile au fost clar stabilite de la inceputul Campaniei si anume ca,

in situatia nefericita in care nu vom putea strange suma necesara prin subscriptie publica, vom returna banii inapoi tuturor donatorilor. In acel moment se activeaza procesul de renuntare oficiala la dreptul de preemptiune de catre Ministerul Culturii“,

răspunde Dragoş Neamu, consilier al ministrului Culturii, Corina Şuteu, şi manager interimar la Muzeul Naţional de Artă al României. „Intre timp, daca Guvernul intentioneaza sa isi schimbe strategia, in functie de nivelul de colecta pana la un anumit moment cheie, cu siguranta vom anunta public orice schimbare intervenita in cadrul campaniei“, mai spune acesta.

Veti face demersuri la prim-ministrul Dacian Ciolos pentru cumpararea sculpturii cu bani integral de la buget? Daca veti avea succes, mai este valabila afirmatia ca cei care au donat pana atunci vor fi despagubiti anul viitor sau ce s-a donat deja este bun donat? ne-a mai interesat să aflăm de la oficialul MC.

„Oricum ar fi, noi tragem nadejdea ca nu se va ajunge in situatia de a apela la alte instrumente de convingere a premierului pentru achizitia Cuminteniei Pamantului altfel de cat s-a stabilit initial si s-a reglementat din punct de vedere juridic/legal“, crede Dragoş Neamu. „Eu sunt convins ca noi vom achizitiona aceasta lucrare ca reprezinta nu numai o nevoie de apropiere a societatii fata de arta si de cultura in general,dar si o investitie sigura in cel mai economic sens cu putinta, nu numai din punct de vedere al unui capital cultural deja castigat“, îşi exprimă optimismul oficialul.

Citeşte şi: Mai e mult până departe: doar 5% din banii necesari s-au strâns pentru „Cuminţenia Pământului“. 74.000 de euro ar trebui să doneze românii pe zi

Publicul va avea la dispoziţie un număr de telefon unic pentru donaţii prin SMS

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat pe pagina sa de Facebook că în urma întâlnirii pe care a avut-o, joi, cu operatorii de telefonie mobilă, s-a stabilit că, începând de săptămâna viitoare, publicul va avea la dispoziţie un număr unic prin care vor putea fi făcute donaţii prin SMS în campania naţională de achiziţionare a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

Facilitatea va fi creată ”pentru a da posibilitatea de a dona bani pentru achiziţionarea «Cuminţeniei Pământului» prin intermediul SMS-urilor”, a scris ministrul Culturii.

Suma strânsă până în prezent în conturile celor opt bănci implicate în campanie este de 267.595 de euro, potrivit anunţului făcut de ministerul Culturii pe 1 iulie.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Conturile sunt deschise până la 30 septembrie.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

În cazul în care donaţiile nu vor acoperi suma de 6 milioane de euro, acestea vor fi returnate cetăţenilor care au participat la subscripţia publică. ”Dacă procesul de subscripţie nu va fi unul de succes, vom da banii înapoi conform tuturor donaţiilor primite”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite