Numeroase personalităţi cer ministrului Culturii, înaintea şedinţei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, să ia măsuri legale cu privire la controversata licitaţie a unor manuscrise enesciene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
enescu

Semnatarii petiţiei „Eliade dezmembrat/ Enescu dezarticulat” cer ministrului Culturii să ia măsuri legale pentru a suspenda licitaţia programată de casa Historic pentru 22 septembrie şi să constituie un grup independent de experţi, format din profesionişti din domeniul juridic, muzicologic şi istoric, cu o probitate profesională de netăgăduit, care să facă cercetări şi să clarifice situaţia, iar rezultatele să fie comunicate transparent.

Scrisoarea deschisă este semnată, între alţii, de Gabriel Bebeşelea, Eugen Ciurtin, Radu Vancu, Mihai Şora, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu şi Adrian Cioflâncă.

Licitaţia Historic cu loturi Enescu, anunţată pe 19 august, a suscitat o dezbatere publică majoră, pe fondul problemelor de natură muzicologică, istorică şi juridică pe care le implică.

În şedinţa extraordinară din 13 septembrie a Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor este programat să se discute doar despre două dintre cele 190 de loturi ale licitaţiei, în eventualitatea includerii acestora în Tezaur şi a cumpărării lor de către Stat, remarcă semnatarii.

Ei atrag atenţia asupra câtorva aspecte:

„În Comisia respectivă nu există niciun muzicolog şi, din informaţiile pe care le avem, nu a fost solicitat niciun muzicolog independent, cu experienţă şi probitate profesionale de netăgăduit, pentru a evalua cele două loturi. În aceste condiţii, ne exprimăm dubiul asupra capacităţii Comisiei de a evalua în mod corect, din toate unghiurile posibile, actele depuse de Casa de licitaţii Historic.

Actele prezentate până acum de Casa de licitaţii Historic nu pot demonstra provenienţa celor două loturi şi nici faptul că vioara Wolff 1885 prezentată i-a aparţinut cu adevărat vreodată lui George Enescu, nici că i-ar fi fost oferită de Casa Regală a României, nici că nu au existat intervenţii asupra ei, în ultimii ani.

În absenţa unei expertize solide muzicologice, istorice şi juridice a documentului prezentat de Casa de licitaţii Historic pentru a „certifica” provenienţa loturilor, există riscul ca multe alte noi documente, inclusiv partituri – conform chiar acelui document nedatat – să fie scoase la vânzare, pe viitor, fără să le fie certificată provenienţa şi dezarticulând direct chiar opera lui Enescu. Aceasta în condiţiile în care nu au existat niciodată informaţii privind existenţa unui „fond Drăghici”, în schimb există informaţii că în anii din urmă ai mandatului lui Romeo Drăghici la conducerea Muzeului Enescu au fost înstrăinate obiecte de la Muzeu. Ori, în aceste condiţii, în absenţa expertizei independente cu privire la provenienţa şi conţinutului bunurilor, există riscul ca astfel de obiecte să fie scoase la licitaţie tocmai pentru a face statul român să le răscumpere, la preţuri foarte mari, sau pentru a fi valorificate în colecţii private, în afara circuitului public mondial al operei lui Enescu.

Am sesizat Parchetul General şi Comisia Europeană cu privire la acest caz.

Historic construieşte o campanie de imagine pentru a întipări ideea că ei scot la licitaţie „vioara lui Enescu”, ceea ce va avea un impact negativ asupra moştenirii lui George Enescu”.

În plus, îi transmit ministrului că au publicat online un text explicativ pe site-ul enescueliade.com.

„În aceste condiţii, vă solicităm să luaţi măsurile legale pentru a suspenda licitaţia planificată de Casa de licitaţii Historic, pe 22 septembrie, până la lămurirea surselor de provenienţă şi a autenticităţii tuturor loturilor puse în vânzare. Solicităm de asemenea constituirea unui grup independent de experţi, format din profesionişti din domeniul juridic, muzicologic şi istoric, cu o probitate profesională de netăgăduit, care să facă cercetări şi să clarifice situaţia. Solicităm ca toată această muncă să fie prezentată public, în mod transparent”.

Ei subliniază că este vorba despre un subiect de interes public major. „Este vorba de obiecte care e posibil să fi fost sustrase de la Muzeul Enescu, contrar voinţei lui Enescu, care a donat totul statului român, şi care acum sunt scoase la vânzare la preţuri foarte mari, ca tezaur, pentru a obţine bani de la statul român”.

„Vă solicităm aşadar să interveniţi potrivit prerogativelor legale şi să faceţi demersurile legale pentru a suspenda această licitaţie până la lămurirea tuturor problemelor de natură muzicologică, istorică şi juridică ale tuturor loturilor Enescu din această licitaţie”, se mai arată în document.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite