Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

O casă monument din fosta mahala Mântuleasa a Capitalei, scoasă la vânzare de la 650.000 de euro

3
28 Mar 2020 11:22:50
Autor: News.ro

Casa istorică cu arhitectură neoclasică, construită la final de secol XIX, simbol al stilului de viaţă elitist din perioada interbelică, situată pe una dintre cele mai liniştite străzi din fosta mahala negustorescă Mântuleasa, la mică distanţă de kilometrul 0 al Capitalei, a fost scoasă la licitaţie cu un preţ de pornire de 650.000 de euro.

Mahalaua Mântuleasa lua fiinţă în perioada Brâncovenilor în afara oraşului şi avea să se dezvolte în jurul bisericii cu acelaşi nume, fiind încorporată în vatra oraşului în anul 1752. Personalităţi precum Mircea Eliade, Petre Ţuţea, Panait Istrati sau Mircea Vulcănescu, au trăit şi au creat în casele cu parfum parizian din celebra mahala.
 
Casa, estimată între 750.000 şi 850.000 de euro, a fost restaurată in anul 2006, cu păstrarea tuturor elementelor arhitecturale originale, a uşilor din lemn masiv cu sticlă de cristal bizotat, a sobelor vieneze specifice secolului XIX, a candelabrelor şi prizelor. De asemnea, au fost aduse îmbunătăţiri precum acoperiş plan de tip Lindab dublu fălţuit, încălzire centralizată cu calorifere, sistem de aer condiţionat cu unităţi mascate pentru a nu afecta aspectul arhitectural, sistem de supraveghere video, porţi electrice cu actionare din telecomandă, toate realizate cu respectarea regulilor impuse imobilelor monument istoric.
 
 
La nivelul 2, dispune de un buncăr în stare perfectă de utilizare, cu uşi duble blindate, prevăzut cu tunel de evacuare şi guri de aerisire.
 
Subsolul compus din cinci încăperi este construit din cărămidă cu boltă întărită de armătură metalică, dispune de ferestre care preiau lumina naturală şi aerisirea de la nivelul parterului. Tot la subsol găsim o bucătarie separată, cu spaţiu de dining si un rastel original de vinuri, comandat la Paris în anii 20 de către primul proprietar al casei. Atât buncărul cât şi demisolul au fost restaurate recent prin tehnica de sablare de o echipă de experţi din Italia, puţinele cărămizi afectate de acest proces fiind înlocuite cu piese originale din aceeaşi perioadă de fabricaţie manufacturieră, rezultatul fiind unul cu adevărat spectaculos.
 
Suprafaţa subsolului împreună cu a buncărului este de aproximativ 100 mp, buncărul fiind un spaţiu ideal pentru un Cigar Lounge, a unei mici săli de sport sau pur şi simplu pentru un hide out ideal.
 
   
 
Parterul cu o suprafaţă totală de 146 mp e compus din 4 camere, un hol principal şi un hol de serviciu, baie, chicineta de protocol. Camerele şi holurile pentru recepţie sunt înalte şi luminoase, pastrând elementele decorative de la data construirii imobilului: brâuri, frize, parchet din stejar, mozaic, uşi originale cu glasswand din cristal. Mansarda în suprafaţă de 160 mp dispune de un open space de dimensiuni generoase, doua camere, un hol şi un atic, luminate natural prin intermediul unor luminatoare de mari dimensiuni. Deasupra se află podul, pe o suprafaţă de 50 mp.
 
Potenţialul acestei bijuterii arhitecturale, situată în zona istorică a “Micului Paris”, este unul real iar o posibilă destinaţie viitoare poate fi atât pentru o reşedinţă cochetă ce păstrează şi duce mai departe cu demnitate parfumul perioadei interbelice, dar şi al unui restaurant, cafenele sau sediul unei companii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Smeritu Pahomie
28.03.2020, 16:32:53

...n-au decat sa faca MORGA acolo....

-1 (3 voturi)
Ludwig
28.03.2020, 18:16:56

Cine naiba da atat pe o ragalie ce daca trece un camion pe strada se transforma in moloz...

0 (2 voturi)
Un cititor
29.03.2020, 11:56:57

"De asemnea, au fost aduse îmbunătăţiri precum acoperiş plan de tip Lindab dublu fălţuit, încălzire centralizată cu calorifere, sistem de aer condiţionat cu unităţi mascate pentru a nu afecta aspectul arhitectural,..." Daca vanzarea ei mai poate fi salvata/oprita, ce au distrus prin renovari neadecvate.....este imposibil de refacut !! Ma intreb cum de i-a scapat lui N. Dan, singurul care s-a lupatat contra distrugerii istoriei romanilor, a spatiilor verzi etc... Cine a aprobat ac licitatie ?! Cine a hotarat-o etc....?! Sper sa nu-i scape lui N. Dan Trebuie salvata ! Macar ce a mai ramas din ea !! Trebuie obligati ce-i care au facut renovari nepotrivite, sa raspunda si sa refaca ...dupa planse, totul cum a fost !! Asa ne dezradacinam !! Din cauza unor ticalosi flamanzi, incompetenti in functii publice !! Ce stiu astia despre istoria tarii !? Ce pret pun pe cultura ?! Cu ce drept "lupta" sa ne dispara obiectivele culturale ?! Nu vad oamenii de cultura sa se ridice impotriva acestui jaf !! Politrucii, prostimea, ne-a distrus ecoomia pt imbogatirea lor proprie, ne distrug cate un pic dar hotarat si cultura, originile etc.... prin lasarea in paragina a ceselor/ob. monumentale, sau prin vanzarea lor. Avem sute, mii de monumente de o imortanta covarsitoare, lasate in paragina, sau instrainate !! De neadmis !!! Trezeste-te stat ticalos, ne vom pierde identitatea intr-un moment (intr-o clipa) asemanator cu acesta cand vedem in ce drama suntem din cauza distrugerii economiei !!! Luati masuri!!!

-1 (1 vot)