Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Palatul şi grădinile Bragadiru, scoase la vânzare: complexul are 120 de camere FOTO

6
16 May 2020 12:49:53
Autor: News.ro
Palatul Bragadiru FOTO Artmark Historical Estate
Palatul Bragadiru FOTO Artmark Historical Estate

Palatul şi grădinile Bragadiru din Capitală sunt scoase la vânzare prin Artmark Historical Estate. Întreaga proprietate are o suprafaţă de 1,65 hectare.

Palatul şi grădinile Bragadiru au preţ disponibil la cerere. Construcţia din 1894 are o suprafaţă de 10.110 metri pătraţi care cuprind 120 de camere şi 43 de băi. 
 
Potrivit Artmark, ansamblul este disponibil pentru vânzare în trei variante - integral: palat şi grădina; palatul de 10.110 mp cu terenul aferent, de 4.369 mp; grădina de 12.122 mp, pretabilă unei dezvoltări imobiliare.
 
 
Complexul arhitectural poartă numele fondatorului său, Dumitru Marinescu Bragadiru (1842-1915). Personaj emblematic pentru oraş, a pornit dintr-o familie săracă de muncitori şi a ajuns să fie al treilea industriaş al Europei la început de secol XX. 
 
La finalul secolului XIX, a înfiinţat o fabrică de bere. Pe atunci, în Bucureşti funcţionau doar două astfel de întreprinderi, ambele de origine germană: Luther (viitoarea Griviţa) şi Oppler (ulterior GIB). În apropiere, Bragadiru a construit un loc de recreere pentru angajaţi, urmând o veche tradiţie a fabricilor de bere. Astfel a luat naştere  „Colosul”, cum a fost cunoscută clădirea la începuturile sale, în jurul anului 1905. Conceput ca Palat al Culturii, a fost folosit ca berărie şi sală de spectacole, dar şi pentru serbarea unor evenimente de familie ale lucrătorilor.
 
 
Palatul Bragadiru a fost realizat după planurile concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl în anul 1894. Este o construcţie impresionantă, atât prin mărime, cât şi prin arhitectură şi decoraţiuni, cu o atenţie deosebită acordată detaliilor: scări în spirală în stil Normand, stucaturi, statui inserate în faţadă, oglinzi veneţiene şi balcoane în stil Victorian. Grădina de vară şi terasa completează armonios arhitectura eclectică.
 
 
Cu o sală de bal spectaculoasă, care poate funcţiona şi ca sală de teatru sau de concerte, o bibliotecă, o popicărie, numeroase camere, magazine şi birouri ce funcţionau la parter, el îmbină stilurile unor celebre clădiri ale vremii - Camera de Comerţ, Poşta Română, Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC-ul) şi clădirea Curţii Supreme de Justiţie, toate construite în aceeaşi perioadă.
 
În iunie 1948, averea familiei a fost confiscată, iar palatul a devenit Casa de Cultură „Lenin” a sectorului V şi a funcţionat cu acest scop până în 1989. După căderea regimului comunist, a fost părăsit, până în 2003, când a fost retrocedat urmaşilor lui Dumitru Marinescu Bragadiru, care au refăcut clădirea.
 

FOTO Artmark Historical Estate 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

AltCineva
16.05.2020, 14:43:16

vreau doua !

MAMA
17.05.2020, 14:57:47

probabil vreun negustor levantin va pune laba pe proprietate. cladiri de birouri scrie pe acel teren.

Musceleanu
16.05.2020, 16:21:50

Uite ca erau timpuri cind se gaseau ceva romini destepti si capabili sa faca ceva bun pentru Natiune .!!!

Sergiu Simion
16.05.2020, 17:42:02

Cred ca este primul caz in care aud ca o proprietate de o asemenea valoare ( inaccesibila muritorilor de rand ) a fost retrocedata atat de repede ...mostenitorilor (?) . Cunosc un caz al unei foste asistente medicale din Bucuresti care avea in proprietate inclusiv un teren viran si care eextrem de trista pentru ca nu mai avea niciun urmas si nicio ruda . Dupa ce s-a imbolnavit si a murit subit , au aparut din senin 8 ( !) urmasi , iar dupa maxim doua luni pe acea proprietate a aaprut un fel de buncar la care partea din subsol era aproape mai mare decat cea de deasupra.

+2 (2 voturi)
T. Timisorean
17.05.2020, 11:21:09

O astfel de cladire ar trebui cumparata de stat sau de primaria Bucuresti. Sa organizeze aici un muzeru, ceva si in gradina mare un parc de recreere pentru cei din jur. Dar pt asa ceva util pentru generatiile viitoare, nu sunt bani, ca nu iese comision, ca nu-si face nimeni plinul. Ar putea avea multiple utlizari din cauza locatiei. Extensie a Academiei Romane, ceva institut de cercetare biologica/etc datorita gradinii. Sau extensie a primariei Sector 4 cu parc public in jur. Pentru asa o locatie merita chiar sa iei un credit, pentru ca ramane la cei ce vin. Dar se poate pune cineva cu mintile scurte de la noi? Care gandesc numai un ciclu de alegeri si cum sa faca bani cat mai multi pana sunt schimbati? Acelasi tip de gandire fanariota.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)