Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Prima fotografie din istorie în care apar oameni. Dagherotipul realizat la Paris în urmă cu 180 de ani

1
13 Apr 2019 21:31:32
Autor: George-Andrei Cristescu

Imaginea de mai sus este prima fotografie a Parisului făcută vreodată. Este un dagherotip realizat în 1839 de Louis Daguerre însuşi, inventatorul acestei tehnici fotografice. În acelaşi an, dagherotipul a devenit accesibil din punct de vedere comercial, iar astfel 1839 este considerat anul în care s-a născut arta fotografică.

Imaginea, realizată din Place de la République, una dintre pieţele publice principale ale capitalei franceze, prezintă un lustragiu cu clientul său, pe Boulevard du Temple, şi este prima fotografie din istorie în care sunt suprinşi oameni, scrie themindcircle.com.
 
Cadrul pare a fi unul neobişnuit de liniştit, dar este doar efectul tehnicii necesare obţinerii imaginii, care avea nevoie de o lungă perioadă de expunere, ceea ce a făcut ca oamenii şi vehiculele aflate în mişcare să nu fie surprinse.

Dagherotipia este prima tehnică fotografică încununată de succes. A fost pusă la punct de Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care produsese prima imagine fotografică în cameră obscură, folosind asfalt pe plăcuţe de cupru tratate cu ulei de levănţică. Procedeul cerea însă timp de expunere foarte îndelungat.

În cazul dagherotipului, imaginea este formată într-un amalgam de mercur şi argint, pe suprafaţa unei plăci care arată ca o oglindă. Fotografia este extrem de sensibilă: poate fi ştearsă cu degetul şi oxidează dacă este expusă la aer. Din acest motiv, fotografiile se montau în carcase ermetice sau în rame acoperite cu sticlă.

Cel mai bine păstrate daghereotipuri care datează din secolul al XIX-lea sunt închise în carcase robuste de sticlă, vidate şi umplute cu un gaz inert din punct de vedere chimic, de obicei azot.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lamuritorul
13.04.2019, 22:42:51

180 de ani? Cum trece timpu', dom'le!

+1 (1 vot)