Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Protest faţă de demolarea Palatului „Adevărul“ din Bucureşti

8
12 May 2021 13:56:01
Autor: Ion M. Ionita
FOTO Reptilianul
FOTO Reptilianul

Demolarea clădirii istorice în care au funcţionat redacţia şi tipografia Ziarului „Adevărul“, cotidian înfiinţat în 1888 de Alexandru Beldiman, a provocat protestul unui grup de jurnalişti şi intelectuali care condamnă ferm dispariţia unui reper al istoriei României.

Iniţiatorul protestului este istoricul Adrian Niculescu, care consideră că, prin demolarea acestei clădiri, s-a pierdut un martor deosebit de important al evoluţiei jurnalismului românesc.

„Condamnăm, cu toată puterea, demolarea sediului istoric al Redacţiei „ADEVARUL“ - din Strada Sărindar, 9-11, ce astăzi poartă numele marelui sau director Constantin Mille – templu al ziaristicii democratice naţionale, crimă a ignoranţei împotriva istoriei României”, se afirmă în textul protestului

„Am vorbit cu mulţi dintre cei pe care îi cunosc şi mi s-au alăturat în susţinerea acestui protest personalităţi pe care le enumăr: Horia Alexandrescu, Gabriel Andreescu, Vartan Arakelian, Adrian  Cioroianu, Şerban Cioculescu jr., Ion Cristoiu, Dumitru Graur, Coman Lupu, Ovidiu Nahoi, Ioan Aurel Pop (Preşedinte al Academiei Române), Toader Paleologu, Cristian Pîrvulescu, Liviu Rotman, Răzvan Theodorescu, Vlad Socor, Bogdan Şerban-Iancu, Ionuţ Vulpescu”, afirmă Adrian Niculescu.

Mai multe detalii despre istoria ziarului „Adevărul“

Sub conducerea lui Constantin Mille, considerat părintele ziaristicii române moderne, a fost construit în 1898 Palatul din Strada Sărindar, clădire emblematică în care s-au regăsit la loc de cinste  portretele personalităţilor fondatoare ale presei româneşti şi numele publicaţiilor pe care le-au condus, cum sunt Ion Heliade Rădulescu - Curierul Românesc, Gheorghe Asachi – Albina Românească, Iacob Mureşan – Gazeta de Transilvania, Cezar Bolliac – Trompeta Carpaţilor, C.A.Rosetti - Pruncul român şi Constantin Mille – Adevărul. Ulterior, clădirea a fost modernizată şi extinsă, dar vechiul spaţiu istoric a fost păstrat în forma originală. În ultimii ani, clădirea a intrat într-o stare avansată de degradare, iar în prezent, imobilul este demolat, fiind în curs dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Mai multe informaţii despre Palatul Adevărul, pe Reptilianul.ro.


FOTO Facebook/Rezistenţa Urbană

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

AltCineva
12.05.2021, 15:15:15

era asa de importanta...de ce nu a cumparat-o nimeni s-o transforme in muzeu ?

+2 (4 voturi)
defu gabi
12.05.2021, 15:21:19

Pentru ca puterea a miluit presa cu zeci de milioane de euro din buget sa faca reclama unor companii farmaceutice private... E clar ca n-a interesat pe nimeni, inclusiv presa miluita...

-5 (9 voturi)
Camelian Propinatiu
12.05.2021, 17:26:16

O pierdere grea pentru Bucureşti de anexat la un posibil dosar al mutării Capitalei în Ardeal. Biblioteca Digitala a Bucurestilor permite online accesul la numere antebelice din Adevărul. Incredibilă claritatea, curajul atitudinilor şi efortul permanent de a practica educaţia adulţilor, specialiştii explicând permanent noutăţile din domeniile lor.

+2 (10 voturi)
Nirolf
12.05.2021, 16:24:41

*** Sunt alaturi de semnatarii protestului .

+5 (11 voturi)
eleusisink
12.05.2021, 18:10:04

Pai atunci scoate bani din buzunarul tau si cumpara cladirea de la proprietari si transform-o tu in muzeu. Pe banii tai, nu pe banii actualilor proprietari. Tu si altii ca tine sunteti foarte darnici pe banii altora.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările