Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Scurt istoric al drapelului României

15
5 Jun 2013 17:55:48
Manuel Stănescu
Imagine
Imagine

Recent, comisia pentru revizuirea Constituţiei a propus reintroducerea stemei ţării pe drapelul naţional. Cum aproape nimic din ceea ce mirobolanta comisie propune pentru modificare nu se discută în mod public, măcar la un nivel minim, mi-am propus să reconstitui câteva repere privind istoria drapelului.

Discuţia pleacă de la nivelul unei ipoteze, care sugerează o combinaţie a celor trei culori pe drapelele folosite de Mihai Viteazul în campaniile sale militare, soldate cu efemera uniune politică de la 1600. O primă reprezentare grafică, e drept destul de vagă, apare în timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. În mod oficial, prima apariţie a tricolorului a avut loc în 1834 în Ţara Românească, când domnitorul Alexandru Ghica a cerut aprobarea Porţii pentru noile drapele de luptă. În acel moment, culorile erau roşu, albastru, galben. În 1840 galbenul a fost repoziţionat în centrul drapelului.

Prima reprezentare simbolică a tricolorului a avut loc în timpul Revoluţiei de la 1848.  Culorile erau dispuse orizontal, albastru-galben-roşu, conform devizei „Libertate, Dreptate, Frăţie”. Apărut în Ţara Românească, tricolorul a fost folosit în Moldova, în Transilvania (la Blaj) ajungând până la Paris, purtat de studenţii români. Trebuie precizat însă că în Ardeal, în cadrul primelor manifestaţii publice ale revoluţionarilor, a fost folosită combinaţia albastru - alb - roşu, înlocuirea albului cu galbenul folosit în Ţara Românească şi în Moldova fiind un act simbolic.

La 22 iunie 1861, Alexandru Cuza a decretat tricolorul ca fiind drapelul civil oficial al Principatelor. Până atunci, în paralel cu tricolorul fuseseră folosite şi vechile steaguri ale Moldovei şi Ţării Româneşti.

Constituţia de la 1866 prevedea, la articolul 124, locul celor trei culori pe steag, fiind adoptată dispunerea lor verticală în ton cu drapele puterilor europene ale vremii. Este important de precizat că stema ţării se regăsea doar pe drapelele armatei şi pe cele princiare, cele civile neavând stemă. Tradiţia s-a păstrat şi după întregire: drapelul civil al României Mari nu avea stemă.

După instaurarea Republicii, Constituţia de la 1948 preciza poziţionarea stemei în centrul steagului, tradiţie rămasă până în 1989. După revoluţie, prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional. Prin Constituţie, s-a menţinut dispunerea culorilor şi lipsa stemei.

Există două steaguri similare cu cel al României: Andorra şi Ciad. Reprezentanţii Ciad-ului au înaintat inclusiv un protest oficial la O.N.U., evident neîntemeiat, de vreme ce tricolorul românesc este mult anterior anului 1970.

Dacă este sau nu recomandată redispunerea stemei în centrul drapelului civil al României, rămâne o discuţie publică. Aşa cum ar fi trebuit să facă şi cei însărcinaţi cu modificarea Constituţiei: să propună public dezbateri cât mai ample pe orice propunere de modificare sau suplimentare a legii fundamentale. Pentru că un stat democratic, european, aşa procedează, onorată comisie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Filon Aurel
5.06.2013, 18:36:29

De acord cu discutia publica!Oricum sunt pentru Stema Romaniei interbelica!

+2 (6 voturi)
ion ion
5.06.2013, 20:27:18

nu vreau stema, stema tine de diverse conjuncturi istorice sau pasiuni politice, in timp ce cele trei culori sunt pentru totdeauna, neschimbate! deci, optez pentru pastrarea drapelului in forma actuala. este de bun simt ca modificarile importante din constitutie sa fie supuse referendumului, spre exemplu, regionalizarea, steagul si ce-or mai fi.

+8 (8 voturi)
Alexandru Vlad
5.06.2013, 21:40:25

sunt total de acord cu ideea ta, dar nu cred ca este cazul, nici a schimbarii steagului si nici a referendumului pentru ca asta .. inseamna bani cheltuiti aiurea, clientela politica, evaziune fiscala, stiind toata lumea ca in momentu de fata suntem pe muchie de cutit cu banii.

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
5.06.2013, 20:46:32

Dom'le pe mine nu m-ar mai mira sarlatanii aia din comisia pentru Constitutie, nici daca ar veni maine cu un steag numai cu culorile rosu si galben. Sunt convins ca puslalalele care conduc azi tara dupa bunul plac, s-au gandit si la asta..Probabil insa ca nu s-au inteles care sa fie mai aproape de ..lance.Ar fi trecut si peste asta ,hotarand ca steagul tarii sa aiba ..doua flamuri.Insa problema stemei i-a pus iar pe ganduri..Trebuia o stema comuna care sa arate unitatea de nezruncinat a USL, iar boschetul cu trei trandafiri sutiti de la Kremlinul activistilor PCR aprigi mancatori de salam cu soia, nu prea se ..asorteaza cu sageata Cupidonului penalilor,Crin Ir Somn. Bine ca macar nu le-a trecut printre manerele bostanului, sa puna o stema si in cercul stelutelor steagului UE..

+1 (9 voturi)
natural radu
5.06.2013, 21:08:04

E bun steagul asa cum este... Prin asta vor iarasi sa fure bani... Oare nu sau saturat de atata furat... Cine sa le faca??? Firma lu bunicu? Nu, nu ai iarasi nu... Referendum frate ca si in elvetia.... Doame ce prosti suntem...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările