Vlad Alexandrescu ia atitudine în cazul Casei Nanu-Muscel, monument istoric. Ministrul îl acuză pe rectorul ASE de fapte pentru care va răspunde penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată acum Casa Nanu-Muscel, din Piaţa Romană nr. 7
Aşa arată acum Casa Nanu-Muscel, din Piaţa Romană nr. 7

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti să oprească lucrările la Casa Nanu-Muscel, din Piaţa Romană, monument istoric, deoarece au fost făcute intervenţii fără aviz. În replică, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, instituţia care deţine casa cunoscută drept Nanu-Muscel, a declarat că a aflat de pe Facebook că ministrul Culturii a cerut sistarea lucrărilor.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a făcut anunţul pe pagina sa de Facebook şi enumeră, ca intervenţii fără aviz, demontarea planşeelor de lemn şi refacerea acestora din beton armat cu cămăşuiri la interior; realizarea de spaleţi centrali; intervenţii pe finisaje interioare, demontarea decoraţiilor originale fără menţiunea procedurii şi metodologiei de intervenţie; dispariţia unor elemente originale - rame de uşi, tâmplării, scările de marmură de la intrare şi marchiza.

"În urma inspecţiei Direcţiei de Cultură Bucureşti s-a constatat că lucrările executate nu respectă prevederile avizului. Lucrările efectuate în prezent maltratează monumentul istoric. Lipsa constructorilor avizaţi de Ministerul Culturii în domeniul restaurării monumentelor istorice se reflectă de asemenea în acest fapt", afirmă ministrul, care ataşează şi imagini ale modificărilor făcute.

Vlad Alexandrescu precizează că au fost înştiinţate organele competente de control, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Poliţia din cadrul DGPLC din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru oprirea şantierului şi realizarea unei noi expertize tehnice şi a unui proiect tehnic de restaurare pentru monumente istorice.

Imobilul este monument istoric, înscris în LMI cu codul B-II-m-B-21064.

Academia de Studii Economice a cumpărat clădirea în 2012, pentru suma de 3,8 milioane de euro.

Alexandrescu, acuzat de lipsă de comunicare

În replică, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, instituţia care deţine casa cunoscută drept Nanu-Muscel, a declarat, pentru News.ro, că a aflat de pe Facebook că ministrul Culturii a cerut sistarea lucrărilor de la imobilul din Piaţa Romană Nr. 7 şi că, de atunci, încearcă să îl contacteze pe ministrul Alexandrescu, care nu îi răspunde la telefon.

Mai mult, rectorul acuză faptul că nu a primit niciun raport oficial de la Ministerul Culturii, singura sursă fiind pagina de Facebook a ministrului. Nicolae Istudor reclamă faptul că acest control al Ministerului Culturii s-a făcut fără ca instituţia pe care o conduce să fi fost în vreun fel înştiinţată: ”Nu ştiu să fi avut vreun control, să îmi ceară cineva avize şi să nu le fi arătat. Dacă a venit cineva, a venit fără ştirea noastră, ceea ce nu este normal… Pe Facebook poate să circule orice, dar dânsul nu este oricine, este ministru”.

Nicolae Istudor a precizat că nu a reuşit să vorbească cu nimeni din cadrul ministrului, pentru a afla exact şi oficial care sunt problemele constatate, în condiţiile în care el susţine că lucrările se fac conform avizelor: ”Am sunat la Secretariatul General al Guvernului, să văd ce poziţie are, pentru că eu pot face plângere penală, în condiţiile în care implicaţiile sunt enorme… Eu nu am luat la cunoştinţă, nu am semnat, nu am avizat niciun control”.

Rectorul ASE a anunţat că, vineri, la ora 11.30, a convocat un comandament intern şi că acest comandament va publica un raport care va răspunde, ulterior, punctual, reproşurilor pe care Vlad Alexandrescu le-a făcut pe Facebook.

Istoricul Casei Nanu-Muscel

Casa din Piaţa Romană Nr. 7, denumită Casa Nanu-Muscel, a aparţinut  profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) şi soţiei sale Ana, născută Staicovici, scrie arhitecta Silvia Colfescu pe blogul său. “Casa a aparţinut Academiei Comerciale, fiind donată în 1940 de văduva Nanu-Muscel pentru a adăposti profesori pensionari ai Şcolii şi studenţi. După care a ajuns în proprietate privată. Iniţial cu două corpuri, casa a rămas numai cu corpul principal; cel auxiliar a fost demolat abuziv în 2007. Distinsul cuplu Nanu-Muscel şi-a construit casa prin 1890, în gustul vremii, un stil compozit, care înmănunchează elemente ale stilurilor Louis XV şi Louis XVI, în maniera arhitectului I. D. Berindey-fiul”, scrie arhitecta Silvia Colfescu.

casa nanu muscel

UPDATE: La casa Nanu-Muscel lucrările continuă, în ciuda solicitării ministrului Culturii ca acestea să fie sistate. Rectorul ASE nu consideră Facebook-ul o sursă serioasă

La casa Nanu-Muscel, din Piaţa Romană nr.7, lucrările de consolidare continuă şi sunt realizate în proporţie de 90%. Reprezentanţii firmei care realizează lucrările au declarat pentru agenţia de presă News.ro că nu au fost avertizaţi şi nu au primit nicio vizită din partea specialiştilor şi niciun corp de control nu le-a pus la îndoială stadiul şi forma lucrărilor.

”Nouă nu ni s-a reproşat nimic niciodată. Am auzit că maltratăm clădirea, că nişte specialişti întreabă de ce am schimbat planşee de lemn cu unele de beton. Orice consolidare ştiinţifică, legală, făcută pe proiect, aşa se face, conform proiectului iniţial. Înlocuim planşeele vechi de peste 100 de ani cu planşee din beton armat ca să consolidăm clădirea, care este consolidată din subsol şi până la atic în integralitatea ei, ca să ne permită ulterior să desfăşurăm proceseele de restaurare”, a declarat pentru News.ro directorul general administrator al şantierului.

”Lemnul structural din tavan a fost înlocuit cu beton armat, pentru că asta face parte din proiectul de consolidare. Erau grinzi din lemn groase, care dedesupt aveau şipci din stuf pe care erau aplicate decoraţiunile”, a continuat acesta.

Casa în stil compozit, cu elemente ale stilurilor Louis XV şi Louis XVI se află în plin proces de reconsolidare. Utilajele nu au fost oprite, în ciuda anunţului făcut joi, de ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Culturii a cerut Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti să oprească lucrările la casa Nanu-Muscel, monument istoric, deoarece au fost făcute intervenţii fără aviz.

”Dacă ne luăm după Facebook, care nu e o sursă serioasă pentru astfel de anunţuri, nu pot sista lucrările pentru că implicaţiile sunt majore. Noi verificăm săptămânal stadiul lucrărilor. Nu văd unde ar fi problema. Domnul ministru trebuie să vină aici, să vadă”, a declarat, aflat pe şantier, Nicolae Istudor, rectorul ASE.

Constructorul a ales să protejeze coloanele şi scările originale cu material lemnos şi spune că nu a intervenit în modificarea sau distrugerea ornamentelor.

”Coloanele au fost placate şi acoperite, îmbrăcate în material lemnos, ca să le protejăm. Scările au fost mulate ca să fie restaurate. Ornamentele de pe pereţi au fost preluate, duse în laboratoare unde sunt restaurate de experţi, atestaţi de minister Culturii în restaurări, angajaţi prin contract, aceasta fiind condiţia de atribuire a contractului. Scop final, readucerea clădirii cât mai aproape la starea iniţială”, a mai spus administratorul lucrării.

Potrivit reprezentanţilor firmei SC Graphic Studio SRL ”toate elementele, tâmplărie, feronerie, care există şi care se pot restaura, se restaurează, elementele care nu mai pot fi recuperate se înlocuiesc cu materiale similare, la fel şi cele dispărute se vor reconstitui identic. Toate se vor integra în ansamblu de estetică şi arhitectură a clădirii”.

”Consolidarea s-a făcut ştiinţific, tehnic, în timp ce restaurarea s-a făcut din subsol până în etaj. Lucrările de consolidare sunt terminate în proporţie de 90%. Mai este un singur perete de exterior cu micropiloţi”, a completat şeful de şantier.

Casa Nanu-Muscel păstrează în camera din dreapta, chiar la intrare, tavanul original, un element estetic ce va fi păstrat şi refăcut. Scorojit acum şi cu fisuri, este singurul de acest fel al casei, cu planşeu ce imită lemnul de nuc.  

”Fiecare camera avea altceva, s-au luat elementele decorative şi s-au dus în laborator. Acesta a fost păstrat, nu s-a desfăcut planşeul, este unul special, o imitaţie de lemn de nuc, din ipsos. Aici nu am intervenit. Nu mai poate să facă nimeni asta. Dacă chemăm zece specialişti, toată lumea o să zică că e lemn. Nu e, e un ipsos care imită nucul. Este un ipsos şlefuit de o mie de ori, care este foarte greu de realizat, tocmai de aceea l-am protejat”, a completat şeful de şantier.

UPDATE: PMB: Verificările la casa Nanu-Muscel, făcute de ISC, care poate să dispună şi oprirea executării lucrărilor

Reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai Primăriei Capitalei au convenit ca verificările la casa Nanu-Muscel să fie făcute de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), care are competenţe exclusive privind verificarea legalităţii emiterii autorizaţiei şi calităţii lucrărilor de construire, arată municipalitatea, într-un răspuns transmis, vineri, agenţiei News.ro.

“În urma discuţiilor purtate în data de 31.03.2016, cu reprezentanţii Ministerului Culturii - Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, care sustin că «au fost executate lucrări ce exced Avizul DCMB nr.945/Z/2006 şi normele de intervenţie impuse de noul statut de monument istoric al clădirii», s-a stabilit de comun acord ca verificările să se facă de către reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii având în vedere  faptul că această instituţie are competenţe exclusive privind verificarea legalităţii emiterii autorizaţiei de construire şi a documentaţiilor anexă, precum şi calitatea lucrărilor de construire. Totodată, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii pot dispune oprirea executării lucrărilor de construire sau de desfiinţare, după caz, atunci când constată că acestea se realizează cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise”, se arată în răspunsul transmis News.ro.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a precizat că Direcţia Control din subordinea municipalităţii are ca atribuţii doar verificarea respectării autorizaţiilor de construire.

Municipalitatea menţionează că imobilul din Piaţa Romană nr. 7 a fost clasat ca monument istoric în anul 2013, conform Ordinului Ministrului Culturii nr. 2477/21.10.2013 şi este înscris pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 la poziţia 1905, cod LMI B-II-m-B-21064.

“Lucrările de construire ce se execută la imobilul în cauză au la bază Autorizaţia de Construire nr. 398/1319300/22.07.2015, emisă de către Primăria Municipiului Bucureşti, pentru continuarea lucrărilor în vederea finalizării, lucrări de consolidare, restaurare şi extindere la construcţia existentă (Corp C1) S+P+1E+M care va avea regim de înălţime S+P+1E+M cu supantă, cu un corp nou (Corp C2) în regim de înălţime 3S+P+7E şi funcţiunea de birouri şi locuinţe de serviciu, inclusiv instalaţiile interioare aferente şi organizarea execuţiei în incintă. Lucrările au fost autorizate cu AC nr. 1138/24/R/8206 din 26.11.2007, emisă de Primăria Sectorului 1 şi AC nr. 268/950076 din 07.05.2012 emisă de Primăria Municipiului Bucureşti”, a precizat sursa citată.

UPDATE: Ministrul Culturii, pe şantierul de la casa Nanu-Muscel: „Opriţi lucrările, altfel veţi plăti penal!“

În faţa casei Nanu-Muscel, ministrul Culturii i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice, instituţie în proprietatea căreia se află imobilul situat în Piaţa Romană 7, să sisteze orice lucrare, pentru că intervenţiile asupra clădirii sunt ”o degradare voluntară”. Imediat după vizita pe şantier a ministrului, PMB a anunţat că Inspectoratul de Stat în Construcţii va face verificări.

Ministrul Vlad Alexandrescu a reclamat faptul că lucrările se fac în baza unui aviz vechi, care nu mai corespunde regimului juridic al clădirii: ”Acest aviz e nul de drept, pentru că se referă la o situaţie anterioară, când monumentul nu era clasat, e făcut din neglijenţă, responsabilii vor răspunde pentru asta, ministerul are un punct de vedere foarte precis, e apărătorul patrimoniului. Iar aici avem o casă de la 1890, în stil belle epoque, una dintre cele mai valoroase clădiri din Piata Romană, ea trebuie apărată şi ministerul e gardianul acestui monument”, a spus ministrul Vlad Alexandrescu.

Vlad Alexandrescu a cerut în mod ferm sistarea lucrărilor: ”Domnule rector, am trecut aseară, la ora 22.00, şi din curte ieşeau camioane cu cărămizi. Peretele exterior s-a prăbuşit în totalitate. Dumneavoastră continuaţi lucrările într-un regim intensiv, peste weekend, pentru a obţine maximul de distrugere cât să fiţi acoperit de lege şi, dacă continuaţi, în ciuda avertismentelor mele veţi plăti penal”.

”Avizul pe care-l invocaţi trebuia semnat de ministrul Culturii, iar Primăria nu protejează monumentele istorice”, a adăugat Vlad Alexandrescu. În replică, rectorul a cerut o dovadă scrisă. ”Daţi-mi o dovadă scrisă”, a precizat rectorul Nicolae Istudor.

”Autorizaţia din 2015 de la primărie invocată de rector se bazează pe avizul care s-a dat în perioada când monumentul nu era clasat, era o clădire comună, ori aceasta nu e, de asta avem legea patrimoniului. Legea precizează în ce condiţii funcţionează un şantier. Aceste condiţii nu sunt îndeplinite. Clădirea nu e protejată, eu mă îngrozesc. E nelegal. Aici s-a prăbuşit tot zidul, erau trepte de marmură”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a acuzat că la casa Nanu-Muscel are loc o degradare voluntară. ”Ministerul Culturii nu a autorizat niciodată această lucrare. E o faptă penală pentru care vor răspunde”, a spus acesta.

”Casa Nanu-Muscel a fost cumpărată de Academia de Studii Economice şi este introdusă într-un plan mai larg de extindere a clădirii, pentru care a existat iniţial un aviz din partea primăriei din 2007. Ulterior, în 2012, casa a fost clasată monument istoric. Pentru monumentele istorice este nevoie de o autorizare de lucrări eliberată de ministerul culturii. Acestea au un statut aparte, există anumite standarde: aici au fost daţi jos pereţi, au căzut cărămizi, această intervenţie e ilegală, nu respectă regimul de clasare, nu are la bază niciun aviz al ministerului, ea trebuie să înceteze acum, înainte de a fi prea târziu. Clădirea trebuie expertizată, abia după aceea ministerul Culturii stabileşte în ce condiţii poate fi autorizat şantierul”, a concluzionat Vlad Alexandrescu.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite