articolul anterior articolul urmator

Vorbiţi daca? (II)

25
17 May 2013 13:44:51
Dan Caragea

25 Comentarii

Zârnă
17.05.2013, 16:50:37

Mi-a plăcut expresia dumneavoastră: "curgerea istorică a limbii."

+3 (3 voturi)
Vk P.
18.05.2013, 08:20:42

Foarte frumos!!! Multumesc!

+2 (2 voturi)
ion sbucium
18.05.2013, 11:37:06

Romania ar trebui sa devina Dacia sau Moldava, "eliberându-se" identitar si spiritual de dulcea "minciuna" patriotica de parvenire din pretinse origini "nobile" - COLONIALE, IMPERIALE, SCLAVAGISTE ale Imperiului Romei, recăpătându-si istoria MULTIMILENARA TRACO-GETO-DACICA cu o civilizație bazata pe demos, dreptate, perfecțiune după "mold-a" - "mol(d)elul" armoniei naturii. "Mold"-dava" - Moldova a rămas in memoria genetica a anglo-saxonilor ca "țară străveche, de legenda si basm", care a existat dar nu se știe azi care anume loc. Noi credem ca MOLDAVA-MOLDOVA e Dacia Libera la Est de vârful Carpaților, Ceahlăul fiind "muntele sfânt" al moldavilor. Dar toponimele din Boemia, Cehia, Slovacia (raul Moldava/Moldau - in latina, italiana, germana (azi Vltava), trecătoare Moldava in munții Metaliferi, localitatea ceha Moldava, orașul slovac Moldava-nad- Bodvou etc.) ne-ar arta ca moldavi au existat in vestul Daciei, la hotar cu triburile germanice ale GOȚILOR, care in izvoarele latine sunt numiți GEȚI - încă o enigma rămasă nedescifrata. "Moldava" a fost un model, etalon al civilizației străvechi traco-geto-dacice pentru Europa Centrala si Occidentala, însăși "mold" ("mould") in anglo-saxona însemnând 1) albie, matca, râu, izvor; 2) mucegai, pământ gunoios, humus, colb, țarnă, sol; 3) matrice, forma de turnat, croi, model, etalon. Din "mold" a apărut "moda" - "mo(l)da", "molding", "mo(l)del". Limba traco-geto-dacica n-a dispărut ea a rămas "mold"- "model" pentru limbile Imperiului Roman, nici dacii n-au dispărut - "mold-davii" sunt "mold"-ul, "modelul" cel mai vechi al dacilor liberi si limba "mold-dava" a davelor dacice este "matrița" limbii neamului. Roma a avut motive serioase ca prin intermediul bisericii Romei sa interzică, sa șteargă, sa ascundă numele de "daci", sa-l înlocuiască după 1878 cu numele de "romani" si "Romania", multe izvoare istoriografice despre istoria si limba geto-dacilor cunoscute de Cantemir pana la 1722 ulterior straniu au "dispărut".

+2 (4 voturi)
Cais Valentin
18.05.2013, 12:23:35

Frumos, este posibil sa fie asa....problema este cum dovedim? Pina si istoricii romani de astazi si din trecut au avut opinii diferite. Chestia asta cu protocronismul, care ar putea fi adevarata, se poate transforma in ridicol daca niste exaltati debiteaza povesti gen "chinezii sunt urmasii dacilor".

+1 (1 vot)
Cais Valentin
18.05.2013, 12:16:47

Problema e complicata. 1. Dacii / getii nu formau o populatie omogena: pe teritoriul Romaniei de astazi traiau pe atunci si populatii germanice, celtice si de influenta iraniana. 2. Davele dacilor se intindeau peste Dunarea la sud pina in muntii Balcani si Banatul Sarbesc. 3. Aria de formare a vlahilor / romanilornu a fost limitata de granitele actuale ale Romaniei. Populatii protoramane au existat in egala masura de ambele parti ale Dunarii si pina dincolo de Nistru. De aceea, teoria lui Savescu si documentarul de la care a pornit acest articol cam scartaie cu acel doar 14% teritoriu ocupat, de unde se porneste intreaga demonstratie.

0 (2 voturi)