9 fericiri pentru a fi fericit – fericirea creştină sau fericirea „flower power”, tu ce alegi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am privit, pe de o parte, cu milă – gândind la căutarea neîmplinită după Lumină în care rătăceşte, la cei 29 de ani de viaţă, Luminiţa Saviuc, autoarea celor „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit” – iar pe de altă parte, cu mirare – descoperind câte opinii pro şi contra a declanşat înşiruirea candidă, oarecum copilărească, de îndemnuri „flower power” pe care Luminiţa Saviuc a oferit-o cititorilor.

Ceea ce ne îndeamnă Luminiţa Saviuc, prin cele 15 lucruri poate fi comparat cu o linguriţă de zahăr: este dulce, dar nu ţine de foame, te bucură ceva vreme, dar ajungi să faci diabet dacă alegi să te hrăneşti doar cu zahăr. 

De fapt, Luminiţa Saviuc repetă, multiplică, eventual reinventează, ceea ce în lumea Occidentului postcapitalist este deja o modă, ba chiar o spiritualitate alternativă. Religia creştină tradiţională - prea puţin mărturisită de slujitorii Bisericii şi de prea multe ori transformată de aceştia în pretext de îmbogăţire personală – pierde teren în ţările occidentale şi nu numai, mulţi dintre membri ierarhiei bisericeşti fiind incapabili să mai dăruiască oamenilor răspunsurile lui Hristos la problemele existenţei lor dificile şi complicate. 

Fiinţa umană este chip şi asemănare de Dumnezeu, setea de Dumnezeu, de cunoaştere, nu se va stinge niciodată în sufletul omului. Atunci când slujitorii Bisericii nu-şi împlinesc slujirea, lăsând loc rătăcirii, în sufletele oamenilor cresc florile neroditoare udate de apa unor false izvoare. 

Am citit câteva dintre articolele postate de Luminiţa Saviuc pe blogul său de pe siteul „The Huffington Post”. Spiritualitatea pe care o promovează îşi are izvorul în scrierile unor iniţiaţi în autoterapie, medicină alternativă, politică, poezie sufi, spritualism, psihologie, muzică pop etc. Nimic rău (şi poate că şi ceva bun) în asta. Scrise liniştit, doar uneori cu pretenţii de adevăr absolut, articolele Luminiţei Saviuc sunt, cum spuneam, precum nişte bomboane de zahăr, adevărul lor se topeşte imediat ce le-ai gustat, iar abuzul te îmbolnăveşte. 

De fapt, toată spiritualitatea căreia Luminiţa îi este adeptă, este un amestec de dulcegării spiritualiste şi tehnici de autoterapie care îţi promit vindecarea. Rău nu-ţi fac, dar nici prea mult bine. Lipseşte ritmul în duhul lui Dumnezeu, căci Dumnezeu, pentru propovăduitorii New Age, nu este un Dumnezeu personal, ci doar un Arhitect, Creator, Divin intangibil, impersonal şi care – gravă eroare şi autojustificarea tuturor căderilor – îţi oferă iertarea pentru orice ai face, fiind un Dumnezeu fără discernământ, care iartă fără necesara pedagogie a vindecării sufleteşti, a opririi din păcat şi a îndreptării efectelor pe care păcatul comis le-a avut asupra propriului suflet şi a semenilor. 

Nu doresc să comentez prea mult ceea ce scrie şi propovăduieşte Luminiţa Saviuc. Lumea e plină de iniţiaţi ca ea, călători în bezna acestei lumi care văd fărâme din adevăr şi cred că au aflat întregul Adevăr. Eu spun doar că atunci când un om îşi asumă cu seriozitate viaţa de aici şi mai ales, viaţa veşnică, mântuirea, este puţin probabil că se va rezuma la glazura dulce, dar inconsistentă, a practicilor pozitiviste şi tehnicilor de terapie motivaţională. 

Eu sunt creştin, om păcătos, sunt şi preot al lui Hristos, din mila Lui. Eu am nu doar 15 lucruri la care să renunţ pentru a fi fericit, ar fi prea puţine. Eu – şi împreună cu mine, toţi creştinii – am Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel întrupat, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Dacă ar fi ceva la care să renunţ, atunci ar fi ispitele acestei lumi, slăbiciunile sufletului meu… 

Poţi renunţa la toate ispitele acestei lumi, dar dacă spui că poţi să ajungi un om bun doar prin puterile tale, fără Dumnezeu, atunci eşti într-o gravă eroare. Cum poate perfecţiunea să-şi afle rădăcinile într-o biată fiinţă muritoare şi supusă neputinţei? Citesc că România ar avea nevoie de cele 15 motive de fericire din lista Luminiţei. Eu spun că România şi românii au nevoie să se întoarcă la Hristos, să-şi asume poruncile lui Hristos! Să nu ne mai ucidem pruncii prin avort, să nu mai furăm averea naţiunii de la înălţimea smintitoare a dregătoriilor politice, să nu mai facem neguţătorie din credinţă, transformând credinţa în marfă bine plătită... Sunt porunci mult mai greu de urmat, decât cele 15 lucruri ale Luminiţei, dar folosul respectării lor va fi de mii şi mii de ori binecuvântat de Dumnezeu!

Acest adevăr lipseşte spiritualismului propovăduit de Luminiţa Saviuc şi de alţii asemenea ei, anume că mântuirea o aflăm în Dumnezeu cel Întrupat, iar nu în fiinţa noastră, în respectarea poruncilor Lui, nu în justificarea păcatelor pe care ne-o dau legilor noastre strâmbe. 

Creştinii au multe căi de a afla fericirea. O astfel de cale este urcuşul Fericirilor, trepte către desăvârşire. Vă îndemn să recitiţi aceste Fericiri şi să aflaţi, în rugăciune şi iubire de Dumnezeu şi de semeni, reţeta fericirii, adică a vieţii veşnice „care aceasta este: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan XVII, 3) 

Fericiţi cei săraci cu duhul, că a acelora este Împărăţia Cerurilor.

Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.

Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.

Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.

Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui.

Fericiţi cei curaţi cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.

Fericiţi făcătorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.

Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, ca a lor este Împărăţia Cerurilor.

Fericiţi veţi fi voi când va vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea. Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri. (Matei V, 2-12; LucaVI, 20-26)

Luminiţei Saviuc îi dăruiesc sfatul de a căuta un duhovnic şi de a încreştina toată grădina de cunoaştere care îi înfrumuseţează sufletul - însă fără a-l hrăni pe deplin – grădina frumoasă din care lipseşte doar Lumina, Iisus Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa… (Sfânta Evanghelie după Ioan XIV, 6)

***

Tâlcuirea Sfântului Ioan Gură de Aur la Fericiri, pentru folosul celor care au ales fericirea creştină, poate fi lecturată pe situl Război întru Cuvânt.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite