Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Înviere

14
22 Apr 2014 17:29:14
Radu Preda

În primele decenii ale comunismului în România, dincolo de faţada unei modernizări forţate, s-au consumat drame ştiute şi neştiute. Puşcăriile şi lagărele de muncă erau pline de indezirabili, de oameni care refuzau să intre în logica răului.

Momentele importante ale calendarului religios erau cu atât mai dureros resimţite cu cât regimul politic făcuse din ateism propriul său crez. Şi totuşi. Rezistenţa spiritului avea să se dovedească surprinzătoare, demontând din interior încrâncenarea stupidă a sistemului. Un preot, fost deţinut politic, povesteşte cum de Paştile anului 1952, la Aiud, îi spune spontan gardianului „Hristos a înviat!“. Răspunsul acestuia este şi el negândit: „Adevărat a înviat!“. Surprins şi speriat de acest schimb incredibil de replici, tânărul caraliu îi şopteşte deţinutului: „Să nu mai zici asta altcuiva!“.

Un alt fost deţinut politic, condamnat la muncă silnică, relatează cum înaintea Paştilor conducerea minei de la Baia Sprie decide izolarea preotului, deţinut şi el, care ar fi urmat să ţină slujba de Înviere. Replica a fost pe măsură: condamnaţii intră în grevă, refuzând revenirea la suprafaţă. În ciuda durităţii militare şi ideologice, şefii nu aveau niciun interes să se afle la Bucureşti de acest incident. După câteva zile de negocieri, utilizând toate metodele: de la intimidare la promisiuni, preotul este lăsat iarăşi în regim deschis. Lumina ieşea, la propriu, din adâncuri.

Un episod care, alături de multe altele, ilustrează puterea rezistenţei spiritului: anchetele cele mai groaznice, derulate pe durata a luni de zile, mizau pe înghenuncherea fiinţei. Astfel, de Paşti sau de Crăciun, anchetatorii nu ezitau să facă uz de tortura emoţională, cerând, de pildă, abjurarea credinţei. Este cunoscut în memorialistică acel caz al unui profesor de teologie îndemnat să nege existenţa lui Dumnezeu. După istovitoare interogatorii şi bătăi, acesta cedează. „Aveţi dreptate: Dumnezeu nu există! Dacă însă nu există, mă întreb cum existaţi voi!“.

Exemplele pot fi continuate. Lecţia lor comună: nimic din ceea ce ni se pare greu nu se compară cu drumul parcurs de cei dinainte. În plus, suferinţa lor a fost suportată prin combustia credinţei, adică aveau o ardere din ce în ce mai rar întâlnită acum. Printr-o chimie doar de Dumnezeu ştiută, mulţi dintre cei trecuţi prin infernul concentraţionar L-au regăsit şi, în plină violenţă a istoriei, L-au iubit, dând vieţii lor un sens din a cărui sevă ne hrănim, conştienţi sau nu, şi noi. Spunem rutinaţi „Hristos a înviat!“, dar când putem afirma că am înviat şi noi? Poate la anul?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Taunul 77
22.04.2014, 17:33:24

La anul ... si la multi ani. Adevarata credinta e rar intalnita la romani. Care se supun doar unui conformism ritualic, fara traire interioara.

+1 (5 voturi)
Sorin Zm
22.04.2014, 19:26:38

Hristos a inviat! # Taunul. Din pacate ai dreptate. Trist.....

+2 (4 voturi)
Taunul 77
22.04.2014, 21:40:56

Adevarat a inviat! Nu-mi face nicio placere sa fac astfel de constatari, dar asta e realitatea.

+3 (3 voturi)
AndreiK
22.04.2014, 20:51:37

Inca o perla de intelepciune semnata Radu Preda! Nu numai preotii au fost victimile regimului comunist. Dar noua ofensiva BOR incearca sa confiste suferinta romanilor din perioada comunista si sa legitimeze intr-un fel fraudulos clerul in luptator pentru libertate si demnitate. Atat Comunismul cat si Crestinismul sunt doua doctrine totalitare care de-a lungul istoriei au incercat sa tina in lanturi si sa tarasca prin mocirla spiritul uman. Credinta nu este o virtute, domnule Preda. Conceptul de pacat este o abjectie iar iertarea prin sacrificiu uman nu are nimic moral.

-7 (7 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
22.04.2014, 21:04:01

Domnule Radu Preda, teolog şi director la IICMER, Citind ceea ce scrieţi aici, îmi voi permite să subliniez că aveţi, folosiţi, ACELAŞI limbaj „intelectual” trunchiat cu „vorbe” şi cuvinte in-„suficiente” pentru cineva care azi are chiar, şi cel mult 40 de ani, şi care NU are nici cel mai mic HABAR despre ceea ce a însemnat COMUNISMUL (şi în România!) Deşi povestiţi grămăjoare de adevăruri, pe lîngă folosiţi în schimb, măiastru subtil un bagaj de cuvinte şi termeni buni de dus în „ispită”, un dublu limbaj voalat, înmuiind Tocmai ABOMINABILUL şi urmările lui îngrozitoare cu alaiul lui de efecte colaterale înfiorătoare care ne aduc la DEZMĂŢUL „spiritual” de ASTĂZI ! Să le luăm pe rînd : „modernizări”, „drame”, „ştiute şi neştiute”, „indezirabili”, „logica”, „răului”, „regimul politic”, „făcuse” din „ateism”, „propriul”, „crez”, „Şi totuşi”, „rezistenţa” „spiritului” şi am să citesc toată fraza de o moliciune goală goală de tot, „avea să se dovedească surprinzătoare, demontând din interior încrâncenarea stupidă a sistemului” Şi sar peste felul „blînd”, subtil distorsionat, neclar, insuficient net, insuficient adevărat, Şi sar peste o adevărată analiză a acestui stil „politicos”, FAŢĂ de CRIMA Comunismului în România, şi a Laminării Distrugerii oricărei forme de Rezistenţă Spirituală, m-aş „enerva” inutil. De ALTFEL în ultima dvs. frază de încheiere moralizatoare, vă daţi de GOL, de GOOOOOLLLLLL ! „Spunem rutinaţi „Hristos a înviat!“, dar când putem afirma că am înviat şi noi? Poate la anul?” Păi domnule director IICMER teolog, ATUNCI, cu atîtea rezistenţe spirituale, CUM SE FACE CĂ SE FACE că RUTINA asta CARE de unde o veni ? domnilor ! ne-a făcut transformat în MORŢI pe Toţi şi Toate, şi dacă nu mai putem învia deloc de vreo JUMA DE Secol şi mai RĂU !?!? Cum rămîne cu „modernizarea” şi „rezistenţa spirituală” ??? CAM IOC !??!! Nu-i aşa ? Aşa „ne” vorbiţi, Le vorbiţi oamenilor, despre COMUNISM ?!? Aşa doriţi dumneavoastră să „demontaţi” din exterior „încrâncenarea stupidă a sistemului” ??? Mă faceţi SĂ PLÎNG !!!

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările