Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Şase mituri despre Hinduism, demascate

2
29 Apr 2014 06:06:01
Autor: Antonio Glodeanu
Şase mituri despre hinduism, demascate FOTO Getty Images
Şase mituri despre hinduism, demascate FOTO Getty Images

Una dintre cele mai vechi religii din lume, Hinduismul este cea de-a treia confesiune religioasă împărtăşită de cei mai mulţi oameni după creştinism şi islamism. Potrivit statisticilor, se estimează că la nivel global există peste 1 miliard de adepţi ai hinduismului, o religie care de altfel nu se bazează pe o anumită carte sfântă sau pe învăţăturile unui fondator.

Inevitabil, un astfel de concept spiritual a atras cu sine şi multe mituri despre dogmele, istoria şi zeităţile din jurul său. Postul american CNN încearcă să demaşte o serie de mituri legate de religia hindusă.

Mitul 1: Există 330 de milioane de zei hinduşi.

În realitate există un singur Dumnezeu suprem, care nu poate fi cunoscut sau înţeles pe deplin. Cei care practică hinduismul sunt încurajaţi să relaţioneze cu Dumnezeu într-un mod cât mai personal. Principalele trei zeităţi din Hinduism sunt Brahma, creatorul, Vishnu, păstrătorul, şi Shiva, distrugătorul. De multe ori Hinduismul este înţeles ca o credinţă politeistă, însă nu este aşa, afirmă sursa citată.

Mitul 2: Hinduşii se închină unui Dumnezeu abstract

De fapt, scrie CNN, niciun hindus nu se va închina unui idol. În schimb, ei vor urmări mai degraba o reprezentare fizică a lui Dumnezeu, care îi va ajuta să se concentreze la rugăciunea şi meditaţia lor. De exemplu, o persoană care tocmai şi-a deschis propria sa afacere s-ar putea închina lui Ganesh, zeul elefant care simbolizează succesul.

Mitul 3: Hinduşii se închină la vaci.

Cei care practică Hinduismul nu se roagă neapărat la vaci, însă priveasc toată creaţia şi toată viaţa ca fiind lucruri sacre. Hinduşii cred că fiecare fiinţă vie are un suflet. Este adevărat însă că vacile deţin un loc special în societatea hindusă, deoarece acestea sunt considerate mai degrabă simboluri materne.

Mitul 4: Toţi hinduşii sunt vegetarieni.

În realitate, majoritatea hinduşilor consumă carne. Totuşi, există un procent de aproximativ 30 la sută, adepţi ai unei credinţe fundamentaliste în ahimsa (principiul non-violenţei), care se abţin de la mâncarea produselor de carne.

Mitul 5: Femeile sunt subordonate în hinduism.

De fapt, Hinduismul recunoeşte şi o formă feminina a unor zeităţi, în contrast de exemplu cu alte religii precum creştinismul sau islamismul. Hinduşii venerează zeiţa Shakti, personificarea într-o figură feminină a energiei lui Dumnezeu. La fel se pot aduce în discuţie şi zeiţele Saraswati, a înţelepciunii, cât şi Lakshmi, zeiţa prosperităţii. Totuşi, femeile din India nu pot fi egale cu bărbaţii, însă nu din pricina religiei, ci mai degrabă din cauza culturii.

Mitul 6: Karma este fatalistă.

În realitate, teoria din Hinduism spune că fiecare acţiune - fizică sau spirituală - are în mod automat o urmare în viaţa persoanei. Astfel, fiecare om îşi poate crea destinul său prin acţiunile pe care le întreprinde. Scopul final în Hinduism este de a avea karma, care va elibera în cele din urma spiritul şi îl va renaşte.


Citeşte şi:

FOTO A început cel mai mare festival religios din lume. Sunt aşteptaţi milioane de hinduşi

Sute de mii de pelerini hinduşi dezbrăcaţi, îndrumaţi de oameni consideraţi sfinţi, acoperiţi cu cenuşă, au intrat luni în sacrul fluviu Gange, pentru a marca începutul celui mai mare festival religios din lume, scrie AFP.

Hinduşii îşi spală păcatele în Gange

Milioane de credincioşi hinduşi s-au îmbăiat în fluviul sacru în cadrul unui ritual care are loc o dată la 12 ani la Allahabad.

Vaca cu cinci picioare, plimbată în toată India ca un talisman norocos

Mulţi cred că vaca cu cinci picioare din India aduce noroc oricui îi atinge cel de-al cincilea membru, ataşat, în mod bizar, de gâtul animalului, şi că aceasta este o manifestare a unei zeităţi Hindu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

maradona diego
29.04.2014, 07:01:33

Fiecare religie are partile ei primitive!

Utilizator Adevărul
29.04.2014, 16:57:47

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările