Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Adevăr şi plebiscit

29
26 Sep 2018 21:33:00
Radu Preda

Despre referendumul din octombrie s-au spus deja vrute şi nevrute. S-au proferat injurii, calomnii, s-au scuipat flegme elitiste peste capetele plebei religioase, s-au practicat contorsiuni intelectuale şi, în general, s-a văzut mai bine cine ce şi cum este.

Înainte de toate, o lămurire esenţială: în octombrie nu are loc un plebiscit asupra Adevărului revelat şi consemnat, potrivit tradiţiei iudeo-creştine, în Biblie. Statul român nu invită cetăţenii cu drept de vot la tranşarea unei dispute teologice şi a consecinţelor ei antropologice. Simetric, nici Biserica Ortodoxă majoritară, alături de celelalte culte, nu se foloseşte de banii publici pentru a îşi vedea reconfirmată, pe o cale complet inadecvată, credinţa oricum altfel originată. De o parte şi de alta, orizontul de aşteptare şi de acţiune este diferit.

Din perspectiva statului, s-au parcurs, cu întârziere nejustificată, etapele unui proces care dă dreptul cetăţenilor să aibă iniţiativă legislativă. Fără suspendarea prerogativelor parlamentare sau guvernamentale. Altminteri decât în state cu îndelungat exerciţiu democratic, unde politicile de gen se fac la masa verde, iată că la noi s-a ajuns la un referendum. Din perspectiva istoriei noastre recente, după anii dictaturii proletariatului, suntem în situaţia de a face uz de instrumente democratice. Indiferent de rezultat, este un câştig pentru cultura libertăţii.

Vocile care condamnă, pe rând, instrumentalizarea religiei de către politică şi a politicii de către religie, ridică ipocrizia la rang de analiză.

Din perspectivă religioasă, aşa cum aminteam, nimeni nu îşi imaginează că în octombrie are loc un simulacru de sinod lărgit la finalul căruia se va stabili – tot cu mare întârziere! – conţinutul unei propoziţii de credinţă. Vocile care condamnă, pe rând, instrumentalizarea religiei de către politică şi a politicii de către religie, ridică ipocrizia la rang de analiză. Tocmai asemenea insinuări duc la instrumentalizare (mediatică). Altminteri decât republicile islamice, Ortodoxia de la noi nu are nici cel mai vag apetit pentru (re)anexarea ei doctrinară. Cel puţin pentru moment, s-a lecuit!

Una peste alta, comentatorii insidioşi, majoritatea celor nesiguri şi a celor dezamăgiţi – nu ştiu în raport cu ce imagine ideală – au o problemă comună: nu acceptă faptul, subliniat în urmă cu peste jumătate de secol de eminentul constituţionalist german Böckenförde, că un stat de drept modern, secularizat, se bazează inclusiv pe premize pe care nu le garantează, pentru că nu le-a creat el însuşi, dar de care se foloseşte din plin. Aşadar, faptul de a avea valori fundamentate religios şi a merge la vot nu face impur exerciţiul civic. Dimpotrivă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

_wakki m
26.09.2018, 22:52:42

de fapt, obiectul acestui referendum este altul, iar întrebarea ar trebui să sune așa: SUNTEȚI DE ACORD CA DRAGNEA LIVIU NICOLAE SĂ FIE AMNISTIAT DE TOATE CONDAMNĂRILE PENALE, SĂ ÎI FIE ÎNCHISE TOATE DOSARELE PENALE ȘI SĂ POATĂ FOLOSI MAI DEPARTE PUTEREA POLITICĂ PENTRU A FURA LINIȘTIT, EL ȘI GAȘCA LUI DE BORFAȘI ? restul sunt abureli, povești și perdele de fum

+2 (12 voturi)
_wakki m
26.09.2018, 23:00:52

”ați făcut din Casa Tatălui Ceresc peșteră de tâlhari” acest citat celebru se potrivește mănușă acelei adunări de toată rușinea care a avut loc în biserica de la Bănești, Prahova politruci de toate culorile, stând la o masă tovărășească de partid, cu spatele la altar, înșirau baliverne și minciuni întru slava intereselor lor lumești și hoțești stând cuminte pe un scaun în lateral, un preot (care ar fi trebuit să apere lăcașul și să dea tâlharii afară din casa Tatălui), îi privea blând și oarecum complice după acest episod jenant și dureros, Radu Preda vrea să ne convingă că albul e negru și negrul e alb, și că nu există instrumentalizarea religiei de către politică şi a politicii de către religie

+3 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
27.09.2018, 00:10:12

Comentariu considerat abuziv.

Ggggg Hhhhh
26.09.2018, 23:21:59

Insistenta cu care "Adevărul" publica opinii anti-familie tradițională mă face să cred că în conducerea ziarului e cineva care are o frică personală de rezultat. Nu e o raritate în lumea ziariștilor. Mă întreb însă cum de recolltează atâția adepți,care să scrie în favoarea lui. Bănuiesc că îi plătește bine.

0 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
27.09.2018, 00:16:39

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările