articolul anterior articolul urmator

Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

16
14 Mar 2019 13:54:43
Radu Preda

16 Comentarii

A(n)
14.03.2019, 15:25:45

Preda "Autocefalia intervine într-un moment de maximă tensiune. Aşa cum, peste Prut, cele două jurisdicţii, Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei" Porcarii politice spuse acum in Postul Mare ! Biserica din Ucraina nu face autocefalie si dezbinare, exact asa cum s-a intmplat si in Moldova. Acum ramane de vazut care va reusi sa dezbine mai tare cei din Ucraina sau cei din Moldova. E si cu concurs: oare cine va reusi sa-i acapareze pe nou victimele romanesti din Ucraina. De la Kiev sau de la Bucuresti. Kievul e pe locul 2 ca, ciudat, nu au votat in problema homosexualizarii. Halal ca sa zic asa !

-4 (4 voturi)
A(n)
14.03.2019, 15:33:51

"Ortodoxia românească a probat la scară istorică faptul că merită mereu să parcurgi, vorba lui Steinhardt, drumul prin alţii spre sine." Steinhardt mai spunea cate o prostie de ramaneai crucit. Ceea ce e de inteles, nu avea cum sa sara brusc de la anticrestinism la crestinism. Mai avea niste sechele ramasite. Banuiesc ca atunci cand a zis asta s-a referit la cu totul altceva decat la drumul de acum. Adica totusi sa te inchini spre vest si sa faci concurs cine corupe mai multi credinciosi e o chestie.

-3 (5 voturi)
Michiu Stefan
14.03.2019, 20:15:32

Este axiomatic faptul ca autocefalia Bisericii ucrainiene este corecta, dat fiind existenta statului independent Ucraina.Desprinderea de Biserica rusa este necesara si naturala.Cred ca BOR va trebui,este normal si de bun simt sa sprijine autocefalia ucrainiana. Problema pe care BOR ar fi trebuit de mult sa o rezolve este desprinderea de Moscova a bisericilor romanesti din teritoriile ocupate de Ucraina si trecerea acestora sub autoritatea ei. Iar problema Mitropoliei Basarabiei-este, dupa opinia mea, o pata pe obrazul BOR.Doar 5% dintre etnicii romani din asa numita R.Moldova apartin de Mitropolia Basarabiei, reintiintata-Dumnezeu sa-l ierte- de Patriarhul Teoctist.Nu stiu de niciun sprijin concret dat acestei Mitropolii, de nicio biserica ctitorita de BOR.Ar fi trebuit ca-in locul marii grabe a construirii Catedralei Salvarii Neamului, sa se fi dirijat resurse si pentru a face atractiva pentru preoti si enoriasii romanofoni adeziunea la reinfiintata Mitropolie.Ar fi fost o actiune patriotica si realmente de salvare a neamului romanesc din Basarabia!

-1 (3 voturi)
antipro
14.03.2019, 21:08:23

Michiu Stefan "Desprinderea de Biserica rusa este necesara si naturala." Desprinderea e naturala doar pentru atei. Cei care uneltesc la dezbinarea bisericeasca cred ca mai bine si-ar dezbina propriile familii.

-3 (5 voturi)
Paun Al
14.03.2019, 20:59:26

Nimic despre " Biserica, trupul tainic al lui Hristos. Sau "Hristos, capul Bisericii " Bisericile de care vobiti nu sunt rezultatul intalnirii lui Dumnezeu lumea , cu oamenii ... ci o combinatie dintre Cezari -Mamona , politica , bani , "teritorii canonice ", influente si control , cu grupuri de interese numite clerici . O combinatie de politica ,afacere , interese de grup clerical ... Toti crezand ca vor ajunge intr-un rai multi-cefalic , multi confesional , multisectar ...:)))

+6 (6 voturi)