Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

16
14 Mar 2019 13:54:43
Radu Preda

Se înmulţesc semnele că autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei va reprezenta un test nu doar pentru tânărul stat vecin, dar şi pentru coeziunea ortodoxă, oricum pusă la încercare de receptarea sinodului cretan din 2016.

Testul politic este legat de rezultatul alegerilor prezidenţiale, în câteva zile. Nu este niciun secret că dosarul eclesial finalizat cu maximă presiune şi viteză de actualul preşedinte trebuie să se constituie într-un important element de campanie, în vector de imagine, cum se spune în limbajul consultanţilor. Protector al Bisericii autohtone, părinte al naţiunii, luptător împotriva agresorului rus, garant al libertăţii şi punte către lumea vestică, Poroşenko îşi stilizează la maxim calităţi pe care, la începutul mandatului, nu (se) ştia că le posedă.

Autocefalia intervine într-un moment de maximă tensiune. Aşa cum, peste Prut, cele două jurisdicţii, Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei, s-au format în umbra Armatei a 14-a, creatoarea de facto a Transnistriei, războiul din Donbas şi spectrul apariţiei un stat-tampon acutizează din start chestiunea raporturilor interbisericeşti. Un studiu de caz, imposibil de realizat acum, ar viza loialităţile canonice din Crimeea, ştiut fiind faptul că, în afară de ruşi, acolo mai sunt şi populaţii care au fost anexate fără puterea de a se opune sau a negocia condiţiile.

Cât de departe poate merge autismul ortodox, delimitarea faţă de alte identităţi culturale, în ciuda unităţii de credinţă care, teoretic, ar trebui să fie mai importantă şi în consecinţă mai vizibilă?

Noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei nu s-a poziţionat faţă de acele comunităţi româneşti din partea luată a Bucovinei, lăsându-le în continuare sub tutelă rusească. Or, Sinodul de la Bucureşti a semnalizat recent dorinţa de a găsi o soluţie prin înfiinţarea unui Vicariat românesc în Ucraina ca răspuns simetric, fie şi întârziat, la Vicariatul ucrainian din România care funcţionează de trei decenii. Rămâne de văzut cine dă curs propunerii: Moscova sau Kievul. Răspunsul depinde de capacitatea unora sau a altora de a accepta că nu sunt singuri. Că mai există şi alţii.

Despre asta este vorba: cât de departe poate merge autismul ortodox, delimitarea faţă de alte identităţi culturale, în ciuda unităţii de credinţă care, teoretic, ar trebui să fie mai importantă şi în consecinţă mai vizibilă? În Ucraina, precum în Moldova sau Serbia, ne confruntăm cu acelaşi discurs monocolor, secondat de brutalitatea organelor de stat şi de lipsa de nuanţe a păstorilor subjugaţi de datul lor naţional. La polul opus, deschisă darurilor altor popoare, Ortodoxia românească a probat la scară istorică faptul că merită mereu să parcurgi, vorba lui Steinhardt, drumul prin alţii spre sine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

A(n)
14.03.2019, 15:25:45

Preda "Autocefalia intervine într-un moment de maximă tensiune. Aşa cum, peste Prut, cele două jurisdicţii, Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei" Porcarii politice spuse acum in Postul Mare ! Biserica din Ucraina nu face autocefalie si dezbinare, exact asa cum s-a intmplat si in Moldova. Acum ramane de vazut care va reusi sa dezbine mai tare cei din Ucraina sau cei din Moldova. E si cu concurs: oare cine va reusi sa-i acapareze pe nou victimele romanesti din Ucraina. De la Kiev sau de la Bucuresti. Kievul e pe locul 2 ca, ciudat, nu au votat in problema homosexualizarii. Halal ca sa zic asa !

-4 (4 voturi)
A(n)
14.03.2019, 15:33:51

"Ortodoxia românească a probat la scară istorică faptul că merită mereu să parcurgi, vorba lui Steinhardt, drumul prin alţii spre sine." Steinhardt mai spunea cate o prostie de ramaneai crucit. Ceea ce e de inteles, nu avea cum sa sara brusc de la anticrestinism la crestinism. Mai avea niste sechele ramasite. Banuiesc ca atunci cand a zis asta s-a referit la cu totul altceva decat la drumul de acum. Adica totusi sa te inchini spre vest si sa faci concurs cine corupe mai multi credinciosi e o chestie.

-3 (5 voturi)
Michiu Stefan
14.03.2019, 20:15:32

Este axiomatic faptul ca autocefalia Bisericii ucrainiene este corecta, dat fiind existenta statului independent Ucraina.Desprinderea de Biserica rusa este necesara si naturala.Cred ca BOR va trebui,este normal si de bun simt sa sprijine autocefalia ucrainiana. Problema pe care BOR ar fi trebuit de mult sa o rezolve este desprinderea de Moscova a bisericilor romanesti din teritoriile ocupate de Ucraina si trecerea acestora sub autoritatea ei. Iar problema Mitropoliei Basarabiei-este, dupa opinia mea, o pata pe obrazul BOR.Doar 5% dintre etnicii romani din asa numita R.Moldova apartin de Mitropolia Basarabiei, reintiintata-Dumnezeu sa-l ierte- de Patriarhul Teoctist.Nu stiu de niciun sprijin concret dat acestei Mitropolii, de nicio biserica ctitorita de BOR.Ar fi trebuit ca-in locul marii grabe a construirii Catedralei Salvarii Neamului, sa se fi dirijat resurse si pentru a face atractiva pentru preoti si enoriasii romanofoni adeziunea la reinfiintata Mitropolie.Ar fi fost o actiune patriotica si realmente de salvare a neamului romanesc din Basarabia!

-1 (3 voturi)
antipro
14.03.2019, 21:08:23

Michiu Stefan "Desprinderea de Biserica rusa este necesara si naturala." Desprinderea e naturala doar pentru atei. Cei care uneltesc la dezbinarea bisericeasca cred ca mai bine si-ar dezbina propriile familii.

-3 (5 voturi)
Paun Al
14.03.2019, 20:59:26

Nimic despre " Biserica, trupul tainic al lui Hristos. Sau "Hristos, capul Bisericii " Bisericile de care vobiti nu sunt rezultatul intalnirii lui Dumnezeu lumea , cu oamenii ... ci o combinatie dintre Cezari -Mamona , politica , bani , "teritorii canonice ", influente si control , cu grupuri de interese numite clerici . O combinatie de politica ,afacere , interese de grup clerical ... Toti crezand ca vor ajunge intr-un rai multi-cefalic , multi confesional , multisectar ...:)))

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările