Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Bartolomeu Valeriu Anania

25
31 Jan 2018 13:01:36
Radu Preda

Azi se împlinesc şapte ani de la plecarea lui dintre noi. Motiv să ne uităm, de la distanţa pe care timpul o oferă, la anvergura celui supranumit „leul Ardealului“, admirat şi contestat deopotrivă.

Înainte de orice, dacă ar fi să judecăm valoarea unui om după ecoul pe care îl mai are în conştiinţele contemporanilor, ei bine, Mitropolitul Bartolomeu este mai prezent decât oricând. Predicile lui, de pildă, sunt şi azi ascultate cu interes inclusiv de oameni care nu au mai apucat să îl cunoască, aşa cum poziţiile exprimate de-a lungul păstoririi sale nu şi-au pierdut nimic din actualitate: de la îndemnul de a nu deveni complici ai corupţiei spirituale la avertismentul de a cultiva o ecologie a sufletului, atenţi fiind la deşeurile care vor să ne populeze interior.

Mai mult decât atât. Nu de puţine ori aud remarca unora de azi: „Ce ar spune în această situaţie Mitropolitul Bartolomeu?“, fapt care întăreşte calitatea lui de reper. Este comun personalităţilor reale, nu celor închipuite, să fie modele, să ofere soluţii. Cum face Mântuitorul Hristos în toate întâlnirile Lui şi despre care relatează Evangheliile: învaţă, vindecă, arată, consolează, rezolvă, încurajează, distinge, lămureşte, atenţionează. Pe scurt, arta pastorală pe care o predă Apostolilor şi aceştia ucenicilor este una pe cât de aparent banală, pe atât de concretă, eficientă.

Evident, tot asemenea personalităţilor reale, caracterul său puternic avea să stârnească nu doar admiraţie. Mitropolitul Bartolomeu a avut mereu detractori, de la cei care l-au acuzat de extremism la cei care au vrut să scoată din el un colaborator al Securităţii. Inclusiv ca păstor la Cluj, după căderea comunismului, se va confrunta cu adversitatea şi ticăloşia unora, din propriul mediu eclesial şi mai ales din afara acestuia, gata să colporteze tot felul de grozăvii. A plătit constant, la suprapreţ, dorinţa de libertate.

Nostalgia multora după Mitropolitul Bartolomeu este accentuată de crizele prin care trecem. Este, în fapt, dorinţa de a mai avea figuri publice, bisericeşti şi nu numai, în stare să îmbine claritatea exprimării cu temeinicia faptei, verticalitatea cu bunătatea, ştiinţa de carte cu empatia, buna creştere cu slujirile înalte, teologia cu arta şi în general cu mediul cultural. Îmi aduc aminte cum un copil, întrebat chiar de Mitropolit pe treptele catedralei, ce vrea să devină când va fi mare, acesta nu a avut nicio ezitare şi a răspuns: „Când am să fiu mare, vreau să mă fac Bartolomeu!“.

Dumnezeu să îl ierte pe Mitropolitul Bartolomeu, iar pe noi, cei rămaşi mai săraci, să ne lumineze! 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Paun_Al
31.01.2018, 17:40:02

Ziceti ca nu o fi adevarat ca a colaborat cu securitatea , cu regimul comunist Si totusi "1965-1976 – funcţionează, în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada, ca secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Cancelariei eparhiale, director al Departamentului Publicaţiilor, reprezentant al relaţiilor interbisericeşti. Este membru în două comisii ale Conferinţei Permanente a Episcopilor Ortodocşi din America de Nord şi de Sud: Comisia Ecumenică şi Comisia de Studii şi Proiecte. Susţine conferinţe în Detroit, Chicago, Windsor şi Honolulu. " Cui dadea voie securitatea, regimul comunsit inainte de 89 sa faca vizite si sa reprezinte Romania , sau BOR in Vest ? Erau trimisi doar "oamenii de incredere " ai regimului , ca si Prefericitul si multi altii .

+1 (7 voturi)
stotritatisemi
31.01.2018, 18:35:09

Sunt chestii diferite. Comunistii nu suportau tradatorii. Deci in mod normal oricine era liber a calatotreasca in strainatate daca nu isi vindea tara. De exemplu Rica Raducanu a participat la campionatul Mondial din Mexic. Isi inchipuie cineva ca fobalistii din echipa nationala erau doar cei cu carnet de partid?

-4 (6 voturi)
G M
31.01.2018, 17:54:27

Omul vorbea frumos despre tot ceea ce n-avea: caracter, coloană vertebrală în fața comuniștilor, aroganță cât încape, etc., etc...

0 (4 voturi)
stotritatisemi
31.01.2018, 18:26:27

Biserica Ortodoxa a functionat si in comunism. Deci e singura care a avut caracter in comunism

-2 (6 voturi)
leuldinpanjshir99
31.01.2018, 18:53:34

Intr-adevar, avea mai multa personalitate decat alde Nea Danut & gashca, pardon Sinodul BOR actual. Astia nu stiu decat sa stea cu mana intinsa pe la alde Dragnea si Firea sau la alti baroni locali sa le dea bani pentru catedrale.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările