Spiritualitate

articolul anterior

Basilica.ro, între firesc şi necesar

13
19 Jun 2018 11:38:38
Eugen Tănăsescu

De 10 ani, Patriarhia Română deţine propria Agenţie de Ştiri. Purtând denumirea latină a Bisericii (basilica), agenţia a devenit un important punct de reper în mediul online românesc, devenind „vocea oficială“ a Patriarhiei Române în materie de comunicare publică. Ceea ce este atât firesc, cât şi necesar.

Dezvoltarea medului online, ca mijloc de transmitere a ştirilor, nu a lăsat indiferentă Biserica. În ciuda opiniei izolate că Biserica respinge ştiinţa şi cuceririle tehnologice („calculatorul, unealta diavolului”, cred unii), Patriarhia Română a luat aminte la previziunile privind explozia Internetului astfel că, acum 10 ani, pe 16 iunie 2008, site-ul basilica.ro apărea în mediul online. Scopul era unul bine definit: „Misiunea creştină înseamnă să aducem Duhul lui Hristos în lume, în fiecare casă, în fiecare instituţie unde lucrăm, în fiecare loc de muncă, pe fiecare drum pe care ne deplasăm“, afirma PF Daniel, patriarhul BOR la acea dată.

Astfel, gândită iniţial ca „Vestea bună împărtăşită tuturor”, Agenţia de Ştiri a Patriarhiei îşi propunea să aducă în atenţia publicului internaut activitatea Patriarhiei Române. Între timp, Agenţia şi-a schimbat moto-ul, „Binele de ştiut”, iar odată cu el şi conţinutul, acesta devenind mai bogat şi... mai răspândit, întrucât Agenţia a înţeles repede puterea de comunicare a reţelelor sociale, ea având conturi la ora actuală pe  Facebook, Twitter, Google+, Youtube şi Instagram.

Moft? Pierdere de vreme? Propagandă? Propovăduire? Misiune? Multe întrebări se pot pune în legătură cu existenţa acestei Agenţii.  Dar eu consider că sunt suficiente două cuvinte-răspuns: firesc şi necesar.

Necesar pentru că:

- o instituţie care are în jur de 65% încredere nu poate să ignore puterea de comunicare a Internetului. Deşi unora li se pare că Biserica ar trebui să stea, undeva, izolată, în slujbe şi rugăciuni, să nu uităm că fundamentul relaţiei om-divinitate este cuvântul, care conţine informaţie. Iar Biserica a folosit dintotdeauna cele mai moderne mijloace de transmitere a acestuia (scrisorile în vremea apostolilor, audiovizualul şi Internetul, în zilele noastre).

- o instituţie de nivelul BOR, cu 86,5% credincioşi, nu poate să ignore necesitatea de a-şi informa proprii credincioşi cu privire la diferite aspecte ale vieţii bisericeşti. Comunicatele oficiale, evenimentele importante sau materiale documentare, toate acestea constituie un flux informaţional care „hrănesc” nevoia de informaţie a publicului.

- o instituţie care constituie, adeseori, subiectul presei româneşti trebuie să aibă propria Agenţie de Ştiri, care să furnizeze conţinut „de primă mână” mass-media. Astfel, se reduce posibilitatea de infiltrare a „zvonurilor” sau „materialelor pe surse”. Să ne aducem aminte că, înainte de basilica.ro, comunicarea publică şi oficială a Bisericii era greu de găsit pe internet.

Firesc deoarece:

- comunicarea este esenţa Bisericii. Cu fiecare mediu de comunicare nou apărut, Biserica nu are nici un impediment în a-l folosi în misiunea ei. Dimpotrivă, este un câştig.

- mediul online se dezvoltă cu repeziciune, iar utilizatorii sunt din ce în ce mai numeroşi. A-i ignora ar fi o blasfemie la adresa societăţii informaţionale de astăzi.

- Biserica nu este un mediu lipsit de ştiri. Din nou, deşi unii cred că în Biserică nu se întâmplă nimic (sau „nimic interesant” din punctul lor de vedere), practica arată contrariul. Vă invit să intraţi pe basilica.ro şi, cred eu, este imposibil să nu găsiţi ceva ce v-ar putea atrage atenţia.

Pe final, o urare: Dumnezeu să dăruiască Agenţiei de Ştiri Basilica mulţi ani, câţi bytes sunt stocaţi în Internet, şi tot aşa de mulţi utilizatori online „câte stele sunt pe cer”, după făgăduinţa făcută lui Avraam (Facere 15, 5).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Stefan din Nord
19.06.2018, 12:56:35

Puteti sa aveti voi 10 astfel de agentii de propaganda si PR Cata vreme inaltpreasfintitii vor descaleca in mijlocul enoriasilor saraci din localitati foarte sarace fara asfalt fara canalizare fara nimic din limuzine extrem de scumpe de peste o suta de mii de euro riscati sa starniti furia lor si a celor ce privesc asemenea evenimente Poate ca babele si mosii de acolo nucleul dur al ortodoxiei nu cunosc valoarea unor asemenea bijuterii dar tineretul mai umblat prin lume si mai educat realizeaza ca ii sfidati prin opulenta voastra si va vor taxa

+7 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
19.06.2018, 13:33:45

Comentariu considerat abuziv.

Radu Mircea
19.06.2018, 16:13:23

# Eugen Tanasescu Dom'le , intrevad o oarece inviorare a ''' stilisticii dvs. jurnalistice ''' lucru care ma umple de bucurie . ln ultima vreme ( mai exact de cind carati geanta Spagoveanului ) '' stilul '' se pleoshtise de-a binelea . Probabil modificarile la Codul de Procedura Penala a adus pacea si speranta in sufletelul chinuit de lacomie al superiorului dvs. De data asta nu din spirit de contradictie , ci mai mult pentru a va indrepta pe drumul cel bun , povata va dau eu gratis sa va fie de invatatura ca prea ati gresit poteca adevarului si calea aceasta duce in pustie : Din nefericire intregul dvs. expozeu sufera de pacatul argumentului fals . Adica Basilica , intregul efort financiar este in van . Priviti la publicul tinta ce va populeaza uneori la vreo inmormintare silozurile . Aveti impresia ca babutele alea ce-si deznoada batista pentru un acatist au vreo tangenta cu netu' ??? Sunteti rupti de realitate si ma intristeaza ca-l pacaliti si Preafericit sa va dea bani sa-i spargeti pe informatica cind daca intrebi primii 10 insi care va intra in siloz : - Ai mamaie Net , Feisbuc , Tuiter , lnstagram ???? - N-are baba taica parinte ca nu s-a facut anu' asta . N-a dat dumnezeu ploaie , e seceta taica .... Fiindca tin la sanatatea dvs. nu va mai spun pe unde le umbla ochii tinerilor ca se sparie gindul si pe caldura asta , zau ca un infarct e o izbavire ... hi hi hi hi ... PS E adevarat ca primii apostoli aveau obiceiul sa scrie epistole , dar erau pentru uz propriu . Nu le trimiteau niciodata . Ce-l mult le citeau la templu . Din simplul motiv ca niciunul dintre '' adrisanti '' nu stiau carte . Nu trebuia sa amintiti de originea latina a denumirii SRL-ului dvs, macar ca pina la mult hulitul Cuza va rugati domnului in ..... slavona !!!!!!

+2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
19.06.2018, 16:40:16

************************************ ADEPSOT-FIA ”O doamna pioasa , un preot cu har, o brava natiune de credinciosi” Comunicat catre tara si popor Noi, membrele ADEPSOT, adica ale Asociatiei Doamnelor Evlavioase Practicante ale Stilului Ortodox Traditional, Asociatie afiliata Federatiei Iubitoarelor de Aproape ”O doamna pioasa , un preot cu har, o brava natiune de credinciosi”, multumim Celui de sus si salutam cu mult entuziam ultima decizie a sinodului BOR, decizie referitoare la faptul ca incepand din acest an, intr-un numar rezonabil de biserici ortodoxe , de slujba religioasa si de sfanta taina a spovedaniei se vor ocupa si vreo cativa preoti heterosexuali. Noi , doamnele pioase ale acestie Asociatii, mai tragem nadejde ca bisericile unde vor tine slujbe si sfanta taina a spovedaniei cu usa inchisa cei cativa preoti heterosexuali, sa fie aduse la cunostiinta publicului cat mai repede cu ajutorul Agenţiei de Ştiri Basilica, ca sa avem timp si sa facem listele cu programari, ca sa fie ordine si disciplina, c-asa-i crestineste si civilizat. Aleluia si Doamne-ajuta..!

0 (4 voturi)
Paun Al
19.06.2018, 19:37:08

..." site-ul basilica.ro apărea în mediul online. Scopul era unul bine definit: „Misiunea creştină înseamnă să aducem Duhul lui Hristos în lume, în fiecare casă, în fiecare instituţie unde lucrăm, în fiecare loc de muncă, pe fiecare drum pe care ne deplasăm“..." Nu am inteles cum fosti ofiteri acoperiti ai dictaturii comuniste , fosti informatori si colaboratori ai dictaturii comuniste ...au "Duh Sfant"... si pot raspandi "Duh Sfant " ? Poate ne lamuriti . Apoi daca "Duhul Sfant " se raspandeste prin internet , pe calea undelor ... nu inteleg de ce nu s-a ocupat Dumnezeu , cel ce a facut lumea , universul ... de ce nu s-a ocupat Iisus personal de organizarea aceste logistici , cu mii si mii de constructii faraonice , cu societati comerciale , cu "simfonia" bisericii cu Cezarii , indiferent de Cezari , cu acumularea de bunuri , de actiuni , de posturi de radio TV si situri de internet... in numele lui Dumnezeu ?... Adica a facut Dumnezeu lumea , Universul ...si dupa ce si-a trimis Fiul acum doua mii de ani.. n-a fost in stare sa faca el situri , sa puna pe picioare afaceri cu mantuirea , sa organizeze media , sa-si faca sit ...? Cum isi va transmite cu adevarat Dumnezeu mesajul , sau ni se spune in Ieremia 31... " Voi pune legea Mea înăuntrul lor şi pe inimile lor voi scrie şi le voi fi Dumnezeu, iar ei Îmi vor fi popor. 34. Şi nu se vor mai învăţa unul pe altul şi frate pe frate,....... zicând: "Cunoaşteţi pe Domnul" că toţi de la sine Mă vor cunoaşte, de la mic până la mare, zice Domnul, pentru că Eu voi ierta fărădelegile lor şi păcatele lor nu le voi mai pomeni"..... Cred ca sunteti pe un drum gresit cu institutii media , cu situri , cu biserica ca societate comerciala , corporatie ... aducatoare de multe profit materiale si de manipulare ....

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările