Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Binele invizibil

12
7 Sep 2017 11:15:28
Radu Preda

Acum câteva zile, la Iaşi, s-a consumat un eveniment despre care presa noastră nu a relatat mai nimic. O dovadă în plus că, într-adevăr, ştirile pozitive nu sunt interesante, că binele este, la propriu, invizibil.

După ediţiile de la Baia Mare (2013, 2014), Cluj (2015) şi Bucureşti (2016), Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de anul acesta a adunat în capitala moldavă reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din 32 de ţări precum: Cipru, Grecia, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Austria, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Germania, Suedia, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Belgia, Irlanda, Burundi, Uganda, Kenya, Congo, Malawi, SUA, Chile, Guatemala, Ecuador, Venezuela.

Efortului logistic ca atare – peste 6000 de participanţi din exterior şi aproape la fel de mulţi organizatori şi voluntari la faţa locului – este pentru România o demonstraţie nu atât de forţă, cât al potenţialului pe care nu ştim mereu să îl apreciem şi să îl folosim. Cu alte cuvinte, în orizontul Centenarului din 2018 şi al Preşedinţiei româneşti a Uniunii Europene din 2019, avem un exemplu de cum se organizează nu atât un summit draconic păzit de privirile publicului, cât o întâlnire la propriu între oameni concreţi.

Dezinteresul mediatic de la noi pentru asemenea momente de coagulare socială şi culturală are la bază o prejudecată gravă: mai nimic din ceea ce face, instituie, impulsionează sau chiar inovează Biserica majoritară nu trebuie secondat, ajutat, asumat (...)

Tema din 2017: Tânărul în căutarea libertăţii. Este un ecou al luptelor ideologice şi tehnologice în mijlocul cărora tânărului de azi, ortodox sau nu, se află. De la propaganda minorităţilor morale la marketingul corporaţiilor globale, de la fenomenele subculturale la formele de viaţă cotidiană, începând cu mâncarea şi terminând cu „canonul“ vestimentar şi emoţional, starea de graţie a începutului vieţii conştiente este sistematic agresată şi vânată în tentativa de a o anexa, domina şi controla.

Acum, dezinteresul mediatic de la noi pentru asemenea momente de coagulare socială şi culturală are la bază o prejudecată gravă: mai nimic din ceea ce face, instituie, impulsionează sau chiar inovează Biserica majoritară nu trebuie secondat, ajutat, asumat, integrat, în cele din urmă, în fantomaticul proiect de ţară al cărui defect tocmai aici se găseşte: ignorarea actorilor, a cetăţenilor care produc, pe timpul şi prin munca lor, o plus valoare utilă, în cele din urmă, tuturor, credincioşi sau nu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

vosemi
7.09.2017, 11:26:39

" Acum, dezinteresul mediatic de la noi pentru asemenea momente " Nu e vorba doar de dezinteres, este un razboi de denigrare mediatica in toata regula. Si nu e de ieri de azi ! De exemplu stirea care a fost transmisa de televiziuni a fost urmatoarea: Biserica trece dintr-un scandal in altul, Episcopul X a fost prins de politie conducand cu 170km/ora. In urma cu 2-3 ani la Antena 1 s-a realizat un serial de reportaje intitulat : Precum in Cer asa si in cont. Dupa acest reportaj una din sefele reporterilor numita Fluturica, in ajund de Craciun a intrat cu masina intr-un copac. Deci cred ca este o impietate sa nu se recunoasca aceste atacuri dirijate in toata media scrisa si vizuala, asupra Bisericii Nationale si Traditionale

-2 (2 voturi)
Lucian Pufu
7.09.2017, 13:21:57

De acord cu concluzia, de la obsesia "personalului direct productiv" din timpul lui Ceasca s-a ajuns la totala desconsiderare a celor care produc - vezi discursurile despre "pensiile si salariile romanilor" unde cei care produc (si salariile, probleme lor) sunt intotdeauna omisi.

g duscanu
7.09.2017, 13:28:22

In alte cuvinte, reprezentantii in 32 de tari a unei biserici anacronistice, inapoiate, corupte, adanc implicata in politica si comert, analfabeta stiintific s-au intalnit in capitala ca sa nu mai fie inapoiati de unii singuri ci sa fie mult mai inapoiati impreuna. Wah wah, in tara se construiesc biserici la tot pasul, ies popii de pe lina de productie BOR ca ciupercile dupa ploaie, oamenii cumpara 'nspe cruciulite, iconite, si alte rahaturi sa le agate de orice cui, maner, oglinda, membru dar, traiesc intr-o mizerie de talie mondiala, sunt analfabeti dar pierd sute de ore pe an prin biserici urmarind ritualuri care jeneaza si prostia, topul ierarhiei bisericeasti traieste intr-un lux similar cu marii sefi de stat, insa inca nu este de ajuns, nu primesc destula atentie, nu primesc destui bani, oamenii nu le sunt 100% sclavi. Wah wah. Nu ne pupa destui mana.

0 (4 voturi)
vosemi
7.09.2017, 13:52:40

g duscanu " Nu ne pupa destui mana. " Mana o pupa cei care au dragoste. Dar aici e vorba de ceilalti. Si problema e in felul urmator: Stiti ca in Romania cat timp a fost cinstita Biserica nu s-au produs catastrofe. Turcii nu au biruit, nu au existat cutremure, nu au existat deloc tornade etc. Problema e ca stiti ca in ultima vreme din cauza tarilor necredincioase uraganele li se inmultesc, atacurile nucleare si teroriste sunt iminente etc. Dar si in romania au inceput sa devasteze tornade etc. Deci intrebarea este cum trebuie sa se comporte un credincios in toata aceasta lume care se va umplde de dezastre si nenorociri din cauza necredintei ei.

Paun Al
7.09.2017, 13:54:58

"Tânărul în căutarea libertăţii."? Care este de fapt libertatea unui om de religie ? "Libertatea " de a fi sub "ascultare " totala fata de Dumnezeu ? Libertatea de a respecta intocmai poruncile , dogmele , "sfanta traditie "? Liberatea de a accepta ... "voia Domnului " ? Care a fost pretul libertatii lui Adam si Eva ... de "a cunoaste binele si raul ", de a musca din fructul oprit ? Pretul a fost si este moartea , iadul , potopul .... toata tragedia , catastrofele si suferinta umana ... de dupa , pana in veci . Care este pretul pe care tanarul il plateste daca cauta libertatea ? Biblia si istoria suferintei umane ...ne arata ca nu este bine ca omul "sa caute libertatea "...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările