Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Biserica Anglicană, cea Catolică şi cea a Ordodocşilor Copţi negociază transformarea Paştelui în sărbătoare cu dată fixă

21
17 Jan 2016 12:14:55
Autor: Elena Dumitru
Părintele Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury, vrea ca data Paştelui să fie fixată în următorii 5-10 ani FOTO via bbc.com
Părintele Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury, vrea ca data Paştelui să fie fixată în următorii 5-10 ani FOTO via bbc.com

Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Anglicane, a declarat că poartă discuţii cu Papa Francisc şi Patriarhul Tawadros al II-lea, care conduce Biserica Ortodoxă Coptă din Alexandria, pentru ca Paştele să fie sărbătorit în aceeaşi zi a fiecărui an, punând astfel capăt uneia dintre cele mai mari dispute dintre confesiunile creştine.

Liderul Bisericii Anglicane a anunţat, la finalul unei întâlniri cu episcopii din subordinea sa, că negociază deja cu Papa Francisc şi Tawadros al II-lea pentru fizarea Paştelui, astfel încât cea mai importantă sărbătoare creştină să nu mai aibă dată variabilă şi să fie marcată în acelaşi timp de adepţii tuturor cultelor creştine, transmite BBC. 

În prezent, creştin-ortodocşii stabilesc data Paştelui în funcţie de fazele lunii, după indicaţiile lăsate în urma primul Sinod Ecumenic, în anul 325. Atunci, liderii creştinilor au stabilit ca Paştele să fie sărbătorit în funcţie de Echinocşiul de Primăvară (21 martie). Mai exact, în prima duminică după prima lună plină apărută după Echinocţiu. Dacă prima lună plină apare într-o duminică, atunci Paştele se sărbătoreşte peste o săptămână, nu în acea zi - regulă impusă la început pentru ca sărbătoarea creştinilor să nu coincidă cu Paştele iudeilor. 

Arhiepiscopul de Canterbury şi-a exprimat încrederea că schimbarea va avea loc în următorii 5-10 ani, „înainte de pensionarea” sa. Dacă va fi acceptată, modificarea va fi una dintre cele mai importante pentru confesiunile creştine din ultimele sute de ani. 

Ideea nu este deloc una nouă. Papa Francisc a mai discutat despre posibilitatea fixării Paştelui încă de anul trecut, la o reuniune cu arhiepiscopi catolici din întreaga lume. Atunci, Papa Francisc a declarat că „trebuie să găsim o soluţie”, potrivit Catholic News Agency. 

Liderii cultelor creştine încearcă încă din secolul al X-lea să armonizeze data la care sărbătoresc Paştele, dar şi să o fixeze, însă fără succes. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Radu Mircea
17.01.2016, 12:21:23

# S-au saturat si ei sa fie luati la misto cu zeul care invie de 7-8 ori pe an dupa cum ii vine pe chelie unuia sau altuia . Uite ca se poate .

+1 (13 voturi)
miron miron
17.01.2016, 14:15:45

E atat de simplu de realizat acest dezinterat si atat de complicat in viziunea capilor bisericii. E simplu de mediat o data si acceptata de toti si asa s-a rezolvat problema. Poate satana lucreaza mai mult la nivelul de sus decat cel de jos...

+6 (10 voturi)
Paun Al
17.01.2016, 12:23:35

Inca o dovada ca bisericile nu functioneaza pe baza de credinta ... Nu mai spun pe ce baza ca devin si mai antipatic . Nu era firesc ca "inaltele fete bisericesti " sa intre in post si rugaciune , fiind cei mai apropiati de Dumnezeu , intermediarii Lui cu oamenii de rand si sa-L intrebe ...? - Spune-ne Doamne cand sa sarbatorim invierea Fiului Tau " Si sa stea in post si rugaciune pana ce Dumnezeu , Sfantul Duh ... cineva le raspundea . Asa trebuiau sa procedeze si cu "unirea sfintelor biserici " Asa vad ca "negociaza "...intre ei . Adica pe ce baze stabilesc cand sa sarbatorim Pastele ?

+4 (8 voturi)
Florin Georgescu
17.01.2016, 13:50:56

Inca un pas spre globalizare ! Deci trb. sa fim toti la fel...sa sarbatorim in acelasi an ...ca sa stie si multinationalele cum sa faca reclame,cum sa ofere concedii,bonusuri,etc. Sarbaorile trb. sa fie la toate popoarekle in acelasi timp. De fapt,despre ce poopare vorbim ???Ca vom fi un singur popor...o amestecatura... !

-3 (9 voturi)
Stefanescu Marian
17.01.2016, 14:02:06

Mai trebuie ca și ortodocșii să accepte o dată comună,ar fi primul pas spre unificarea creștinismului.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (21)