Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Calitatea (spirituală a) diasporei

22
7 Nov 2019 16:52:57
Radu Preda

Apropiatele alegeri prezidenţiale vor reprezenta, nemijlocit, inclusiv un mare şi important test al diasporei româneşti: câţi vor ieşi la vot. De la restricţiile de până acum, iată, legiuitorul, din sentiment de vinovăţie, acordă trei zile.

Generozitatea aceasta se poate dovedi periculoasă. Ştiind că au timp, unii vor ajunge să nu mai aibă răgazul exprimării opţiunii, să neglijeze exercitarea unui drept fundamental. Sper să nu se întâmple astfel, dar entuziasmul pe care îl percep în jurul meu este foarte bine ascuns. Interesul arătat mersului ţării, crizelor pe care le traversează fără pauză de trei decenii încoace, nu este mereu însoţit de determinarea de a contribui, prin vot, la găsirea unei soluţii. Alegerile europarlamentare au dat un semnal în acest sens.

Atât cât înţeleg anumite mecanisme de coagulare, ţinând cont şi de diversitatea ţărilor în care trăiesc cele mai mari comunităţi româneşti, vizitând paginile digitale ale acestora şi cunoscând gradele de manipulare a subiectului diasporei în disputele de acasă, realizez că, de fapt, realitatea prezenţei românilor în afara graniţelor nu este decantată suficient. 

Lipsesc vocile reprezentative dinspre exterior, aşa cum lipsesc şi capetele de pod din ţară. Dincolo de proiecte, diaspora este încă un fenomen gelatinos.

Nici nu putea fi altminteri. Cum ştim din experienţa altor diaspore istorice, formate timp de secole, precum cea grecească, este nevoie de câteva generaţii, de structuri asociative şi instituţionale, de referinţe culturale şi spirituale consistente şi constante pentru ca identitatea de grup să fie articulată, trăită şi reprezentată credibil. Nu încetez să repet o evidenţă: noutatea absolută, prin dimensiuni, durată şi implicaţii, a primului secol românesc de unitate este tocmai diaspora, trecută inclusiv prin experienţa exilului anticomunist.

Prezenţă capilară, la firul ierbii, Biserica ortodoxă majoritară este pentru moment singura alături de românii care bântuie prin lume. Iată de ce de ea depinde maturizarea, înainte de toate spirituală, a compatrioţilor extraşi din destinul local. Este motivul pentru care calitatea slujitorilor nu poate fi opţională. Concret, nu putem pune păstori complexaţi, slujitori defazaţi, care nu pricep în ce lume au nimerit. Diriginţi de şantier ai unei construcţii esenţiale, clericii diasporei trebuie să fie la înălţimea proiectului. Cel puţin.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

G M
7.11.2019, 17:16:19

BOR nu e singura alături de românii din diaspora, știți foarte bine asta, nu vă mai arogați merite ! Cât despre ”slujitorii” BOR...cei mai ”buni” vor fi cei care se vor da cu noua putere, nu ? După ce i-ați cântat ”vrednic este” lui Dragnea, acuma o să-i cântați lui Orban ? După ce i-ați cântat Regelui, i-ați cântat apoi lui Dej și Ceaușescu, apoi lui Iliescu și prozeliților lui... BOR va fi totdeauna atât lingăul cât și șantajista (pentru voturi) mai marilor zilei. Dumnezeu este totdeauna pe locul doi. Poporul ...și mai încolo

+7 (7 voturi)
protector
7.11.2019, 18:30:14

Eu zic ca Diaspora este maturizata demult. Pentru ca acum 200 ani Mihai Eminovici scria despre diaspora: Ai nostri tineri la Paris invata La git cravatei cum se leaga nodul, S-apoi ni vin de fericesc norodul Cu chipul lor istet de oaie creata. La ei isi casca ochii sai nerodul, Ca-i vede-n birje rasucind mustata, Ducind in dinti tigara lungareata… Ei toata ziua bat de-a lungul Podul. https://Versuri.ro/w/s177 Vorbesc pe nas, ca saltimbanci se strimba: Stilpi de bordel, de crisme, cafenele Si viata lor nu si-o muncesc — si-o plimba. S-aceste marfuri fade, usurele, Ce au uitat pin' si a noastra limba, Pretind a fi pe cerul tarii: stele. Azi nu s-a schimbat nicio iota din descriere. Evident nu e vorba de credinciosii ortodocsi care isi tin credinta. Pentru ca sunt intre 5 si 9 milioane de diaspori.

-2 (8 voturi)
Adi Fatol
7.11.2019, 18:44:00

Musai trebuie sa trimita BOR niste preoti profesionisti sa colecteze bani negrii si din afara tarii. Problema BOR este ca generatiile urmatoare au access la informatie is inteleg ca stiinta inseamna tehnologie si evolutie. Religia inseamna basme si pamant plat - lucruri tot mai greu de inghit. Religia si stiinta nu pot coexista si ceea ce vinde BOR nu mai prinde la populatie , cu atat mai putin la cei plecati.

+3 (3 voturi)
protector
7.11.2019, 19:17:42

Problema in opinia mea e ca Diaspora a nimerit prost. Tocmai cand Stiinta occidentala a nascut Incalzirea globala !

-2 (4 voturi)
protector
7.11.2019, 18:47:17

"De la restricţiile de până acum, iată, legiuitorul, din sentiment de vinovăţie, acordă trei zile. diaspore istorice, formate timp de secole, precum cea grecească" Sentimentul cred ca e de slugarnicie specific. Asa cum cadrele de partid aveau la dispozitie cate 3 zile fata de una cat avea poporul normal, asa acum s-a mutat la Diaspora. Pentru ca daca exemplu este diaspora greaca. Pai prima regula in diaspora greaca e ca nimeni nu poate vota decat daca se prezinta la resedinta din Grecia. Adica totusi, cum sa fii o tara pe planeta, si sa-ti aleaga conducerea eschimosii si cei din Congo !? 3 zile !

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările