Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Campionatul inept. Despre naţionalism

30
28 Aug 2016 09:10:31
Péter Demény

Clujul va fi capitală culturală europeană cînd se va încheia ultimul meci „prima dată voi”. Pînă atunci, vom primi cîte-un „Jó estét” de la primarul Emil Boc şi titrări în română la spectacolele maghiare.

Toată lumea cunoaşte acest campionat de „prima dată tu”. Când vor fi bilingve în Ungaria scrise oraşele, în special unde există minorităţi de romani, atunci sa fie şi aici puse şi în România, citesc printre comentariile Scrisorii deschise către primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, colac peste pupăză din partea unei doamne cu nume spaniol. De parcă un copil ar spune „voi învăţa bine numai dacă va învăţa bine şi X sau Y!” Învăţăm pentru noi, nu? Nouă ne şade bine să fim europeni, nu altora! Iar Europa nu e o „găselniţă”, cum citesc altundeva, ci este suma iluziilor noaste, care, deşi pierdute, tot iluzii se numesc. Nu cred că o să apuc ziua cînd într-un oraş din „statul naţional unitar” în care trăiesc cineva nu-şi va scutura nasul pe trotuar, dar tot n-o să-ncep să-mi-l scutur şi eu...

De ce nu mă duc la Ip? — a fost titlul unui articol de la începutul anilor 90, adică la locul unde s-a comis masacrul din partea soldaţilor horthyşti împotriva românilor. Nu se duce, a explicat autorul, pentru că nici românii nu s-au dus la Aiud şi Zlatna, dacă-mi amintesc eu bine. Mulţi dintre indivizii care aparţin celor două naţiuni sunt ca nişte, înc-odată, copii încăpăţînaţi. Este Matia Corvinul maghiar sau român? Noi am fost primii aici sau voi?

Unde ne credem? În vreun campionat unde vom cîştiga ceva cu naţionalismul nostru stupid? Vom primi ceva medalii la sfîrşit, sau un stat neghiob, o mentalitate deficitară? Cei care îi fluturează fie pe Eminescu, fie pe sciţi, fie pe daci, fie pe Albert Wass, fie catrinţa, fie pălinca, ştiu măcar ce fac? (Sper să se înţeleagă bine: nu despre Eminescu e vorba aici, ci despre proşti.)

Nu e niciun dubiu că trăim în România, deci ar fi în primul rînd datoria nobilă şi mărinimoasă a unor politicieni români ca primarul Clujului (de la Funar încoace nu pot scrie Napoca) să dea dovadă de largheţe şi să nu facă cu ochiul alegătorilor naţionalişti. Un om care îşi ia în cîrcă soţia la un festival poate să facă şi asta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Radu Mircea
28.08.2016, 09:39:49

# Peter Demeny Se aude ca in sfirsit Boc cedeaza presiunii nationalistilor maghiari si va impinzi Clujul cu placute bilingve : In ROMANA si ENGLEZA .....:) :) :)

+6 (10 voturi)
Stanila Ion
28.08.2016, 10:36:14

D-l Demeny, ca de obicei se straduieste sa fie "impartial ca tot romanul" si... nu reuseste.Printre randuri, face el ce face si, ca intotdeauna, se simte complexul minoritarului, "superioritatea" etniei sale.

+4 (10 voturi)
Paun Al
28.08.2016, 10:47:28

E un pas inainte faptul ca din transeea dv , a nationalistilor maghiari vreti sa discutati rational si nu ideologic ( ideologia natioanalista ) cu romanii . Din punctul meu de vedere puteti pune placute bilinve peste tot , unde legea permite . Ceea ce constat de 26 de ani , este ca doar cereti , doar aveti pretentii , doar sunteti nemultumiti ... Doar considerati ca nu vi se ofera suficient . Poate ca este adevarat . Trebuie sa se faca mai mult , sunt de acord . Dar ce puneti pe masa , ce oferiti ? Pentru cei ce nu inteleg , sa se uite de ex. in Hr si Covasna , unde sunteti majoritari , decideti la nivel local. Dati-ne o lectie de cum ati dori sa facem , sa ne comportam ... in HR si Covasna de ex, unde decideti dv maghiarii , la nivel local ... Lectia asta nu prea am vazut-o de 26 de ani .

+7 (15 voturi)
Paun Al
28.08.2016, 12:07:19

placute bilingve

-1 (5 voturi)
M Andrei
28.08.2016, 13:35:31

"Dar ce puneti pe masa, ce oferiti?" Minoritatile nu trebuie sa "puna nimic pe masa" pentru a le fi respectate drepturile. Nu e vorba de un fel de troc intre stat si minoritati, caci statul nu e reprezentantul exclusiv al majoritatii decat in conceptia nationalista a prostilor pe care autorul ii aminteste. Mai e o chestie care se numeste drepturile omului, si care a fost gandita tocmai ca sa evite derive precum cea nationalista. Iar daca biligvismule un drept, statul tre sa-l garanteza, ce-i asa greu de priceput?

-2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările