Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Ce spune Biblia despre vise

57
10 Feb 2015 14:51:42
Eugen Tănăsescu
Ce spune Biblia despre vise: dăm crezare sau nu imaginilor din timpul nopţii?
Ce spune Biblia despre vise: dăm crezare sau nu imaginilor din timpul nopţii?

Visul, un domeniu înţeles uneori. . . ca în vis. Neclar. Confuz. Temător. Venit de nu ştiu unde şi care ne spune ce? Cât de justificat este să credem în vise? Ne pot ajuta visele? Ce spune Cartea Sfântă despre ele? Credem sau nu în interpretarea viselor?

Ce spune Biblia despre vise. Ce este visul?

Ştiinţific vorbind, visul reprezintă o activitate a creierului, în timpul somnului. Specialiştii care au analizat fenomenul visului au aceeaşi concluzie: visul este un fenomen de amestec între inconştient şi subconştient, care are loc în anumite etape ale somnului (numite REM - rapid eye movement) şi în cadrul căruia omul percepe senzaţii (tactile, auditive, vizuale) ca şi cum ar fi conştient (treaz). Prin aceasta, visul ne demonstrează legătura foarte puternică dintre trup şi suflet. Uneori, activitatea creierului este atât de intensă, încât poate pune în mişcare părţi ale trupului, prin diverse sunete, zvârcoleli sau chiar forme de somnambulism. Alteori, pare că subiectul poate controla lumea din vis, iar visul poate părea realitate. Specialiştii încă mai studiază legătura dintre vis şi mişcarea REM a ochilor.

Ce spune Biblia despre vise? În Biblie, visul apare de foarte multe ori, dar în două mari situaţii total opuse: odată este o formă de comunicare cu Dumnezeu, altă dată este o formă înşelătoare, în care omul nu trebuie să se încreadă. Vom lămuri imediat aceste două aspecte.

De unde vine visul?

Biblia şi lumea ştiinţifică au aceeaşi explicaţie pentru sursa visului. Biblia spune, prin înţeleptul împărat Solomon, că „din mulţimea grijilor se nasc visele” (Ecclesiatul 5, 6). Adică din preocupările sufleteşti ale conştientului nostru.

La fel afirmă şi cercetătorii ştiinţifici: visele reprezintă un fel de sistem digestiv al creierului, care are foarte mare legătură cu activitatea sa conştientă. Informaţiile din vis au legătură întotdeauna cu informaţii procesate în stare conştientă, indiferent de gradul lor de conştientizare. Există studii care caută legătura dintre conţinutul unui vis şi amprenta emoţională a diverselor informaţii primite în viaţa reală. Uneori o simplă idee de peste zi îţi oferă un vis, alteori stresul sau o situaţie dificilă sunt surse ale visării. Cert este că visul lasă şi amprente emoţionale asupra visătorilor: visele frumoase generează o buna dispoziţie, iar visele urâte generează stări negative.

Ce spune Biblia despre vise. Credem sau nu în ele?

Deoarece visele au legătură cu conştientul, mulţi dintre noi credem că ele pot fi interpretate. De aici până la credinţă este doar un pas.

Biblia însăşi are două domenii distincte de relaţionare cu visul, care sunt total opuse.

Pe de o parte, visul este adeseori prezentat ca o formă de comunicare a omului cu Dumnezeu. Există numeroase personaje în Biblie cărora Dumnezeu le vorbeşte „în vis”: Patriarhii Avraam şi Iacov,  profetul Daniel, Dreptul Iosif (logodndicul Fecioarei Maria), cei Trei Magi etc.

Există chiar şi o anumită formă de interpretare a viselor, Vechiul Testament fiind străbătut de vise profetice: visul lui Iacov cu îngerii care suie şi coboară pe o scară, Iosif tâlcuieşte visele lui Faraon, profetul Daniel visează diverse evenimente viitoare, dreptul Iosif este înştiinţat prin vis ce să facă cu Pruncul Iisus şi mama Lui etc.

Pe de altă parte, tot Biblia se opune interpretării viselor şi încrederii în ele. Dumnezeu, prin proorocul Ieremia, avertizează asupra escrocheriei practicate prin interpretarea viselor: „Pentru că aşa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Să nu vă lăsaţi amăgiţi de proorocii voştri şi de ghicitorii voştri care sunt în mijlocul vostru, şi să nu ascultaţi visele voastre, pe care le veţi visa, căci vă proorocesc minciună şi Eu nu i-am trimis, zice Domnul!” (Ieremia 29, 8-9).

În altă parte, Dumnezeu chiar afirmă clar că nu este nici o legătură între visele înşelătoare şi Cuvântul Său: „Am auzit ce zic proorocii care profeţesc minciună în numele Meu. Ei zic: "Am visat, am văzut în vis". Până când proorocii aceştia vor spune minciuni şi vor vesti înşelătoria inimii lor? Cred ei cu visele lor, pe care şi le povestesc unul altuia, să facă uitat, poporului Meu, numele Meu, aşa cum au uitat părinţii lor numele Meu pentru Baal? Proorocul care a văzut vis, povestească-l ca vis, iar cel ce are cuvântul Meu, acela să spună cuvântul Meu adevărat. Ce legătură poate fi între pleavă şi grăuntele de grâu curat, zice Domnul?”

Isus, fiul lui Sirah, vorbeşte într-un amplu pasaj din cartea sa despre deşertăciunea viselor: „Deşarte nădejdi şi mincinoase îşi face omul cel neînţelegător şi visurile fac pe cei neînţelepţi să-şi iasă din fire. Ca şi cel care se prinde de umbră şi aleargă după vânt, aşa este şi cel care crede visurilor. Numai oglindire este vederea viselor; asemănarea felei înaintea felei adevărate. De la diavol ce poţi scoate curat? Şi din minciună ce poţi scoate adevărat? Ghicitul, tâlcuirea semnelor şi visele deşarte sunt ca la aceea care este gata să nască; inima aiurează. De nu vor fi trimise de la Cel Preaînalt, ca să te cerceteze, să nu dai inima ta spre ele. Că pe mulţi i-au înşelat visele şi au căzut cei care au nădăjduit în ele.” (Isus Sirah 34, 1-7)

Aşadar, care este cheia înţelegerii acestei antinomii?

Cum deosebim visele? Le dăm crezare sau nu? Credem în vise?

Mai întâi, trebuie să înţelegem că visul profetic, în care Dumnezeu vorbeşte omului, nu este un vis natural, clasic. Însăşi Scriptura o spune, prin proorocul Valaam: „Aşa glăsuieşte cel ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu, cel ce cunoaşte gândurile Celui Atotputernic, cel ce vede descoperirile lui Dumnezeu, ca în vis, dar ochii şi-i are deschişi” (Numerii 24, 16)

Tocmai de aceea, pentru că este o stare deosebită, ea mai este numită şi vedenie, un termen care este menit să deosebească visul natural de visul profetic.

Dar care este scopul visului profetic? Cartea lui Iov spune: „Vezi că Dumnezeu vorbeşte când într-un fel, când într-alt fel, dar omul nu ia aminte. Şi anume, El vorbeşte în vis, în vedeniile nopţii, atunci când somnul se lasă peste oameni şi când ei dorm în aşternutul lor. Atunci El dă înştiinţări oamenilor şi-i cutremură cu arătările Sale. Ca să întoarcă pe om de la cele rele şi să-l ferească de mândrie. Ca să-i ferească sufletul de prăpastie şi viaţa lui de calea mormântului.” (Iov 33, 14-18)

Prin urmare, scopul visului profetic era unul mântuitor: salvarea omului de la degradarea sa morală. Tocmai de aceea, venirea Mântuitorului Iisus Hristos este împlinirea multor vise profetice, cum enunţă Sf.  Ap.  Petru la Cincizecime: „Şi stând Petru cu cei unsprezece, a ridicat glasul şi le-a vorbit: Bărbaţi iudei, şi toţi care locuiţi în Ierusalim, aceasta să vă fie cunoscută şi luaţi în urechi cuvintele mele; Că aceştia nu sunt beţi, cum vi se pare vouă, căci este al treilea ceas din zi; Ci aceasta este ce s-a spus prin proorocul Ioil: "Iar în zilele din urmă, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul şi fiii voştri şi fiicele voastre vor prooroci şi cei mai tineri ai voştri vor vedea vedenii şi bătrânii voştri vise vor visa. Încă şi peste slugile Mele şi peste slujnicele Mele voi turna în acele zile, din Duhul Meu şi vor prooroci.” (Fapte 2, 14-18)

Aşadar, odată cu venirea lui Hristos şi Pogorârea Duhului Sânt în lume, epoca visului profetic a apus. De aceea, creştinii nu au motive să dea crezare visurilor, deoarece ei cunosc tot cea ce trebuie să ştie pentru mântuirea lor, nemaifiind nevoie de nimic în plus, decât de o înţelegere corectă a creştinismului. Sf. Ioan Evanghelistul spune despre creştini că: „Iar voi, ungere aveţi de la Cel Sfânt şi ştiţi toate.” (1 Ioan 2, 20), iar Sf. Ap Pavel confirmă că dragostea creştină a fost scopul tuturor profeţiilor, care s-au şi desfiinţat: „Cât despre proorocii – se vor desfiinţa” (1 Corinteni 13, 8)

Concluzie

Visul este o activitate naturală a creierului, născută din preocupările psihologice de moment. Când vorbim de Biblie, visul natural trebuie deosebit de visul profetic, numit şi vedenie, care era o metodă excepţională de comunicare divină cu scopul precis de a îndruma lumea pe calea mântuirii. Visul profetic se derula prin oameni anume aleşi de Dumnezeu, cu o înaltă ţinută morală. De aici şi ispita contemporană a unora de a se crede aleşi de Dumnezeu să le vorbească prin vis.

Odată cu venirea lui Hristos şi a Duhului Sfânt, creştinii nu mai au nici o bază biblică pentru a se încrede în visuri sau a se preocupa pentru tâlcuirea lor. Hristos este plinătatea tuturor învăţăturilor spirituale, prin urmare nu mai putem vorbi de o altă Evanghelie decât cea adusă de El.

Până la urmă, tot ce putem înţelege din vis este că el reflectă conştientul nostru de zi cu zi, la modul inconştient şi subconştient, lucru confirmat şi de cercetările ştiinţifice.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

adrian
10.02.2015, 15:09:52

Pai la cat de plina e lumea de tot felul de prezicatoare,ghicitoare,ursitoare .......ai de unde alege. Mai nou astrologi,numerologi ....si chiar reteaua de socializare Facebook iti dezvaluie insemnatatea numelui,ce ai fost intr-o viata anterioara,de ce vei muri, cati copii vei avea,ce masina vei conduce .....s.a.m.d. Si asta nu-i nimic pe langa tampeniile gen....,,.trimite acest mesaj la 10 persoane ,si te vei imbogatii....sau vei castiga la loto....,,Ce frumos ar fi daca m-as uita doar la o emisiune culinara si apoi m-as simti satul ,sau as vedea o poza cu un avion si deja m-as vedea ajuns in cine stie ce tara......Partea proasta este ca foarte multi cad prada acestor practici asociindu-le cu niscaiva vise .....si uite-asa isi pierd si banii ,dar nici nu castiga nimic....Apropo ........unul se confeseaza sefului sau spunandu-i ca l-a visat cu o noapte inainte...Acesta curios cere detalii.....Pai si cum m-ai visat? Erati intr-un cazan mare si unul mesteca neintrerupt cu o lingura imensa in el....Pai si tu? Eu ca de obicei.......sluga.....bagam la foc....!!!

+2 (4 voturi)
Radu Mircea
10.02.2015, 16:07:19

Asa ...ceva vise ma urmaresc si pe mine . Odata visam ca citesc mica publicitate si era toata plina de anunturi: --''Vind biserica spatioasa , confort 1 , proaspat zugravita , cu toate sfintirile la zi , zona buna , dever sigur . Tel 0745........''' --''Vind de urgenta patrafir nou (putin patat de vin pe piept) . Pret avantajos .''' --''Inchiriez -vind spatiu monahal pretabil la camping , camere cu ora , motel ,etc . Zona deosebit de pitoreasca ''' Dar cel mai tare anunt era la urma : --'''Pierdut in trenul de Constanta - Bucuresti credinta ortodoxa . O declar nula . fotul preot Tanasescu ''' Eheheiiii.... vise...

-1 (13 voturi)
adrian
10.02.2015, 15:12:33

Scuze....amesteca...

+1 (3 voturi)
adrian
10.02.2015, 15:19:19

Asocierea viselor cu anumite intamplari de cele mai multe ori a fost intalnita si in traditia populara.......si inca este dar inchipuirea sau preinchipuirea viselor ca avand oarece dram de adevar nu are nici o legatura cu o vedenie de exemplu, care si aceasta la randu-i poate fi inselatoare.

+2 (4 voturi)
miron miron
10.02.2015, 15:24:28

Ii cam greu sa discerni gandirea omului dupa aproape 2000 ani, referitor la vise si gandirea omului modern de astazi. Similitudinea este ca si atunci si acum oamenii vor crede sau nu in vise, uni le vor pune pe seama divinitatii, alti pe seama intamplarii, depinde de firea omului. Datorita aparatelor performante, medicina a inceput sa descifreze tainele creierului si nu-i departe ziua cand vom afla cu adevarat rolul viselor...

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările