Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să facă părinţii la botez

55
1 Sep 2015 19:49:33
Eugen Tănăsescu
Ce trebuie să facă părinţii la botez. Foto 123RF
Ce trebuie să facă părinţii la botez. Foto 123RF

Ce trebuie să facă părinţii la botez. Evenimentele importante din viaţa noastră necesită o implicare pe măsură. Există însă riscul ca imperativul „să facem!“ să se transforme în interogativul „ce facem“, atunci când nu suntem bine informaţi. Sau, mai rău, să facem ce nu trebuie din lipsă de cunoaştere. Aşadar, ca părinte, ce trebuie să fac la Botezul copilului meu?

Există tendinţa ca evenimentele spirituale importante (Botez, Cununie, Înmormântare) să se transforme în contra-evenimente, mai ales când,  din lipsă de informare autentică, cei implicaţi tind să „umple” cu ceva spaţiul şi timpul. Aşa apar „obiceiurile” legate de aceste evenimente, unele dintre ele neavând nici o legătură cu acestea (sau fiind chiar contrare spiritului lor), menirea lor fiind aceea de a satisface mai degrabă dorinţele de fast, epatare, sau hedonism ale celor implicaţi. Astfel, atenţia participanţilor deviază de la Taina spirituală propriu-zisă, spre lucruri superficiale, cum ar fi toaletele, masele, petrecerile, imortalizările foto/video şi chiar mofturile apărute din senin.

În cazul Botezului, pare că părinţii n-ar avea nici un rol important în cadrul slujbei, ci doar acela de a fi buni organizatori ai evenimentului. Lucrurile nu sunt chiar aşa simple cum par.

Ce trebuie să facă părinţii la botez. Motivaţia Botezului

În spaţiul public mai apare din când în când întrebarea „De ce să-mi botez copilul? Nu pare că-l îndoctrinez de mic? De ce Biserica practică botezul pruncilor?” Răspunsul ţine de două componente: credinţa şi educaţia. Botezul, ca Taină de intrare în creştinism, exprimă credinţa celui ce se botează. De aceea,  este foarte important ca părinţii să ştie ce este Botezul,  cu atât mai mult dacă ei, la rândul lor sunt deja botezaţi. Prin urmare, Botezul nu trebuie făcut din nici un alt motiv decât din credinţă (nu „din obligaţie” sau „cu forţa”),

Apoi, să nu uităm că e dreptul părinţilor să-şi educe copilul aşa cum cred ei mai bine. Biserica practică Botezul pruncilor nu prin impunere, ci la solicitarea părinţilor. Aceştia doresc să-şi boteze copilul din conştiinţa că creştinismul este sfânt şi sfinţitor. Prin urmare, dacă este un lucru bun, de ce să-i fie refuzat si celui mai tânăr membru al familiei? Mai ales cu cât, dacă acceptăm că educaţia este o componentă esenţială a personalităţii, atunci educaţia creştină, ca mod de desăvârşire a persoanei, ar trebui să înceapă cât mai devreme şi să se desfăşoare cât mai temeinic.  Aşa se face că, încă din vechime, a apărut naşul, ca părinte spiritual.

Ce trebuie să facă părinţii la botez. Alegerea naşului

În rânduiala Bisericii există prevederea ca cel ce se botează să aibă un singur naş. Acesta este cel ce ţine în braţe pe prunc şi mărturiseşte credinţa în locul celui ce se botează, prin aceasta asumându-şi rolul de părinte/îndrumător spiritual. Dar responsabilitatea alegerii naşului revine părinţilor, cei care sunt primii responsabili de viaţa pruncului. Prin urmare, părinţii trebuie să se orienteze asupra unui naş care să fie un bun  părinte spiritual pentru copilul lor.

Există obiceiul ca unul dintre naşii de la Cununia părinţilor să devină şi naş de Botez al copilului. Mi-ar plăcea să cred că la baza acestei tradiţii stă principiul că dacă naşii sunt buni părinţi spirituali pentru soţi, pot fi la fel de buni şi pentru copii acestora. Alte considerente avute în vedere la alegerea naşilor (poziţie financiară sau socială, prietenii lumeşti sau cercuri de interese şi de influenţă) nu fac decât să constituie viitoare riscuri în buna educaţie creştine a pruncului.

Ce trebuie să facă părinţii la botez. Organizarea evenimentului

Pentru că părinţii sunt principalii responsabili de organizarea Botezului, e bine de ştiut că trebuie respectate anumite etape. În primul rând, pentru că Botezul este, în esenţă, o slujbă a Bisericii, trebuie ca înainte de orice alt detaliu organizatoric, părinţii să ia legătura cu biserica la care va avea loc Botezul, pentru a stabili cu precizie data şi ora evenimentului. Aceasta deoarece pot fi situaţii în care Botezul nu se poate desfăşura, nu din raţiuni teologice (el se poate săvârşi în orice zi), ci din raţiuni practice. De pildă, se poate suprapune în programul parohiei respective cu alte slujbe.

Sau (lucru întâlnit mai des) se poate întâmpla ca data aleasă să fie într-o zi de post. Caz în care Biserica nu interzice slujba Botezului, dar îndeamnă pe creştini să îşi asume seriozitatea ţinerii postului. Chestiune dificilă pentru unii creştini mai mofturoşi, care cred că înălţimea Botezului stă doar în atractivitatea petrecerii de după. Trebuie să înţelegem că aşa-numitele „petreceri” de după slujbele bisericeşti ale Botezului şi Cununiei sunt, de fapt, agape creştine, în care ar trebui să predomine spiritul Duhului Sfânt al creştinismului, nu lumescul unor petreceri pantagruelice sau bahice.

Nu poţi intra în sfinţenia creştinismului încălcând primul principiu sfinţitor al său: postul însoţit de rugăciune.

Ce trebuie să facă părinţii la botez. Participarea la slujbă

În unele comunităţi, există greşitul obicei ca părinţii (în special mama) să nu vină la slujbă, obicei motivat de regulă prin superstiţia că „nu-i merge bine copilului”. Dimpotrivă, eu cred că neparticiparea părinţilor la Botezul propriului copil este chiar un motiv de a „nu-i merge bine” copilului, prin începerea total greşită a educaţiei acestuia. De altfel, recentele sondaje de opinie arată că o parte a românilor au o credinţă confuză, amestecată cu tot felul de superstiţii năucitoare. E bine să ştie părinţii că unul dintre cele mai grave lucruri ce pot periclita viaţa ulterioară a pruncilor lor este transmiterea către noile generaţii a unor valori greşite, mai cu seamă în domeniul spiritual.

În ceea ce priveşte slujba propriu-zisă, părinţii, tot în calitate de organizatori, trebuie să păstreze solemnitatea actului respectiv. Deşi ei nu au un rol activ în cadrul slujbei (precum naşii), trebuie să ajute pe cât posibil la buna desfăşurare. De pildă, dacă naşul sau naşa nu au suficientă experienţă în relaţia cu un nou-născut, e bine ca mama să fie în preajmă pentru a ajuta la diversele momente (ţinerea în braţe, dezbrăcarea şi îmbrăcarea pruncului, liniştirea lui în momentele de agitaţie sau plânset, etc. )

De asemeni, ca un trend nou apărut, e bine ca părinţii să explice persoanelor desemnate să imortalizeze foto/video evenimentul, o regulă de aur a fotografului/cameramanului: aceştia sunt ochiul discret, dar activ, care observă şi reţine detaliile importante ale momentului. Din păcate, există fotografi/cameramani care cred că evenimentul trebuie neapărat construit sub forma unui show. Aşa că fie încurcă sau tulbură momentele slujbei agitându-se peste măsură cu camera din dotare, fie pur şi simplu îi obligă pe participanţi să facă diverse gesturi doar pentru a da o spectaculozitate inutilă evenimentului (o spun din experienţă). Ţin să reamintesc faptul că o slujbă bisericească nu este un show senzaţional.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

55 Comentarii

Vanatorul/d.c.
1.09.2015, 21:00:03

Bine..bine..Astea gata, le-am inteles. Acuma, va rog numai sa-mi spuneti care mai este..onorariul (indexat la zi plus TVA si vreo taxa de protectie divina, ceva) mult stimatului si trecut de prearespectatului dom' preot..! Multumesc.

+6 (12 voturi)
Emil Valeriu Sapca
1.09.2015, 21:01:34

Sa faca o milostenie, in bani desigur, pentru construirea marii moschei si a centrului cultural islamic din Bucurestii anului 2015.

+8 (10 voturi)
miron miron
1.09.2015, 21:03:34

Botezul copilului dupa nastere este irelevant. Iisus s-a botezat la varsta de 30 de ani, asta arata ca nu conteaza varsta cand te botezi. Botezul e foarte important, de aceea cel care sa boteaza trebuie sa fie in cunostinta de cauza de actul botezului, alfel avem de-a face cu un obicei sau de o distractie. Botezul poate sa desparta calea vesnicie sau spre perzanie.

+8 (12 voturi)
dubrovski elvis
2.09.2015, 00:25:55

miron miron - Sunt de acord cu tine.Vârsta nu contează când ne referim la persoane adulte, nu la copii.Botezul infantil nu este recomandat de BIblie.Nu vreau să supăr pe nimeni, dar un copil de câteva zile, un an doi,trei...nu este conștient de actul botezului.Cel ce se botează " trebuie să fie în cunoștința de cauză de actul botezului",cum spune si dl MIron, mai sus.Chestia cu nașul este o găselniță a celor două biserici apostate-surori,catolica si ortodoxă.Care dintre cei care sunteți nași ati îndrumat spiritual pe finul Dvs?Haideți să fim serioși ! Botezul biblic nu are nimic de-a face cu nașul.Iată ce spune Scriptura:" Pocăiți-vă, le-a zis Petru si fiecare din voi să fie botezat în NUmele lui Hristos, spre IERTAREA PĂCATELOR voastre..."(fapte 2,38). Îmi imaginez că apostolul Petru nu vorbea unor copilași despre pocăință.Ce păcate are un copilaș de câteva zile?BIsericile amintite de mine mai sus practică botezul infantil de teama de a nu pierde un viitor enoriaș.Așa că ce spune popa Tănăsescu este departe de realitate. Din punctul meu de vedere fiecare este liber să se lase păcălit de popi, ori să conștientizeze că actul botezului nu este o joacă de copil, ci o mărturisire de credință.

+1 (9 voturi)
Paun Al
1.09.2015, 22:48:47

Biserica a confiscat toate evenimentele majore din viata omului si le-a data semnificatie religioasa . De la botez , casatorie , moarte.... sfintiri de case , masini , cai , baruri , carciumi .... deschideri de evenimente ...nimic nu au scapat . Nu este nici o referire in NT facuta de Iisus pentru botezarea copiilor abia nascuti . Nu cred ca nu l-ar fi amintit , daca ar fi fost un eveniment crucial pentru viata crestinului . Pe de o parte spuneti corect : "Botezul, ca Taină de intrare în creştinism, exprimă..... credinţa celui ce se botează. " pe de alta parte continuti cu sofistica cunoscuta . Botezul copiilor abia nascuti s-a instituit tot pe baza de frica ... Clerul inducand ideea ca daca moare copilul nebotezat ...nu ajunge in rai . Daca era o chestiune asa de grava , de mantuire , sau nemantuire a unui copil abia nascut ... nu ar fi spus-o Dumnezeu personal , sau Iisus ? Asa de mare credinta are clerul in Dumnezeu , incat nu au curajul sa riste sa vada cati dintre oamenii maturi , constienti de alegerea lor , de semnificatia gestului se vor boteza la maturitate ? Asa cum a facut-o Iisus . Daca botezul copiilor inconstienti , neformati spiritual , abia nascuti ar fi fost porunca de la Dumnezeu , prima care si-ar fi botezat copilul ar fi fost Maica Domnului . Cat mai este credinta adevarata , cat obiceiuri , ritualuri , superstitii lipsite de continut , cat afacere ...in religia de azi ?

+5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (55)

Modifică Setările