Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

„Ceilalţi nu sunt buni de nimic“ – o meditaţie la început de an

10
3 Jan 2019 10:33:24
Cătălin Sturza

„Când mă uit la mine mă îngrozesc, dar apoi mă uit în jur şi mă liniştesc“ – zice o vorbă care se vrea de duh. Altfel spus: eu am beteşugurile mele (morale, spirituale), dar ceilalţi stau mai rău ca mine (pentru că sunt şi mai vicioşi, şi mai betegi).

Pot să stau liniştit: ceilalţi nu sunt buni de nimic. Oare aşa să fie?

Haideţi să ne uităm mai atent în jur.

„Toate familiile sunt disfuncţionale“, ni se spune. Dar, dacă ne vom uita suficient de atent, vom vedea că există familii care, în ciuda obstacolelor şi a greutăţilor, chiar funcţionează. Familii cu doi, trei, şapte copii care păstrează aerul şi armonia pe care trebuie să le aibă o familie.

„Toţi oamenii sunt farisei, blazaţi şi ipocriţi“, ni se spune. Dar, dacă ne vom uita suficient de atent, vom vedea că există oameni care, în ciuda obstacolelor şi a greutăţilor, chiar cer, caută şi bat. Şi nu-şi pierd speranţa că li se va da, vor afla şi li se va deschide. Şi al căror cuvânt este: „Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu“ (Matei, 5:37)

„Toţi oamenii sunt leneşi“, ni se spune. Dar, dacă ne vom uita suficient de atent, vom vedea că există oameni care, în ciuda obstacolelor şi a greutăţilor, se luptă cu viciile lor. Oameni care se străduiesc din răsputeri ca, orice ar face, „să lucreze din toată inima, ca pentru Domnul, şi nu ca pentru oameni“ (Coloseni, 3:23)

Aşadar, dacă ne uităm suficient de atent în jur, vom vedea că acest „ceilalţi nu sunt buni de nimic“ este doar un defect de vedere.

Pentru că există peste tot oameni care se străduiesc, după puteri, să practice virtuţile. Poate nu le iese de fiecare dată, dar se străduiesc. Iar „ceilalţi nu sunt buni de nimic“ înseamnă, în fapt, să te uiţi la vicioşi, şi să spui că nu există decât vicioşi; şi că viciul este regula de la care nu poate exista excepţie.

E, în fapt, refuzul de a îţi asuma greul şi sacrificiul unui urcuş – plătind, pe termen lung, un preţ mult mai dureros şi mult mai mare. E ca şi cum ai fuma două pachete de ţigări pe zi şi doctorul ţi-ar găsi tumori la plămâni, dar nu ai face nimic; totul e ok, cât timp nu suferi de cancer în fază terminală.

La mulţi ani în 2019 – şi fie să ne uităm, din când în când, cu admiraţie şi la cei care sunt deasupra noastră; şi să ne dezvăţăm să ne uităm condescendent (doar) la cei care stau mai rău decât noi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

A(n)
3.01.2019, 11:52:38

Sturza „Ceilalţi nu sunt buni de nimic“ – o meditaţie la început de an" Meditatie este un cuvant nefericit Si mai este unul: yoga. Cica vendetele fac yoga ! Fereasca Sfantul ! Poate n-ati auzit de Anca Pop ! Exista o stare mai avansata: cei care injura in general membrii partidului aflat la putere. Si apoi isi posteaza intre ei La multi ani ! Ramai stana de piatra ! Incultura cred eu ca e de vina ca alta altceva ce ar putea fi ? Acestor nefericiti nu le spune nimeni ca ii asteapta o judecata unde vor da socoteala pentru fiecare cuvant dapoi injuratura ! Cand Biblia zice : Matei 5 20. Căci zic vouă: Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor. 21. Aţi auzit că s-a zis celor de demult: "Să nu ucizi"; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă. 22. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.

-2 (2 voturi)
Scriptamanent
3.01.2019, 13:03:41

Mah nulule, ai si tu dreptate, in sfarsit. Incultura are o mare vina. "Ca alta altaceva ce ar putea fi?". Numaidecat uita-te la tine. Pe meditatie e construita biserica ortodoxa careia ii ridici altarul pe coloane din nisip. Vezi ce inseamna isihasm si legatura cu muntele athos si pustnicii. La cat hulesti tu, sigur vei arde in focurile gheenei. "Vendetele fac yoga." Nefericitule! Din citatele tale trebuie sa tragi concluzia ca Matei asta a fost un mare dobitoc. 1.Ne spune ca dreptatea sa personala, a prostanului, credincios-credincios, dar si prost, e singura valida si o da drept conditia primordiala pentru a ajunge in rai, in pofida dreptatii celor cultivati, inteligenti, dedicati. Ne indruma spre nerecunoasterea institutiilor care se ocupa cu justitia si ne indeamna sa ne facem justitia proprie. In afara ca e antisocial, imoral, e si ticalos. 2. Dobitocul confunda legendele, zicerile populare ("s-a zis de demult") cu poruncile lui 'mnezaul tau. "Sa nu ucizi"- e porunca divina si e batuta in tablele lui Moise de insusi preabarbosul. Nostim ca in catolicism e porunca a cincea, iar in ortodoxie e a sasea. Daca ar fi atat de sfinte, nu ar trebui sa aiba aceeasi numerotatie poruncile astea in toate denominatiile crestine? 3. Preamareste stupizenia si slugarnicia. Adica, daca fratele meu mi-a gresit crunt, nu am voie sa ma manii pe el, ca devin vrednic de osanda. Mare dobitocie. Si fiindca fratele meu a furat de la mine si s-a dat la nevasta-mea nu am voie sa-i spun netrebnicule, ca ma judeca sinedriul. Si daca-l vad ca-si bate nevasta, copiii, vecinii si da foc la casa si umbla in pielea goala sa nu cumva sa-i spun "nebunule, ce faci? Opreste-te!" pentru ca daca as face-o ajung drept in focul gheenei. Mare dobitoc Matei asta! Si cati dobitoci sunt pe Pamant care iau de bune mizeriile astea. Si cat de retardati sunt unii care le dau drept citate moralizatoare si relevante pentru a-si sustine ineptiile... Noroc ca sunt din ce in ce mai putini.

+2 (4 voturi)
A(n)
3.01.2019, 13:49:47

Scriptamanent ". Numaidecat uita-te la tine. Pe meditatie e construita biserica ortodoxa" Deja faceti confuzii. Ni exista conceptul de meditatie in crestinism. Pentru ca in popor se numneste trandavie, taiat frunza la caini, frecat mangalul etc Doar intr-o societate orientala sub limita saraciei poate exista asa ceva si se poate dezvolta. Crestinismul se bazeaza pe rugaciune care este complet diferita si inseamna lucrare. De exemplu Hristos a transpirat sange cand S-a rugat. Adica era atat de incordat incat i s-au spart vasele periferice de sange. O sa ziceti ca Grigorie Palama a fost acuzat de catolici ca medita ! A fost acuzat e adevarat dar catolicii sunt varza. Grigorie Palama isi comtempla buricul dar asta in timp ce zicea rugaciunea inimii. Iar la rugaciunea inimii se simte un cui de foc prin inima.

-2 (2 voturi)
A(n)
3.01.2019, 14:09:51

Scriptamanent "Adica, daca fratele meu mi-a gresit crunt, nu am voie sa ma manii pe el, ca devin vrednic de osanda. Mare dobitocie. Si fiindca fratele meu a furat de la mine si s-a dat la nevasta-mea nu am voie sa-i spun netrebnicule, ca ma judeca sinedriul." Nu scrie asa ceva acolo. Situatia asta e descrisa cand Apostolul Petru intreaba: De cate ori sa iert greselile fratelui meu ? De 7 ori pe zi ? Si Hristos i-a raspuns: de 77 ori cate 7. Deci trebuie iertat mult dar nu vesnic. La Matei se vorbeste despre ceea ce se practica azi: politica si propaganda. Unde oamenii sunt injurati doar pentru simplu fapt ca exista si fac parte din alt partid.

-2 (2 voturi)
Razvan Vireanu
3.01.2019, 15:27:58

Vorbe goale, cuvinte juxtapuse in vid, imagini ipotetice luate drept reale intr-un articol deconectat de realitate.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările