Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Comunismul generalizat

9
21 Dec 2016 08:39:43
Péter Demény

Sincer să fiu, nu îi înţeleg pe cei care strigă sau postează ”comunism!” şi leşină. De parcă numai un partid ar însemna comunismul!

Din păcate, lucrurile stau foarte altfel. Comunismul înseamnă să fii mare revoluţionar şi să nu accepţi în ruptul capului că postul de director de teatru poate fi scos la concurs. Să spui în direct că partidul ar trebui să-l pună director pe XY. Comunismul înseamnă să fii filozoful tuturor politicienilor care sunt la putere şi să explici mereu că de data asta ai tot dreptul să crezi în cel care a ajuns acolo. Comunismul este să spui că laudele filozofului care te fac să roşeşti, deşi n-ai de-a face cu ele nu sunt laude de fapt, adică să negi ceea ce este absolut evident.

Mai departe. Comunismul înseamnă să condamni comunismul cu mare tamtam şi să nu te intereseze cine a fost turnător. Mai mult, să împarţi lumea în turnători care-ţi plac şi turnători care nu-ţi plac. Să fii homofob şi naţionalist. Să visezi despre nişte dictaturi pasămite „luminate”, despre inşi care îi vor salva pe oameni împotriva voinţei lor.

Şi mai departe. Comunismul înseamnă să crezi într-o ţară monolită, compactă, pre-Cortina de Fier. Să fii mulţumit cu localităţile pline de noroi. Să aştepţi totul de la stat, să nu-ţi asumi responsabilitatea. Să arunci gunoiul pe stradă pentru că oricum nu e treaba ta să te intereseze gunoiul.

Nu, din păcate, comunismul nu este apanajul PSD (să nu mi se spună că în celelalte partide sunt numai oameni curaţi ca lacrima!), ci apanajul întregii societăţi româneşti. A unei societăţi care a condamnat comunismul prin vocea unei personalităţi, dar care nu s-a debarasat de fapt niciodată de comunism.

Dacă într-o familie problema cea mai urlată este un alcoolic, putem fi siguri că întreaga familie minte despre ceva, dar e mai comod să azvîrli tot sacul problemelor pe spatele gîrbovit al unui nenorocit. Exact aşa şi cu comunismul. Sunt printre noi nu numai părinţii noştri „comunişti” — sunt comunişti (intoleranţi, iresponsabili, închişi la minte, obtuzi) şi copiii lor. Mă rog, în foarte multe cazuri. Şi, repet, din păcate deloc numai în PSD.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Radu Mircea
21.12.2016, 11:01:54

# Peter Demeny Pe undeva aveti dreptate , fostii nomenclaturisti , cit si sculele lor din securitate s-au raspindit in mai toate partidele . Nu puteti insa contesta ca PSD-ul reuseste performanta de a coagula cel mai mare numar de fosti activisti de partid si mai nou copiii acestora , scoliti numai in strainatate pe bani atit de grei incit pe unii ii trage dupa gratii . Dar daca '' Comunismul inseamna sa crezi intr-o tara monolita , compacta , ''' atunci sa stiti ca nu-mi pare rau de carnetul rosu de partid pe care-l pastrez intr-un sertar , SUNT UN COMUNIST TICALOS . Desi am o simpatie deosebita pentru celelalte nationalitati conlocuitoare ( lucru care imi aduce o gramada de aprecieri in limba romana sub forma de injuraturi ) , nu pot sa suport '' formatorii de opinie '' care vor sa-mi fure o bucatica din TARA MEA . Ce sa fac , inca mai am comunismul in singe .

+4 (6 voturi)
Ionut Imv
21.12.2016, 14:06:16

Iti sta mintea-n loc dupa ce citesti acest articol.tot ce nu-i place autorului e comunist.un copil de 10 ani scria mai bine acest articol.

+6 (6 voturi)
dorin valeriu domuta
21.12.2016, 14:17:13

Ciudate definitii. Partiale,partinitoare ( nu partinice), extrem de subiective. Unde-o fi trait autorul intr-o perioada pe care ne-o amintim cu groaza dar parca altfel /

+3 (3 voturi)
Laurenţiu Faighel
21.12.2016, 17:04:55

Nu cred că vreun politician de azi mai este comunist. Hoţ, parşiv, mincinos, trădător, da. Dar cine naiba ar accepta să-şi vadă "agoniseala" de şpăgi confiscată de statul comunist de odinioară?

+2 (2 voturi)
Iocan Poenaru
21.12.2016, 20:03:26

Domnule Demeny, Multe cuvinte au semnificatii clare, care pot fi gasite in dictionare, astfel ca putem sa intelegem discursul celuilalt. Asa este si "comunismul". Semnificatia lui este inca si mai clara pentru noi, astia mai batrini, care l-am trait. Ceea ce faceti dumneavoastra este sa numiti "comunist" tot ceea ce nu va convine in momentul acesta. Nu e nimic nou in asta,din 90 incoace e un fel de injuratura de mama.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările