Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Creştinismul adevărat

11
19 Oct 2015 09:37:17
Péter Demény

Creştinismul n-a murit încă! Cum fac parte dintre aceia care nu cred în moartea „din afară” a lui, mai precis cred că moartea îl va ajunge mai întîi din interior, îmi pare bine că mai avem totuşi timp.

În împrejurări pe care nu le cunosc prea bine, dar pe care le pot totuşi bănui, scriitorul Radu Aldulescu a fost scos afară din locuinţa în care a locuit ani în şir. USR nu-şi mai permite plătirea chiriei, şi astfel, unul dintre cei mai însemnaţi scriitori români contemporani a ajuns în stradă.

Nu discut aici decizia USR, nici părerea unora cărora le place artistul boem dar vor să traseze precis limitele idealismului; vreau să vorbesc despre un singur fapt. După o perioadă nebuloasă, am primit vestea că Aldulescu va merge la un schit. Şi atunci a crescut în mine speranţa.

Ştiu un poet maghiar care trăieşte şi locuieşte tot cu ajutorul bisericii. Şi el e un boem, un inadaptat, un Arlequin, cum ar spune gînditorul Béla Hamvas. Şi lui i s-ar putea aduce reproşuri: de ce nu a trăit ca un om normal, de ce nu a pus deoparte etc. Dar ar trebui să înţelegem că artistul niciodată nu este normal cu toate că mulţi (poate prea mulţi) ne prefacem că suntem.

Oricum, sunt deci cel puţin doi oameni ai bisericii care găzduiesc oameni care se află la ananghie. Îl cunoaştem şi pe Csaba Böjte, deci sunt cel puţin trei. Aşadar, nu sunt numai cei evlavioşi cu merţane ultimul răcnet, nici cei religioşi din fruntea partidelor, nici cei cu gust fin dar cu inimă rea, nici cei cu un dinte împotriva refugiaţilor. Mai găseşti la noi şi creştini adevăraţi.

Slavă Domnului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Paun Al
19.10.2015, 17:06:53

E greu de definit "crestinismul adevarat " Pentru ca la noi el se manifesta , mai ales ,egoist , personal , pe principiul fiecare pentru "mantuirea personala ". Fiecare se roaga pentru el si eventual ai lui , el se bucura daca Dumnezeu i-a ascultat ...lui ruga sa , fiecare este mantuit personal , fiecare "are o experienta ...personala " cu Iisus ....

+1 (3 voturi)
Iulian Arion
19.10.2015, 19:56:20

Păun Al, E greu de definit "crestinismul adevarat " -este foarte simplu, Păun! Dupa informare, program de studiu, catiheză urmează decizia acceptarii Lui Iisus ca Mîntuitor în procesul de pocăinţă, dorinţa omului de a se împăca cu Dumnezeu. Pentru ca la noi el se manifesta , mai ales ,egoist , personal , pe principiul fiecare pentru "mantuirea personala ". - În toate cultele creştine, procesul mântuirii este personal. Nu este un proces egoist. Nimeni nu ia ceva în detrimentul celorlalţi. Toţi suntem chemaţi să ne pocăim şi să ne îmăcăm cu Dumnezeu. Fiecare se roaga pentru el si eventual ai lui , -Dacă aţi fost la liturghie, aţi observat ca popii se roagă într-o anumita ordine, pentru toţi. el se bucura daca Dumnezeu i-a ascultat ...lui ruga sa , fiecare este mantuit personal , fiecare "are o experienta ...personala " cu Iisus .... Fiecare se bucură dacă ruga i-a fost ascultată şi mulţumeşte Domnului. Procesul acesta de mulţumire Domnului este important pentru că întăreşte credinţa respectivului. În acest mod el progresează în credinţă în părtăşie cu Domnul. Vizitarea moaştelor nu mântuieşte omul, nici pelerinajul prin diversele locuri. Domnul vrea să ne sfinţim noi în inima noastră, nu să idolatrizăm locuri, obiecte, moaşte.

+2 (2 voturi)
Iulian Arion
19.10.2015, 19:29:46

O persoana în vârstă de 61 nu este bătrână. Un grup de cercetători britanioci a statbilit că: - limita tinereţii trebuie mutată de la 35 la 55 de ani. Despre o persoană având vârsta de 55 de ani, se poate afirma că este tânără. - limita superioară a maturităţii, in sensul de om matur nu de a avea drept de vot, trebuie mutată de la 50 de ani la 70 de ani. - Batrâneţea este considerată începând cu 70 de ani. Aşadar scriitorul despre care se vorbeşte în articol, având 61 de ani, este un om matur, care mai poate muncii până la 65 de ani vârsta pensionării. În privinţa atitudinii creştine, Apostolul Pavel spunea ca "Cine nu munceşte, să nu mănânce!".

+1 (5 voturi)
Iulian Arion
19.10.2015, 19:59:11

Traiul în mânăstire este foarte bine organizat: program de muncă, de rugăciuni, disciplină, austeritate, respect. Bravo lui că a ales această cale. Domnul să - l ajute în continuare!

0 (2 voturi)
x cogito ergo sum
19.10.2015, 20:15:18

Stareta aia celebra cum a nascut gemenii ? Prin multa rugaciune disciplina si austeritate ?

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările