articolul anterior articolul urmator

Creştinismul – un scandal

33
19 May 2019 13:23:05
Doinel Tronaru
Actorul Willem Dafoe, în filmul „Ultima ispită a lui Iisus“
(1988), în regia lui Martin Scorsese
Actorul Willem Dafoe, în filmul „Ultima ispită a lui Iisus“ (1988), în regia lui Martin Scorsese

33 Comentarii

Lucifer
19.05.2019, 13:48:37

Hmm. Nu "a dărui" ar trebui să fie esenţa creştinismului, ci "a iubi" pe aproapele tău. "A dărui" poate să degenereze în milă, a "iubi" ar trebui să ducă la comuniune cu ceilalţi. Pe de altă parte, "a dărui" este simplu de făcut, iar "a iubi" este dificil şi uneori de neînţeles. Să nu confundăm "mila" cu "iubirea".

+2 (2 voturi)
Stefan din Nord
19.05.2019, 15:13:30

Lucifer are dreptate A iubi ,iubire Fara asta nu exista crestinism

+1 (3 voturi)
A(n)
19.05.2019, 18:01:16

Doinel Tronaru "Cert este că o comunitate de oameni cu adevărat creştină ar anihila normele de funcţionare ale oricărei societăţi umane de când există acestea, bazate pe existenţa banilor şi pe relaţii comerciale." Corect! O societate crestina ar desfiinta sistemul democratic si ar folosi comunismul. Dar nu asta e cea mai mare diferentiere, exista una si mai mare: daca anumite societati moderne il elogiaza pe Traian ca model de mandrie suprema, ii fac statui etc - crestinismul il declara pe Traian un anticrestin si homosexual.

+1 (1 vot)
A(n)
19.05.2019, 18:23:48

Doinel Tronaru "Încă din momentul (primei) veniri a lui Iisus pe Pământ (fie el Fiul Domnului, sau un simplu profet, dar unul foarte strălucit, nu are importanţă în context), (aşa-numiţii „farisei“), care şi-au simţit ameninţate privilegiile (orice populaţie, bine manipulată, îl va alege totdeauna pe Baraba, nu pe Iisus)." Astea deja sunt slogane din epoca moderna: - Daca Hristos e Fiul lui Dumnezeu are cea mai mare importanta, pentru ca asta dovedeste ca este Adevarul pe care se fundamenteaza toate afirmatiile facute ulterior - Fariseii nu si-au simtit amenintate privilegii, asta e retorica politica de partid gen Ciuma rosie. Fariseii erau convinsi ca ei au dreptate, rastignirea au facut-o din convingere sufleteasca: Caiafa si-a sfasiat hainele de pe el cand a auzit raspunsul la intrebarea daca El e Hristosul Fiul lui Dumnezeu. Sfasierea hainelor era un gest suprem, era ultimul gest. - Populatia nu a fost manipulata, de altfel nici nu s-ar fi putut. Populatia asa gandea, pentru ca nu s-a schimbat nimic de atunci.

A(n)
19.05.2019, 18:33:25

Doinel Tronaru "Replici precum: „N-am venit să aduc pacea, am venit să aduc sabia (războiul)“ (dar şi „Cine scoate sabia, de sabie va pieri“), „Cine crede în mine, trebuie să-şi uite părinţii, să-şi lase familia pentru ca să mă urmeze“, „Dacă aţi avea o fărâmă (un dram) de credinţă, aţi putea muta munţii din loc“, sunt fraze care, de două milenii, au suscitat cele mai diverse interpretări, de multe ori contradictorii, şi pe care mulţi (mai mult sau mai puţin) „înţelepţi“ s-au chinuit să le descifreze" Pai daca astea par ambiguitati atunci cam greu sa scrii un articol la asa tema! Chiar daca par a fi ambigui uite ca Stefan cel Mare le-a urmat perfect: adica a si facut razboi, a si murit de lovitura de sabie la sold, Mama lui Stefan cel Mare nici nu a vrut sa-l primeasca la castel fara sa fie invingator etc