Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

De ce permite Dumnezeu răul?

100
21 Jan 2015 11:36:59
Eugen Tănăsescu
Dumnezeu nu vrea deloc să fim nişte roboţi, ci oameni liberi. “Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”.(Ioan 8,32) Adevărata libertate este cea de a face binele,nu răul
Dumnezeu nu vrea deloc să fim nişte roboţi, ci oameni liberi. “Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”.(Ioan 8,32) Adevărata libertate este cea de a face binele,nu răul

Iată o întrebare care frământă pe mulţi: de ce permite Dumnezeu răul? Pus în faţa ei, însuşi Papa Francisc n-a răspuns. Nu pentru că n-a ştiut, ci pentru că n-a vrut sau n-a fost cazul. A fost o tăcere pedagogică sau o întrebare retorică. Răspunsul ar fi oare greu de înţeles şi de acceptat în lumea de azi? Asta e adevărata întrebare.

Preambul. Dumnezeu nu vrea răul

Problema nu e deci răspunsul în sine, ci contextul în care vine. Avem o lume cu mari dezechilibre între libertăţi şi responsabilităţi, între bogaţi şi săraci, între conducători şi conduşi etc. Toate aceste dezechilibre ne pot încurca în pătrunderea răspunsului. Cum? Pentru că ele provoacă răul. Nu Dumnezeu.

Modul de a raţiona al omului contemporan este unul părtinitor, subiectiv, uneori egoist, departe de Dumnezeu. Asta generează răul şi înţelegerea cu dificultate a răspunsului. De aceea, un preambul necesar ar fi să înţelegem corect această situaţie şi să transfigurăm modul de a gândi: “Că sfaturile Mele nu sunt ca sfaturile voastre, nici căile Mele precum căile voastre” (Isaia 55,8).  Altfel spus, cu cât mintea noastră intră mai mult în mintea lui Dumnezeu, cu atât vom înţelege mai bine de ce permite Dumnezeu răul.  

De ce permite Dumnezeu răul?

Răspunsul este simplu şi divin. Putem să-l formulăm chiar în două versiuni.

1. Dumnezeu nu se poate contrazice pe Sine. Din moment ce a dat omului liberul arbitru, nu i-l poate anula. Dacă omul decide să săvârşească răul, Dumnezeu nu-i poate anula decizia. Dumnezeu permite răul, pentru că omul îl doreşte.

E drept că, din iubire pentru om, a făcut tot posibilul pentru a-l face să înţeleagă că alegerea răului nu e benefică. Ne-a dat raţiune, legi, judecători, prooroci, pilde, avertizări, penitenţă. N-a fost suficient.

Când El însuşi a venit la noi, n-a scăpat nici măcar El de rău, cu toată-i Atotputernicia. Ura umană L-a Răstignit fără vină. Iar Crucea a devenit o formă de educaţie prin suferinţă. A acceptat această răutate şi pentru ca răsplata să fie dreaptă, nu în necunoştinţă de cauză. Căci cei răi, rău vor ajunge. Îndelunga-Răbdare a lui Dumnezeu are totuşi limite. Mai devreme sau mai târziu va fi o Dreaptă Judecată.

Până atunci însă Dumnezeu ne cheamă să fim asemenea Lui. Un om înţelept, sfânt, ar face la fel faţă de semenul său cel rău. L-ar iubi chiar şi când l-ar judeca şi l-ar pune la penitenţă, pentru a-l îndrepta. Iar când va vedea că acesta vrea să se autodistrugă, ar face orice să-l împiedice. Dar n-ar avea cum să-i impună.

A doua variantă de răspuns îmbracă o formă civică.

2. Dumnezeu este democraţie absolută. El iubeşte şi respectă liberul arbitru al fiecăruia dintre noi, în mod egal. Asta generează în societate un echilibru democratic ideal: libertatea mea se termină unde începe libertatea altuia, iar drepturile mele fundamentale sunt fix egale cu drepturile fundamentale ale celuilalt.

Dezechilibrul apare când omul rupe acest echilibru. Aşa apare “răul”, care nu este dorit de Dumnezeu, ci este dorit şi produs de către om. Şi care ar trebui să fie îndreptat tot de către om. Societatea, în ansamblul ei, are datoria sfântă de a păstra ea însăşi echilibrul democratic, prin reguli şi principii specifice.

Dacă Dumnezeu ar interveni, suprimând liberul arbitru, ar însemna să afecteze iremediabil însăşi societatea, pentru că s-ar întâmpla una din două:

a) societatea nu ar mai putea păstra echilibrul democratic din proprie iniţiativă, ci fiind obligată, ceea ce înseamnă că nu s-ar mai justifica libertatea şi scopul ei. S-ar ajunge la dictatură divină.

b) societatea nu ar mai putea practica îndreptarea răului, deci nu şi-ar mai recăpăta echilibrul. S-ar ajunge la autodistrugere.

Prin urmare, este logic-necesar ca Dumnezeu să NU intervină, tocmai pentru a da societăţii posibilitatea de a-şi recăpăta echilibrul şi armonia, desăvârşind ceea ce a primit de Sus: liberul arbitru. Vom învinge răul nu prin evitare la nesfârşit, ci prin auto-control şi stăpânire de sine.

Lucrurile se văd şi mai bine în relaţia părinte-copil. Dacă părintele ar interveni tot timpul peste copilul său, obligîndu-l şi suprimându-i libertatea, în ce măsură acel copil se mai poate bucura de rezultatele propriilor alegeri, în fond de propria sa viaţă? Căci viaţa nu-i o piesă de teatru, ci este o sumă de alegeri. Dumnezeu nu vrea deloc să fim nişte roboţi, ci oameni liberi. “Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”.(Ioan 8,32) Adevărata libertate este cea de a face binele,nu răul

Răul este un rău necesar?

Dacă înţelegem corect cele de mai sus, ajungem la proverbul înţelept „tot răul spre bine”. Căci răul poate avea o valoare pedagogică. Nu înseamnă însă că e necesar sau de dorit. Se poate trăi şi fără el. Dar, inevitabil, apare şi, din fericire, se poate îndrepta. Mai mult, înţeleptul învaţă şi din rău câte ceva. De pildă, motivele pentru care apare şi cum să nu-l mai repete.

Într-o concluzie mai filosofică, Dumnezeu permite răul, pentru că omul nu ascultă de Dumnezeu. Şi atunci, trebuie lăsat să vadă ce i se întâmplă. Ca să se înveţe minte.

Sigur, se poate filosofa mai adânc dacă victimele merită aceasta. Nu merită, dar este un efect logic al interconectării dintre noi. Faptele fiecăruia nu se răsfrâng doar asupra propriei persoane ci şi asupra celor din jur.  Aşa cum binele unora se răsfrânge şi asupra celorlalţi (şi e de dorit asta) tot aşa şi răul unora se răsfrânge asupra celorlalţi. De aceea, conştientizarea propriilor fapte este tot o formă de grijă faţă de cel de lângă noi.

De ce avem libertate?

Mai rămâne de lămurit o întrebare colaterală: dacă Dumnezeu ştie că omul poate greşi, de ce i-a mai dat libertatea? Din două motive:

1. Pentru că binele (ca şi iubirea) nu se poate impune, ci trebuie săvârşit din proprie iniţiativă. Doar când poţi fi liber să alegi, te bucuri de alegere şi de roadele ei.

2. Pentru că are încredere că putem reuşi. Dacă vrem.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

paradoxal
21.01.2015, 12:17:40

Chestie de logica. Daca dumnezeu este omnipotent,omniscient,nu putea sa .creeze, tocmai in principiul liberului arbitru oameni care sa faca bine si nu rau? Deci ,bunul dumnezeu,,dupa teologia ortodocsa stie ce ce intimpla in viitor. Batrinelul creat din norii religiei este baiat de baiat si nu isi incalca ,principiile,a stiut ca Adolf Hitler ori Stalin ori sa omoare/extermine in lagare de exterminare cam 50 de milioane de oameni nevinovati,dar pentru ca el,zeul, nu isiincalca,,propiile lui principii,i-a lasat ca si pe alti dictatori si criminali ai istoriei sa isi exercite ,,liberul arbitru,dupa voia lor.(mergind pe alta elucubratie hilara,las ca ii urechez la ,,judecata de apoi..) Orice om cu discernamint si judecata poate sesiza cu usurinta aceasta aberatie si mai ales Scuza puerila si lipsa de argumente rationale a superstitiosilor care in 2015 cred in prieteni imaginari. ps Vorba unui celebru actor. Daca am purta discutii rationale cu crestini(practic,nu ar mai exista crestini atunci)

+7 (45 voturi)
Azazel of Hell
21.01.2015, 12:18:19

Dar binele este dorit de dumnezeu, parinte? Incredibil cum se incearca justificarea unor tampenii prin sofisme ieftine. Dubla masura, un "argument" favorit al crestinului autentic. Au fost inundatii? Nu? Vedeti ce mare este dumnezeu? Noroc de el. Au fost inundatii? Da? Lasa ca va ajuta doamne-doamne sa treceti peste asta. Nu vi se pare ciudat, parinte? Cum o fiinta descrisa ca omnipotenta este scutita de raspundere de fiecare data cand ceva negativ se intampla? Sau cand, responsabilitatea divina nemaiputand fi evitata, biserica scoate de sub sutana alibiul perfect: "necunoscute sunt caile domnului". In cuvintele lui Sam Harris, atunci cand se intampla ceva pozitiv in viata noastra, suntem in prezenta unui dumnezeu bun, milostiv si iubitor, dar cand se intampla ceva negativ, brusc dumnezeu nu poate fi inteles cu mintea umana, desi aceeasi minte umana l-a declarat bun si iubitor in primul rand. De asemenea, imi place cum parintele ignora ca in cartulia sa sfanta, chiar porumbelul sfant (vocea lui nenezeu) spune niste chestii care il cam contrazic pe parintele: "Eu întocmesc lumina şi fac întunericul, Eu dau propăşirea şi aduc restriştea, Eu, Domnul, fac toate aceste lucruri" - Isaia 45:7. " Dar fiii s-au răzvrătit şi ei împotriva Mea. N-au umblat după rânduielile Mele, n-au păzit şi n-au împlinit poruncile Mele, pe care trebuie să le împlinească omul ca să trăiască prin ele, şi au pângărit Sabatele Mele. Atunci am avut de gând să-Mi vărs urgia peste ei, să-Mi sting mânia împotriva lor în pustiu." - Ezechiel 20:21. Chiar si una din porunci spune cam asa "Sa nu te inchini lor, si nici sa le slujesti; ca Eu, Domnul, Dumnezeul tau, Eu sunt un Dumnezeu gelos, Cel ce vina parintilor o da pe seama copiilor pan'la al treilea si-al patrulea neam pentru cei ce Ma urasc". Ce poate fi mai iubitor decat gelozia pentru urmasii fara de vina ai unui om care greseste fata de acest dumnezeu perfect? Parinte, asemenea explicatii "savante" merg pentru indivizii mai slabi cu duhul, insa adevarul este ca dumnezeul vostru biblic este si poate fi sursa raului, ca liberul arbitru este o iluzie, dumnegodul vostru suprimand acest liber arbitru dupa bunul plac (cine a impietrit inimia lui faraon ca sa nu elibereze sclavii evrei?) si ca aceasta fantoma omnipotenta, omniscienta, omniprezenta si perfect benevolenta inventata de voi, apologetii "dreptei credinte", este absurda si in disonanta cu chiar brosurica aia sfanta pe care voi o clamati ca fiind adevarul absolut. PS Liberul arbitru in viziunea crestina este ca liberul arbitru al unui individ care este talharit sub amenintarea armei. La fel si cu neneazeu. Eu am liber arbitru sa aleg, dar daca aleg chestii care nu ii plac lui dumnegod, voi suferi o pedeapsa vesnica de o duritate extrema. Dar dumnezeu ma iubeste, stiu. PPS Democratia aia absoluta a lui neneagod s-a vazut intr-o poveste despre un individ numit Noe. Democratia presupune schimbarea vointei conducerii (a lui neneazeu) la cererea majoritatii. Nici nu mai pot sa numar de cate ori dumnegod s-a schimbat dupa voia oamenilor.

+5 (25 voturi)
Azazel of Hell
21.01.2015, 12:25:37

Mai multe despre marketing-ul primitiv de tipul acestui articol, prin care biserica incearca manipularea oamenilor, aici: http://nu-imi-place-sa-gandesc.blogspot.ro/2014/09/religia-noastra-cea-de-toate-zilele_22.html

-1 (17 voturi)
Kriptas Mcv
21.01.2015, 12:18:54

Parinte, cred ca e singurul articol al dumneavoastra (din cele pe care le-am citit eu) cu care sunt perfect de acord. Ati spus totul. Nu mai e nimic de adugat. Dumnezeu, Fiinta Suprema, Buddha sau Allah, indiferent cum numim sau vom numi divinitatea ne-a dat liberul arbitru. Noi alegem

-8 (20 voturi)
adrian
21.01.2015, 12:24:36

Inainte sa ne intrebam de ce Dumnezeu permite raul,ar trebui sa meditam si sa reflectam la cele ce se intampla in jurul nostru. In primul rand ,,Domnul pe cine iubeste ,il cearta,, .....oare nu are acest drept??? Cati copii isi ucid proprii parinti,sau ii bat ,ii abandoneaza prin azile.....? cata indiferenta si nepasare exista fata de cei lipsiti? cate medicamente care in loc de administrare spre insanatosire ,au ca rezultat grave afectiuni sau chiar moartea, cate accidente din cauza consumului de alcool(si aici as putea enumera mii de efecte negative ale acestui viciu) ....s.a.m.d. deci toate astea se intampla ca ingaduie Dumnezeu??? Nicidecum !!! se intampla tocmai precum a spus si PR Eugen mai sus datorita liberului arbitru,adica datorita propriilor noastre alegeri in a savarsi ori binele ori raul. Multumiri pt acest articol Pr eugen. Cele bune!

-5 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările