Despre construcţia de biserici în România sau celălalt obraz gros

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răspunsul Patriarhiei Române la materialul BBC e cel puţin dezamăgitor. Replica - e mai demn să contruieşti biserici decât să le vinzi sau să le închiriezi, aşa cum face Marea Britanie - e demnă mai degrabă de ţaţa Floarea decât de o autoritate bisericească. Dar hai să vedem ce face UK cu bisericile.

Am fost acum câteva săptămâni la Garden Museum din Londra, o grădină mică în jurul unei biserici vechi. De fapt, întregul muzeu, dedicat grădinilor şi grădinăritului, a fost făcut pentru a salva biserica St Mary. Fostul lăcaş de rugăcine e acum spaţiu de întâlnire, de discuţii, despre grădini evident, sunt cam 30 de astfel de întâlniri pe an, iar de 3 ori pe an biserica se transformă în expoziţie şi uneori chiar în târg.

Noi am nimerit la un astfel de târg. În curte e şi o terasă unde vizitatorii pot mânca o salată, sau un sandwich, sau pot bea ceva la umbra (nu că soarele ar fi atât de puternic în Londra).

image

În curte la Garden Museum, o fostă biserică acum deschisă turismului şi discuţiilor despre grădini

La o altă biserică, din Hampton, am nimerit, din întâmplare, la un târg de hand made, produse făcute şi vândute de locuitorii din zonă.

Alte biserici londoneze funcţionează ca şcoli, altele găzduiesc, doar pe perioada verii, cursuri de artă pentru copii. În unele se organizează expoziţii, în altele concerte gratuite, sau chiar conferinţe, cum ar fi All Hallows by the Tower, St Lawrence Jewry sau St Andrew Holborn.

Alte biserici organizează tot felul de întâlniri - discuţii: despre Biblie (oricine e binevenit, indiferent de credinţă), de exemplu St Botolph-without-Aldersgate, despre spiritualitate, la St Edmund the King and Martyr.  

În alte lăcaşe funcţionează diverse instituţii de binefacere, cum ar fi London Churches Refugee Network (adună bani şi haine pentru refugiaţi şi pentru cei care au cerut/cer azil).

Altele sunt loc de întâlnire pentru străinii din Londra, de exemplu Dutch Church e locul de întâlnire al olandezilor din Londra. Iar St Anne & St Agnes invită toţi străinii din Londra să-i treacă pragul.

Unele au fost închiriate altor religii, se roagă în ele musulmani, ortodocşi sau budişti. La fel e şi în Olanda. Sau în Italia. Apropos, dacă bisericile nu ar fi închiriate sau vândute, unii români din Italia nu ar avea unde merge la rugăciune. Am fost la o astfel de biserică în Lucca. Fost lăcaş catolic, acum ortodox.

E la fel de adevărat că unele edificii au fost transformate în case. Şi ce case! Cum ar fi aceasta, St Nicholas Church, Northumberland:

image

(Sursa: interiorholic.com)

Şi nu doar englezii au făcut asta, ci şi americanii, australienii sau olandezii. Găsiţi aici 12 lăcaşe de cult prefăcute în reşedinţe de lux.

Ce e rău în asta? Că biserica a fost transformată în spaţiu de expoziţie, cu vânzare sau nu, în şcoală, în ONG sau în orice altceva? 

Dacă mă iau după comunicatul Patriarhiei, ca răspuns la reportajul BBC, e rău, e chiar nedemn: 

Considerăm că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii. Patriarhia Română

Biserici neîncăpătoare pentru enoriaşii din România

Mai bine să le lăsăm în paragină. Dar stai, că la noi nu e cazul, la noi toate bisericile sunt renovate şi frumoase, de aceea probabil ridicăm altele, că nu trebuie să avem grija celor vechi, şi sunt pline vârf, ca să citez iar Patriarhia: "cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe". Nu am mai fost demult la o slujbă, dar chiar o să mă duc, m-au făcut curioasă. 

Am văzut şi eu reportajul BBC, îl găsiţi aici. Nu mi s-a părut foarte consistent, câteva vox-uri de la oameni şi două interviuri, dintre care unul al lui Remus Cernea care, deşi poate fi criticat pentru multe, şi eu aş fi prima care să facă asta, remarcă un lucru adevărat -  uneori politicienii dau bani la cele sfinte ca să fie ajutaţi la alegeri. Mai tineţi minte când s-a dus Victor Ponta la Iaşi şi preotul i-a răspuns la întrebarea - ce faceţi? - Muncim ca domnul primar (Gheorghe Nicita) să iasă cu majoritate? Credeţi că e singura faţă bisericească ce munceşte ca să iasă politicienii cu majoritate? Mă îndoiesc.  

Ce mai spune reportajul BBC? Că în România sunt multe biserici, adevărat. Că majoritatea banilor vin de la stat, adevărat. Că Patriarhia e recunoscută pentru secretomanie, adevărat. Încercaţi să aflaţi orice despre bani sau ce şi câte maşini are Patriarhia, sau câte proprietăţi au la nivel naţional şi cum le folosesc, până şi un simplu interviu e treabă complicată. Ferească Dumnezeu să ceri un interviu cu Patriarhul Daniel, primeşti cel mult un comunicat, poţi număra pe degetele de la o mână interviurile pe care le-a dat Patriarhul. 

Din punct de vedere al disponibilităţilor financiare, Biserica Ortodoxă Română este foarte săracă. Noi nu dispunem de sume de bani după nevoile pe care le avem pentru a ajuta în mod eficient, efectiv, pe cei săraci. Biserica este bogată în sensul că are multe mănăstiri sau opere de artă, dar, din punct de vedere al banului, al unei productivităţi care să aducă imediat un venit, este foarte săracă în raport cu nevoile sale de ajutor. De aceea, noi vă spunem să ajutaţi Biserica acum pentru ca ea să ajute pe cei mai săraci, îmbinând spiritualitatea cu disponibilitatea de a ajuta pe cel bolnav, pe cel flămând, pe cel sărac.” (PF Daniel, interviu acordat TVR în septembrie 2007, găsiţi interviul complet aici)

Dincolo de bani, care sunt sau nu, cred că e şi o problemă de atitudine. Replica dată celor de la BBC e grăitoare în acest sens. Şi nu pot să uit că atunci când au ars cantina şi locul de joacă de la Valea Plopului, unde tot un preot, părintele Tănase, are grijă de câteva sute de copii, Patriarhia nu a făcut nimic. Ştiu că am verificat atunci site-ul şi nu am găsit nici măcar un comunicat, două rânduri. Nu mai zic de dat bani sau măcar de îndemnat la donaţii. Tot oamenii de rând, câteva firme private, şi presa, au ajutat cu ce au putut. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite