Duhovnicii României. Impresionantele poveşti de viaţă ale oamenilor care ştiu păcatele a milioane de români. Sfaturile lor pentru a ne găsi fericirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preasfinţitul Episcop Virgil Bercea, din Oradea, şi Papa Ioan Paul al II-lea
Preasfinţitul Episcop Virgil Bercea, din Oradea, şi Papa Ioan Paul al II-lea

Sunt cunoscuţi printre credincioşi drept preoţi cu har. Sunt oamenii în care, după Dumnezeu, ne punem, de cele mai multe ori, toată speranţa. Sunt cei la care mergem şi când ne este bine, dar mai ales când viaţa ne pune la pământ. www.adevarul.ro vă prezintă cele mai frumoase poveşti ale preoţilor din ţară care atrag spre credinţă milioane de români.

Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a ţinut de mână când a venit în România. Din copilărie a avut chemare spre Dumnezeu. Cum vremurile nu-i permiteau să-L slujeacă în libertate, a ales să urmeze Agronomia, dar nu a renunţat nicio clipă la Credinţă şi la Biserică. Familia sa este greco-catolică, iar mama a fost cea care i-a împreunat mâinile pentru rugăiune. Cardinalul Alexandru Todea a fost unchiul său, şi a fost cel care l-a sprijinit atunci când a ales să urmeze drumul Bisericii. Întreaga poveste a Preasfinţitului Virgil Bercea, Episcopul din Oradea, cel care le-a ascuns chiar şi părinţilor că este preot şi care era chemat de Papa Ioan Paul al II-lea să-I citească texte în română, v-o spunem AICI.

Cuvântul lui Dumnezeu în lumea tăcerii: preotul Petru Haşegan din Alba Iulia slujeşte pentru persoanele cu deficienţe de auz. Preotul Petru Haşegan este singurul din judeţul Alba şi unul dintre puţinii din România care au ales această modalitate de a transmite cuvântul Domnului. Lucrează în folosul persoanelor cu handicap la Aşezământul “Sf. Meletie” din Alba Iulia. La Capela centrului se oficiază liturghia în limbaj mimico-gestual, pentru cei aproximativ 30 de credincioşi cu deficienţe de auz care iau parte constant la slujbă. Preotul Petru Haşegan slujeşte pentru comunitatea surzilor din 2004, oficiază Sfînta Liturghie, cununii sau înmormântări. Părintele ne-a spus întreaga poveste a slujbelor care îi atrag spre rugăciune pe cei loviţi de soartă.

Părintele Ioan Petrică, prietenul elevilor şi al condeiului. ”Am ales teologia din dorinţa de a-l cunoaşte pe Dumnezeu. Deşi am iubit matematica, fizica, chimia, mai precis, ştiinţele exacte, am ales, sau mai bine zis Dumnezeu m-a ales să mă apropii şi să caut cunoaşterea şi chiar mai presus de cunoaştere, adică întâlnirea şi unirea tainică cu Dumnezeu, care se află în teologie”. Aşa îşi începe povestea părintele Ioan Petrică de la Mănăstirea ”Sf. Ilie” din Bocşa Vasiova.

Marius Moşteanu, preotul cu har din Constanţa. Într-o biserică mică, din spatele Arhiepiscopiei Tomisului, constănţenii au un sprijin în care cred. Deşi locaşul de cult este construit în umbra Catedralei Arhiepiscpale Sfinţii Petru şi Pavel, harul părintelui Marius Moşteanu de la Biserica Sfântul Nicolae eclipsează mulţi alţi slujitori ai Domnului. Preotul Marius Moşteanu este considerat urmaş al marelui duhovnic Arsenie Papacioc, „patriarh al Dobrogei“, cum îl numesc chiar prelaţi tomitani. Însuşi Papacioc i-a îndrumat pe enoriaşii săi spre părintele Marius, considerându-l demn de a prelua menirea. La el apelează acum de la oameni de rând la personalităţi ale Constanţei – în fond, simpli credincioşi. Întreaga poveste a preotului Marius Moşteanu v-o spunem AICI.

Părintele Claudiu Băzăvan: „A venit momentul în care preoţii trebuie să iasă dincolo de zidurile Bisericii, chiar şi prin intermediul internetului“. În cea mai tânără comunitate de enoriaşi din Ploieşti, la parohia Catedralei Eroilor Tineri, eşti uimit de numărul de adolescenţi care vin frecvent la Biserică, pe lângă credincioşii obişnuiţi, de toate vârstele. La rândul lui, unul dintre preoţii care slujesc aici, Claudiu Băzăvan este tânăr, iar apropierea de vârstă şi firea deschisă şi neconvenţională a acestuia fac ca mulţi dintre tinerii din parohie, dar nu numai, să vină frecvent la biserică pentru a-i împărtăşi problemele pe care le au şi pentru a-i cere sfaturi şi îndrumare. Despre cum a reuşit cel mai iubit preot al tinerilor să-i atragă pe pe aceştia spre biserică vă povestim AICI.

„Micul“ AJOFM. Preotul clujean care coordonează proiecte europene şi caută joburi şomerilor şi ţăranilor. Dorel Gălan e un preot clujean pentru care cuvântul comunitate este preţuit la adevărata sa valoare. Datoria lui nu se opreşte la slujbele oficiate la biserică, ci merge mai departe: ţine cursuri de marketing şi coordonează proiecte europene prin care caută locuri de muncă şomerilor şi ţăranilor. Dorel Gălan este un preot ortodox care slujeşte la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ în cartierul clujean Grigorescu şi care, de câteva luni, coordonează un proiect cu finanţare europeană,  prin care şi-a propus să le găsească de muncă locuitorilor din mediul rural. Dar nu în agricultură, ci în turism sau pe partea de meşteşuguri. Pentru că se poate, crede el. Preotul ne-a povestit în amănut cum reuşeşte să treacă de al Cartea Sfântă şi slujbe la proiecte europene.

Flavius Miheţ, preot paroh la Parohia Greco-Catolică numărul 1 din Târgu-Mureş, este un exemplu de credinţă, implicare şi devotament. Deşi a avut tot timpul rezultate bune la învăţătură, Flavius Miheţ era un personaj destul de rebel în liceu. Tot atunci a simţit, însă, chemarea către preoţie. A ales această ultimă cale şi, acum, este mulţumit că a reuşit să pună pe picioare ”Parohia pentru oameni”, locul unde cei mai sărmani dintre credincioşi sunt ajutaţi benevol de către ceilalţi credincioşi.

Ioan Coste, preotul care i-a apropiat pe tineri şi pe copii de biserică şi a solidarizat un oraş întreg. Fără voia sa, preotul Ioan Coste de la Biserica Sfântul Ştefan din Zalău a reuşit ceea ce niciunul dintre sindicatele din judeţ nu a reuşit să facă de ani buni: să solidarizeze, în jurul unui scop comun, sute, poate chiar mii de oameni. Este cunoscut în Zalău, şi nu numai, drept "preotul copiilor", după ce a reuşit să-i facă pe cei mici să vină la slujbă, duminică de duminică, cu drag, nu din obligaţie. A făcut asta împreună cu  soţia sa, dascăl, şi cu educatorii şi profesorii din parohie. Împreună, au organizat la demisolul clădirii o grădiniţă de duminică. „Cred că foarte mulţi părinţi cu copii de vârstă preşcolară n-ar fi putut să-i aducă altfel la biserică“, explica la începuturile acestui proiect preotul. Desenând şi colorând planşe cu caracter religios, în timp ce în difuzoarele instalate în grădiniţă se aude slujba liturgică, scopul educativ este atins chiar şi pentru copiii a căror răbdare este limitată.


Articol realizat de reţeaua de corespondenţi Adevărul: Cristian Franţ, Alexandru Ramadan, Florina Pop, Sînziana Ionescu, Dorin Ţimonea, Claudiu Dumitrache, Olimpia Man

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite