Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Eminescu ― „omagiul” ca autoreferenţialitate morbidă

17
15 Jan 2021 17:21:10
Ancelin Roseti
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu

Nu puţini sunt acei oameni născuţi cu uşurinţa de a spune prostii. Mereu capabili să laude absolut totul, oricând gata să vorbească despre absolut orice, aceştia nu cad nicicând pe gânduri, nu au în nicio împrejurare reţineri, nu se găsesc nicio clipă instalaţi în opoziţie cu ei înşişi ― nici măcar la nivel formal.

Seduşi de propriul lor glas şi fixaţi în teatralităţi ”ecumenice”, ei sunt prinşi într-un continuu proces de ”înălţari” zgomotoase, de ”slăviri” măsluite, de ”omagieri” pompieristice, înşirând leşios adjective, locuri comune şi enormităţi ce frizează adesea sminteala. Racordaţi, fără răgaz, la ei înşişi, deci circumscrişi unei autoreferenţialităţi morbide, ei duc în derizoriu tot ceea ce ating cu lauda lor ― transformând astfel geniul în bagatelă. La aceştia se referea Eminescu, în ”Scrisoarea I”, când spunea: ”Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,/ Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el”.

Am văzut cum, de-a lungul vremii (dincolo de adjectivele ”sărbătoreşti” şi de ”lacrimile” solemne, culminând uneori cu răspicate iniţiative de sanctificare), în poezia eminesciană s-au ”descoperit” sensuri algebrice, cuantice, nucleare, tabelul lui Mendeleev, sau măcar o parte din el, este de găsit tot acolo ― ba chiar poezia sa a stat la baza inaugurării fiecărui domeniu în parte. Toate acestea, şi încă altele, au contribuit la ducerea sa în derizoriu: ori ştergându-l din istoria modernă a clipei, ori imprimându-l apăsat în ea ca banalitate curentă, devenind astfel nume de stradă sau de instituţie.

Eminescu nu este esenţa spiritualităţii româneşti (cu el ”lustruindu-ne” bombastic pe ”noi”, ca naţie), ci excepţia existenţei sale, deoarece condiţia oricărui geniu este abaterea divină de la regulă, şi nu regula ― altminteri n-ar mai fi geniu.

Astăzi, România e tobă de ”genii”, se găsesc pe toate drumurile şi la fiecare colţ de instituţie ―  iată esenţa spiritualităţii româneşti: impostura, ridicolul, bagatela.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Aspida
15.01.2021, 17:38:15

. vă place sau nu, Eminescu este unic și merită omagiat… vreau să cred că nu v-a influențat marele Pata… 😡 noi, românii, avem câteva valori care nu-s tot atât de cunoscuți ca Eminescu, dar… avem valori universale, cu el în cap de listă! ♒️🐵

-8 (26 voturi)
Aspida
15.01.2021, 17:39:46

. scuze: valorile-s cunoscute… 😡😳 ♒️🐵

-9 (19 voturi)
aurel aurel
15.01.2021, 18:15:47

Ori nu ai citit in intregime...ori nu ai inteles nimic.In cateva cuvinte tocmai ce ne-a spus ca toti ne credem deosebiti...fiecare in sinea noastra ne consideram niste genii...indiferent ca inventam perpetum mobile sau ganganim inaintea fiecarui cuvant binecunoscuta formulare;aaaaa creind spatii de asteptare cat pauza mare. Si daca Platon,Aristotel ori Seneca....sau Hawchins au fost constienti de limitele lor...idiotul este cu atat mai plin de el cu cat dimensiunea ineptiilor sale este mai mare...lucru relevat de Eminescu in versurile citate(asta era legatura)...geniule.

+1 (5 voturi)
Tudor Miclovan
15.01.2021, 17:47:43

E jucata asta cu mititeii care se lustruiesc pe ei ca-n Scrisoarea I. I-am tot pomenit pe politrucii de la Cultura in frunte cu menestrelul Burghiu, pana mi-a sarit mustarul de la mititeii astia. Nici o grija, de maine... mormant! Ca un leu urlam pe aici anul trecut pe 15 iunie, cand nu l-a pomenit nimeni, semn ca raca liberala de acum 150 de ani inca bantuie, din moment ce ministrul de atunci, ce l-a dat afara pe Maria Sa, domnul Eminescu s-a reincarnat in actualul premier, tot Catu si asta ca si cel de atunci. Discutia insa la nivel de eminescologi ramane. Porni luceafărul. Creşteau În cer a lui aripe, Şi căi de mii de ani treceau În tot atâtea clipe. Aici intr-adevar bate cu teoria relativitatii, nu la nivelul transformarilor Lorentz, ci la cel al semnificatiei lor: spre viteza luminii masa devine asimptomatic infinita. Iar niste studii NASA au confirmat cu doua ceasuri atomice sincronizate, unul pe pamant, unul pe orbita ca in miscarea relativa a satelitului timpul trecea mai incet cu fractiuni de secunda. Oricine poate trage de aici concluzia necesara.

-5 (19 voturi)
Tudor Miclovan
15.01.2021, 18:01:34

Unde-i ghebosul ala care imi numara virgulele? Am scris asimptomatic in loc de asimptotic. Asa-i cand mananci clatite si te mai si uiti la Banciu!

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările