Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Europa fără biserici

30
18 Apr 2019 14:19:06
Radu Preda

Un scurt exerciţiu de imaginaţie: ce ar cuprinde un album fotografic despre România, dar nu şi lăcaşurile ei de cult? Carpaţii, Delta Dunării, întinderi de pădure şi o poiană plină de narcise. Un fenomen al naturii. Nimic în plus.

Ce ar fi, în continuarea acestui gând, Europa de azi fără bisericile ei? Tragedia de la Paris a mişcat inimi şi, sper, a trezit conştiinţe. Acum doar câţiva ani în urmă, un lanţ de magazine ştergea, pe calculator, crucea de pe cupola unei biserici greceşti. Nu dorea, s-au scuzat reprezentanţii, să jignească sentimentele celor de altă credinţă sau care nu aveau niciuna. Ca şi cum am putea să ne ascundem de noi înşine, să fugim din propria istorie, să negăm ceea ce suntem, să tratăm moştenirea culturală şi spirituală drept un balast pe care trebuie să îl camuflăm în debaraua modernităţii.

Contrar zeloţilor laicităţii fără rest, identitatea europeană nu poate fi gândită şi cu atât mai puţin prezentată altora scoţând din mijlocul ei tocmai pivotul în jurul căruia s-a articulat. În Est sau în Vest, în lumea catolică şi protestantă sau în cea ortodoxă, spaţiile de rugăciune creştine au coagulat de-a lungul secolelor generaţii de oameni care, pentru măcar o clipă, au suspendat războiul, comerţul şi zarva. Ştiu, unii văd doar defectele creştinilor, certurile dintre ei, dar toate acestea nu au reuşit, la scară istorică, să pună fundamental în umbră Evanghelia lui Hristos.

De trei decenii încoace, românii noştri punctează şi ei cerul occidental cu turlele credinţei pe care o poartă. La Viena, unde se construieşte deja a doua biserică, la Salzburg sau München, unde minunate biserici de lemn încântă şi uimesc pe cei care le privesc, la Paris, unde în foste fabrici s-au amenajat laboratoare de mântuire sau în subsoluri unde ce coace pâinea virtuţilor, la Madrid sau în Irlanda – Europa de azi a devenit în bună parte casa noastră lărgită. Motiv ca cele petrecute acum câteva zile să ne privească nemijlocit, să ne tulbure şi să ne motiveze deopotrivă.

Nu zidurile sunt aici determinante, oricât de vechi, nici măcar odoarele, oricât de preţioase, şi nici măiestria celor de dinainte, oricât de evidentă. Bisericile Europei sunt garanţii că spaţiul nostru, mic pe hartă, dar cu atât mai profund, nu aparţine doar celor care au putere sau bani, că suntem purtaţi de o forţă dincolo de politică, economie sau ideologie. Că destinul nostru, al europenilor, este copleşitor, că nu putem dispărea fără urmă, că, la urma urmelor, avem o combustie ce întrece în intensitate pasiunea piromană a celor care vor să ne distrugă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Realist
18.04.2019, 14:36:11

Dimpotriva, Europa vestica este in plina laicizare ! Pentru cetatenii cu un nivel de trai ridicat, dispare unul din mobilurile credintei - credinta in pretinsa protectie divina. PS: Am umblat prin centre de mobila second-hand din Olanda, Franta, Belgia - am vazut containere intregi de crucifixe, iti dadea unul bonus la fiecare achizitie ...

+5 (11 voturi)
Paun Al
18.04.2019, 16:23:08

"... ce ar cuprinde un album fotografic despre România, dar nu şi lăcaşurile ei de cult ? Carpaţii, Delta Dunării, întinderi de pădure şi o poiană plină de narcise. Un fenomen al naturii. Nimic în plus."... Mai sa fie . Romania , civilizatia , spiritualitatea romaneasca se reduce la peisaje si biserici ? Dar civilizatia , cultura , arhitectura , arta populara ? Dar cultura si civilizatia "laica ", clasica , moderna , cladiri de patrimoniu , dar Coloana Infininitului , Masa tacerii ....Ateneul ...si lista este foarte lunga ... Este adevarat ca si manastirile medievale fac parte din patrimoniu cultural romanesc ... Dar a reduce un album cu Romania la peisaje si biserici ...este doar o infatuare ..crestina ...:))) Exceptand eventual pe unii calugari de prin manastiri ... printre primii care s-au "laicizat ", au profitat de binefacerile "societatii de consum " au fost tocmai clerici ...

+5 (9 voturi)
Vasile Lupu D.
18.04.2019, 16:35:16

”Europa fără biserici” reprezintă o sintagmă ce definește degradarea unei culturi și trecerea umanității la o post-cultură. Motivele acestei degradări sunt multiple, plecând de la depărtarea clerului de la misiunea sa socială, până la crearea sentimentului de inutilitate a acestei credințe, sentiment generat de dezvoltarea civilizațională sau de așa-numitul secularism. Cu siguranță, însă, va apărea la orizont un nou dumnezeu, căruia aceleași fețe bisericești să i se închine fără probleme, la fel cum au făcut-o și cu mult timp în urmă, când l-au îmbrățișat fericiți pe Dumnezeul Bibliei. Iar în privința credincioșilor așa-ziși treziți, să nu-și facă cineva mari speranțe, căci cu certitudine vor gusta imediat din narcoticul unei noi religii. În definitiv, omul are nevoie mereu de existența unui Dumnezeu căruia să i se închine, doar că are obișnuința ca la diferite perioade de timp să-și înlocuiască zeul uzat cu un altul nou-nouț. Asta ca să nu mai spunem că un stat deștept a știut în permanență să-și facă din religie și cler puternici aliați în misiunea sa de manipulare a maselor.

+3 (9 voturi)
Stefan din Nord
18.04.2019, 16:48:46

Compensam noi ,prin numarul bisericilor si catedralelor construite . Sa vedeti cum dau buluc cu sutele de mii romanii ungurii si alti catolici sa vada un mos cool ce ne viziteaza la sfarsitul lui mai .

+1 (3 voturi)
antinu
18.04.2019, 18:20:25

Stefan din Nord "Sa vedeti cum dau buluc cu sutele de mii romanii ungurii si alti catolici" Romanii nu sunt catolici

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările