Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Excepţional şi trist. Despre un interviu cu Mircea Mihăieş

10
13 Dec 2015 21:50:25
Péter Demény

Mă voi referi, în cele ce urmează, la un interviu al lui Mircea Mihăieş ale cărui enunţuri m-au pus pe gînduri. Cred că e un „interviu excepţional”, cum îl numesc unii, exact din această cauză.

„După mine, derapajele şi tragediile actuale nu ar fi fost posibile dacă la nivel european n-ar fi existat o slăbiciune indusă. Iar vina majoră, fundamentală, o poartă corectitudinea politică. Este cea mai devastatoare ideologie care a putut sa apară la sfîrşitul secolului XX. Pentru că este mult mai perversă decît oricare alta. În aparenţă, intenţiile îi sunt bune (să fim politicoşi, toleranţi, deschişi faţă de celălalt etc.), dar în esenţă ne privează de orice posibilitate de a ne apăra în faţa răului. Aici e marea problemă: o întreagă civilizaţie s-a autovorat, renunţînd la anticorpii bunului-simţ şi ai decenţei.” Asta ar fi primul enunţ care mă intrigă din interviul lui Răzvan Chiruţa. Într-adevăr, corectitudinea politică este o ideologie şubredă pentru că nu poţi vorbi despre nimeni, nu poţi defini pe nimeni dacă nu ai voie să-i pomeneşti greşelile sau cusururile, dacă trebuie să îngîni tot timpul lucruri frumoase despre el. În acelaşi timp, te împiedică şi să vorbeşti despre tine însuţi, de fapt, de vreme ce îţi interzice să te defineşti ca membru al unui colectiv.

Cu toate acestea, cred că corectitudinea politică te împiedică să vorbeşti despre nişte oameni ca despre nişte neaveniţi, fie ei tineri sau bătrîni, muncitori sau intelectuali, creştini sau musulmani. Or, Dl Mihăieş exact asta face cînd spune: ”Deocamdată, România nu este o ţară interesantă pentru extremişti ori pentru cei care vor să beneficieze, fără să fi contribuit la ea în vreun fel, de bunăstarea occidentală.” Oare noi, locuitorii României, cu ce Dumnezeu am contribuit la bunăstarea occidentală? În opinia multora, nici nu suntem europeni în sensul spiritual al cuvîntului. Atunci noi n-avem dreptul să avem orice îl face om pe om? Creştinismul nu e o ideologie, ci o religie, şi s-a născut cu ceva vreme mai curînd decît pc-ul.

Am rămas perplex şi în faţa afirmaţiei conform căreia fascismul e de stînga. Uitaţi-vă la Jobbik sau la Noua Dreaptă: n-au nimic stîngist în ei. Nu le pasă de ”trîntori” care nu ”contribuie” la bunăstarea noastră, nu vor să fie ”corecţi”, se războiesc mereu cu tîmpenia de corectitudine, adoră teoriile conspiraţioniste. Oricum comunismul românesc a fost un comunism naţionalist, a se vedea volumul lui Lucian Boia despre Cum s-a românizat România. O stîngă autentică este preocupată de bunăstarea tuturora, pe săraci nu-i numeşte leneşi, şi nu crede că asistenţa socială este un privilegiu acordat celor care au posibilităţi materiale. Asta cred că este confuzia pe care mulţi o fac: stîngismul nu e comunismul anilor dinainte de 1989. Ceauşescu, care i-a făcut pe toţi cetăţenii unui stat să fie săraci să fi fost stîngist? Să fim serioşi.

Nu mă bucur nici pentru că Dl Mihăieş îi numeşte pe Ion Bogdan Lefter şi pe Ion Ianoşi ca pe nişte corifei întunecaţi. Să ne înţelegem: a crede în pc nu înseamnă să fii Hitler sau Stalin. Iar Ion Ianoşi a fost şi ”faimosul instructor al comitetului central al PCR”, dar şi un mare profesor, un intelectual nemaipomenit şi un om care i-a ajutat pe mulţi, între alţii pe Gabriel Liiceanu şi pe Andrei Pleşu. 

„E adevărat că nu sunt nici de dreapta.” Eu cred că Dl Mihăieş nu are dreptate: el e un om de dreapta, cum am încercat să arăt şi într-un studiu în care m-am străduit să văd ”plasa de gîndire” a mai multor intelectuali.

Deci, pe mine, interviul din Suplimentul de Cultură mă întristează. Am sperat că Dl Mihăieş şi-a mai revizuit ideile fixe. Mă declar încă o dată un admirator al eseistului Mircea Mihăieş, dar cu publicistul şi omul public nu pot să fiu de acord.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Jupânu'
14.12.2015, 00:05:44

Un punct de vedere echilibrat al domnului Demeny. Atat Jobbik cat si Noua Dreapta sunt o mizerie ordinara. Nu fac politica ci incita la ura. Din pacate, Jobbik are un sprijin neconditionat din partea guvernului Orban. E o diferenta de "greutate" pe care il vom vedea in anii care vin. Maghiarii din Transilvania sunt radicalizati mai repede si mai profund decat romanii. E trist. Au cazut prada jocului Budapestei care incearca sa-si regaseasca "barbatia si vigoarea". Civilitatea si intelepciunea maghiarilor din anii 80 si 90, atat de admirata de romanii transilvaneni aproape a disparut. Cu actuala politica nationalista Ungaria nu va deveni mai mare insa va aduce neliniste, mizerie si foarte multe angoase tuturor natiunilor din jur. ...Si cand mai bagam in ecuatie si Rusia care are oameni in secuime, la Targu Mures, la Oradea ... imaginea e una urata. Daca toti maghiarii ar fi fost ca dumneavoastra Domnule Demeny si Ungaria ar fi fost cu o tara mai departe de Romania, probabil ca secuii ar fi avut o autonomie extinsa demult. Probabil, imediat dupa Trianon. Un lucru e sigur: pe termen lung, aceasta politica urata a Ungariei in raport cu natiunile din jur va aduce acesteia mari neajunsuri, Probabil ca Romania va ajunge sa isi piarda maghiarii la o rata mai mare decat o face acum.

0 (2 voturi)
Canadezul
14.12.2015, 02:52:16

Dl Jupanu, tot ce spuneti dv este corect si ma pregateam sa va dau un deget in sus (cel mare, desigur :-). Dupa aceea mi-am dat seama ca in prima propozitie pretuiti articolul dlui Demeny care nu are alt scop decit de a-l picta in culori nefavorabile pe Mihaes, de pe pozitia corectitudinii politice. Nu zice nimic autorul de relatiile romano- maghiare, cel putin in acest articol.

+1 (3 voturi)
Jupânu'
14.12.2015, 05:53:06

Domnule Canadez :), din păcate nici eu nu cred ca poziția domnului Mihăieș e pe deplin corectă. Autorul, dacă bine am īnțeles, își exprimă niște îndoieli legate de ceea ce spune D-l Mihăieș, indoieli pe care le împartășesc ( deh, opiniile noastre... ) De altfel, dacă urmăriți interviul amintit, d-l Mihăieș se dă pe după cireș de câteva ori din cauza unei, așa cum spuneți, corectitudini politice de care nu cred că avem nevoie în România. Cele doua gânduri despre relațiile româno-maghiare mi-au venit în timp ce postam. Probabil ușor off -topic. De acord. Însă m-a frapat felul echilibrat în care d-l Demeny și-a exprimat dezacordul - de altfel, total - cu ce spunea d-l Mihăieș. Civilizat. Atât.

+1 (1 vot)
Canadezul
14.12.2015, 02:45:25

Intr-un articol precedent, un oarecare jurnalist stergea pe jos cu Ana Blandiana fiindca nu se aliniaza corectitudinii politice si noului stingism deghizat in umanitarism fata de refugiati, ecologism si alte cauze nobile. Acum a venit rindul lui Mircea Mihaes. Activistii ataca pe toate fronturile. Dar, vorba de tip Caragiale, "Cita lipsa de incultura monser la autorii acestia...". Dar pe asta se si bazeaza promotorii noului comunism, pe incultura masei de cititori si pe sabloanele bagate in cap publicului prin repetarea lor de maniera goebbelsiana. Vreau sa ii atrag atentia dlui Demeny (si cititorilor inclinati sa ia de bune tot ce afirma dinsul) ca Mussolini si-a inceput cariera ca activist socialist si redactor sef al ziarului PS Italian "Avanti". Vazind insa ca socialistii se duc spre Moscova si fiind mare patriot, s-a desprins de PS si a format propria sa miscare socialista, cu caracter nationalist. Adica partidul fascist. La fel si Hitler, a dorit sa creeze un partid socialist al muncitorilor, dar avind antipatie fata de tendintele autoritare ale Moscovei l-a declarat national si a chemat partizanii la bataie in strada cu socialistii adepti ai Moscovei. Deci: Partidul National Socialist al Muncitorilor Germani. De ce va stupefiaza afirmatiile ca fascismul si comunismul au multe in comun? Dv chiar credeti in ideile nobile propagate de Marxism care au fost ulterior deformate de dictatorii Stalin, Ceausescu, etc. Nu ati reusit sa depistati in insasi esenta invataturilor de stinga germenii genocidelor ulterioare?

+1 (3 voturi)
Marcus
14.12.2015, 10:07:06

Daca L Boia este citat ca referinta istorica, atunci puteati la fel de bine sa transcrieti un pasaj din "istoria romanilor "- rezumat din brosurile Jojobik.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările