Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Filmele de propagandă şi Mircea Diaconu

33
12 Jan 2016 12:36:39
Péter Demény

„Erau filmele de propagandă care nu interesau pe nimeni, numai pe tovarăşi“, a spus Mircea Diaconu într-o emisiune. Şi nu pot crede că e atît de naiv.

Nu ştiu, n-am de unde să ştiu pe cine „interesau” filmele acelea, dar faptul că şi-au avut efectul şi celor din afara aparatcikului e vizibil cu ochiul liber. Dacă nu şi-ar fi avut efectul, nimeni nu l-ar numi pe Mihai Viteazul „unificatorul ţărilor româneşti” şi niciun post de televiziune n-ar difuza filmele despre el, care, să ne înţelegem, nu sunt bune. Dacă filmele acelea groaznice n-ar fi avut efect, nimeni nu ar crede că dacii sunt mierea sau smîntîna pămîntului. Dacă n-ar fi avut efectul scontat, n-ar fi mulţi români atît de naţionalişti şi n-ar crede că maghiarii sunt duşmanii neamului şi că ei au apărat Europa de turci. Chiar şi lexicul multora dintre concetăţenii noştri ar fi cu totul altul, dacă n-ar fi fost filmele din perioada de dinainte de 1989.

Că în filmele astea au jucat actori foarte mari, de la Amza Pellea la Victor Rebengiuc şi de la George Constantin la Gheorghe Dinică, nu schimbă datele problemei în bine. Talentul lor şi respectul pe care îl purtăm faţă de performanţa lor i-au făcut pe mulţi dintre mamele şi taţii noştri să creadă toate balivernele, dintre care cea mai balivernă este că adevărul e unul singur şi nu poate fi pus la îndoială. Actorii aceştia au trebuit să joace, nu mă leg de ei, nici nu mă simt pe vreun vîrf al moralităţii, dar faptul fapt rămîne: filmele de propagandă, pline de o ideologie bolnavă, au făcut victime, şi victimele acelea şi-au făcut propriile lor victime.

Am crezut că va cădea tavanul peste mine cînd Dorel Vişan a spus într-o emisiune, acum mulţi ani, că „partidul să-l pună pe Virgil (Ogăşanu) director” la nu ştiu care teatru. Un alt mare actor nu-şi dă seama ce vorbeşte! Şi nu s-a schimbat nimic.

Înţeleg foarte bine că dacă eşti actor, şi încă unul bun, vrei să joci, să fii pe ecran, şi aproape că nu-ţi pasă în ce piesă sau film. Înţeleg şi că nimeni nu credea că regimul se va sfîrşi vreodată. Înţeleg aproape tot.

Dar au trecut totuşi 26 de ani. Pe deasupra, Mircea Diaconu scrie şi proză, a intrat şi în politică, deci ar trebui să aibă o viziune mai analitică, mai reflexivă asupra a ceea ce s-a întîmplat în perioada ceauşistă. În faţa unei moderatoare leşinată de simplul fapt că eşti ceea ce eşti, adică un mare actor, sigur că poţi susţine orice vrei. Dar asta nu e o scuză.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Radu Mircea
12.01.2016, 12:55:18

# Domnu Demeny , in primul rind Diaconu este un actor mediocru si ce a facut el in film a fost mai mult un deserviciu propagandei . Dorel Visan a fost secretar de partid asa ca nu va mirati de entorsele gindirii lui . Dar ca roman ce cred ca ma aflu , pot sa spun ca daca mi-a placut un film '' istoric '' mi-a placut pentru jocul actorilor pe care-i admiram nu pentru propaganda sau pseudoadevarurilor la care s-or fi gindit realizatorii . Sunt printre cei care au fost blestemati sa-si faca educatia la scoala si in biblioteci nu la cinematograf .

+3 (11 voturi)
Valeriu Chis
12.01.2016, 16:07:37

Pe acest lucru se mizeaza, urmaresti cu interes actorii, iar pe acest fond se introduc mesajele subliminale care se doresc transmise. Altceva vreau sa remarc la luarile de pozitie ale concetatenilor nostri de etnie maghiar La fel precum procedeaza toti propagandistii din lume si ei utilizeaza mesajele subliminale pentru a credita sau a discredita ceva. Cel mai utilizat subiect asupra caruia lanseaza mesaje subliminale este setul de afirmatii pe care istoriografia romaneasca le sustine reletiv la daci, originea romanilor, Mihai Viteazul si istoria Transilvaniei in general, prin reiterarea până la sațietate si chiar mai mult, asa cum cere protocolul cand vrei sa creditezi un neadevar, a tezei false ca aceste sustineri ale istoriografiei romanesti ar fi fost produse ale propagandei nationaliste ale lui Ceausescu, ori adevarul este ca acestea sunt sustineri din secolul al XVII-lea. Un alt eveniment relativ la care ungurii folosesc aceasta metoda este cel al revolutiei de la 1848 din Transleithania, termen cu care era desemnată partea din imperiul habsburgic adaugat acestuia dupa 1683, anul asedierii Vienei de catre turci si infangerii lor de catre austrieci si polonezi. Sunt doua mesaje subliminale false pe care ungurii le lanseaza despre acest eveniment. Primul este acela ca revolutia de la Budapesta a avut preponderent caracter social, ori toata lumea stie ca a avut in primul rand caracter national, iar al doilea este acela ca revolutiile celorlalte entitati etnice, popoare, din Transleithania au tradat pe unguri atunci cand au avut aceleasi doleante de afirmare nationale a lor, precum aveau ungurii. Cu alte cuvinte, croato-slovenii,sarbii din Voivodina, slovacii din Slovacia si romanii din Transilvania nu aveau alceva mai bun de facut decat sa intre cuminti in subordonarea ungurilor si sa militeze pentru conceptul medieval de imperiu unguresc, pe care il numesc gresit Ungaria Mare. O asemenea gogomanie este unica in Europa. Fiecare dintre aceste popoare au militat separat pentru abolirea servitutilor feudale, cerinta sociala a revolutiei de la 1848 din imperiul Habsburgic si pentru afirmarea etnica, cerinta nationala a aceleiasi, lucruri pe care le-au facut si ungurii, de altfel. Dar ungurii au militat in primul rand pentru conceptul retrograd de Imperiu Unguresc, întinand, vorba lui Iliescu, idealurile revolutiei burghezo-democratice de la1848.

+6 (12 voturi)
Chirita
12.01.2016, 14:40:00

Dle Peter Demeny Am vrut sa va citesc articolul Chiar am facut asta, dar dupa cuvintele "Mihai Viteazul" m/am oprit. Continuarea nu ma mai intereseaza. Imi este deajuns!

+5 (11 voturi)
Marcus
12.01.2016, 15:46:45

Ma intrebam cand reluati discursul antiromanesc si insinuarile referitoare la un presupus conflict -"maghiarii sunt duşmanii neamului". Chiar nu puteti depasi acest stadiu ? In fata unor expresii de genul : "că cade tavanul", "dacii sunt mierea sau smîntîna pămîntului", marturisesc ca exprimarea dvs e rudimentara pt un prof plata cu ora la UBB.

+7 (13 voturi)
Laurenţiu Faighel
12.01.2016, 16:00:47

şi care e adevărul acela, domnule? luminaţi-ne şi pe noi, ignoranţii, care am pus botu' la filmele alea de propagandă ...

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările