Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Fîşia de speranţă

9
9 Oct 2020 14:11:39
Péter Demény

A dispărut dintre noi Marius Tabacu, un spirit adevărat-transilvan, un om renascentist. Dumnezeu să-i lumineze drumul!

Maghiar-român-german, scriitor şi muzician şi cineast, traducător cu har al multor opere maghiare dintre care în ultimul timp a radiat Trilogia transilvană a lui Miklós Bánffy, opozant public al ceauşismului şi mai apoi al funarismului, Marius Tabacu nu mai este. 

A făcut parte din familia celor care nu pot fi descrişi într-un singur cuvînt: avusese atîtea domenii că devenea limpede că omul se ridică deasupra domeniilor ca un veritabil curcubeu spiritual. Se înrudea cu Smaranda Enache, Octavian Buracu sau Nicolae Balotă prin faptul că avea nume românesc şi era acasă totuşi în cele trei culturi din Transilvania. Sunt păreri conform cărora romanul lui Bánffy este chiar mai bun în româneşte decît în maghiară, afirmaţie care atestă pluriculturalismul traducătorului şi arta lui impecabilă.

Nu sunt mulţi asemenea oameni. Cînd mă gîndesc la o Transilvanie ideală, mă gîndesc la ei. Sigur că idealul nu se înfăptuieşte niciodată, dar cu dispariţia unuia ca el, dispare şi o fîşie de speranţă. Rămîn volumele, amintirile, lucrurile pe care le făcuse, dispare însă personalitatea care le-a înglobat într-un întreg compact pe toate acestea. 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Tagetes
10.10.2020, 14:33:12

"Cînd mă gîndesc la o Transilvanie ideală...." Astept ziua cand va veti gandi la o Romanie ideala....poate vizavi de viitorul Romaniei dv. sunteti mai bine informat pt. ca repetati la nesfarsit Transilvania, Transilvania... Eu sunt nascut in inima Transilvaniei dar ma simt in proportii absolut egale , transilvanean, moldovean, oltean. Cei drept maghiar nu ma simt dar am prieteni maghiari din scoala , din viata. Bunastarea scoate mai bine la iveala defectele omului ...necazurile ii evidentiaza virtutile. Era o vreme , cand Nelu ,Gicu si cu Feri se intalneau la malul marii...nu era bogatie pe vremea aia...era prietenie si omenie.

0 (4 voturi)
a4a4a4
10.10.2020, 21:06:24

Tagetes ai trecut prin viata ca trenu...poate in anii care ii mai traesti faci o vizita in Elvetia fie chiar si partea franceza sa inveti cum ie multiculturalismul.........daca nu vei ramane ancorat in "romania ideala" adika o himera. cu stima unul nascut in Partium.P.S. Repeta la nesfarsit Transilvania pentru ca stie domnul Deményi ceva ce nu stiu nici actuali simpatizanti Fidesz Ungaria nu inseamna si Transilvania. nu degeaba perioada lui Bethlehen Gábor a fost de aur cand Ardealul a "transilvania2 a fost de sine statatoare.............

-1 (1 vot)
Relon Mask
10.10.2020, 22:05:45

Istoriceste, anii de aur ai Transilvaniei dpdv cultural, spiritual dar si social in sensul desfiintarii iobagiei si a accesului la educatie si slujbe in administratie a tuturor etniilor, incep cu reformele imparatului Iosif II initiate dupa 1790 pana la pactul dualist din 1867. Desi scurt, acest rastimp a marcat destinele culturii romane pentru totdeauna.

0 (0 voturi)
a4a4a4
10.10.2020, 22:53:21

Bethlen's rule was one of patriarchal enlightened absolutism. He developed mines and industry and nationalised many branches of Transylvania's foreign trade. His agents bought goods at fixed prices and sold them abroad at profit. In his capital, in Gyulafehérvár (Alba Iulia), Bethlen built a grand new palace. --------------------Bethlen was a patron of the arts and the Calvinist church, giving hereditary nobility to Protestant priests. --------------------Bethlen also encouraged learning by founding the Bethlen Gabor College, encouraging the enrollment of Hungarian academics and teachers and sending Transylvanian students to the Protestant universities of England, the Dutch Republic, and the Protestant principalities of Germany. ------------------------------He also ensured the right of serfs' children to be educated.deci Bethlehen instruieste iobagi prin dreptul emis in anul 1613!..................este ca Iosif al doilea II doar reia masura. mai incet cu "Ioshka asta austriac" mai ales dupa reprimarea rascoaleilui Horia Closhka si Crisan............

a4a4a4
10.10.2020, 22:55:14

Relon Mask dupa 1784 ceva reklama trebuia sa faca si Ioshka sa inchida gura iobagilor..............

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările