Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Iarba de pe tort. Despre 1 decembrie.

57
3 Dec 2013 09:40:37
Péter Demény

Nu ştiam ce cadou le-aş putea face prietenilor mei români de 1 decembrie. Nu puteam să le spun că mă bucur din cauza „Unirii”. Dar nu vroiam nici să mă închistez în durerea primită în moştenire de la bunicii mei. Atunci, ce să fac? Am căutat şi-am căutat pînă am găsit un gînd al lui Nichita Stănescu.

Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate şi frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părţi coincidente; o dată este patria de pămînt şi de piatră şi încă odată este numele patriei de pămînt şi de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte”.

Citind-o pe minunea blondă a poeziei româneşti m-am gîndit că asta e cel mai frumos cadou. În definitiv, nu trebuie să-ţi placă tot ceea ce-i place celui sărbătorit, să gîndeşti exact aşa cum gîndeşte el.

Urările şi cadourile ţin de omenie şi de nimic altceva.

Cel care demonstrează de fiecare 1 decembrie rănind bucuria celuilalt n-ar trebui să se mire de cei care demonstrează de fiecare 15 martie. De fapt, ar trebui să-i îmbrăţişeze.

Desigur, limba poate fi un instrument, o armă a asimilării. Dar limba înţeleasă aşa, plin de poezie şi de fantezie, nu e nici instrument, nici armă, nici ideologie, ci numai patria sufletească a unui mare poet.

Cred că alegerea e bună şi pentru că autorul paragrafului nu e Eminescu, acel Eminescu care e un poet extraordinar, dar foarte exploatat, folosit şi răsfolosit de patrioţii de serviciu.

Şi e bună şi pentru că nu vorbeşte împotriva nimănui - prezintă doar o stare de fapt. Mie, care sunt un mare iubitor şi explorator al limbii române, îmi plac foarte mult frazele astea. Ele sunt tortul meu, iarba mea de lîngă iarba voastră, dragi prieteni români.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Gherman Adrian
3.12.2013, 11:13:57

Limbajul universal este limbajul armoniei. Nu-i nici romana, nu-i nici maghiara. Armonia sunetelor - un dialect olimpian. Sa-si rupa diploma Petofi, Blaga sau Nichita. http://www.youtube.com/watch?v=3JXMdpGpfBU

-3 (9 voturi)
Un bucurestean
3.12.2013, 11:59:33

Draga Peter. Dupa tonul cu care ai scris acest articol, intr-o mare masura de foarte mult bun simt, dai impresia ca dupa parerea ta acesta zi nationala a fost aleasa numai pentru a le face ungurilor in ciuda. Nu stiu ce va face sa credeti ca ati avea mai multe drepturi asupra Ardealului decat au romanii. Nu faceti pana la urma decat sa va faceti sange rau. Granitele nu se vor schimba niciodata si veti trai in continuare cu aceasta amaraciune. Marturisesc ca stramosii mei au venit pe acest pamant si din vestul si din estul granitelor Romaniei, dar am ramas aici si nu simtim nevoia de a avea o alta patrie. Si nu pot sa simt decat romaneste. Pana la urma o data te nasti si o data mori. Nu conteaza unde traiesti. Important e ca traiesti.

+4 (18 voturi)
Anonymustransylvanus
3.12.2013, 12:15:06

Draga "un bucurestean"! Romanii si-au ales singuri ziua nationala! Pate nu ar trebui sa se mire ca "ceilalti cetateni" ai tarii nu pot sa sarbatoreasca impreuna cu ei...Asta e istoria si nu se poate schimba....Aici nu e vorba de drepturi.Aici e vorba de sentimente.Pe care sincer sa-ti spun nu cred ca le va schimba nimeni niciodata!!!!Chiar mai putin ca granitele unei tari.Asa au zis si maghiarii timp de sute de ani,ca nu se va schimba nimic niciodata!!!!!Ar trebui sa-ti pui intrebarea de ce aleg atatia oameni,maghiarii din Romania, sa nu se integreze????Nu ar fi mai usor pentru toata lumea daca am fi toti la fel?Cand vei putea raspunde la aceasta intrebare poate vei intelege mai multe....

-2 (24 voturi)
alexandru biris
3.12.2013, 12:33:51

@ Anonymustransylvanus. Ziarul ,,Adevarul,, a inceput o serie interesanta de articole despre romanii din Ungaria. Ei bine si acei romani sunt acolo de sute de ani. Cred ca ar fi interesant pentru tine daca ai citi cu atentie ce spun romanii despre tara lor Ungaria, si apoi sa faci o paralela cu ce spun ungurii despre tara lor Romania. Poate vei avea o mica revelatie si poate vei intelege si tu mai multe.

+10 (12 voturi)
costea petre
3.12.2013, 12:48:51

Cand s-a decis ca ziua nationala a Romaniei sa fie 1 Decembrie m-am simtit frustrat. Frustrat pentruca locuind intr-un orasel, azi municipiu, in care aproape jumatate dintre locuitori sunt unguri nu puteam sa afisez festivismul pe care il presupune ziua nationala, fara sa am sentimentul ca pe unguri i-ar deranja acest lucru, iar bucuria mea ar fi interpretata drept sfidare. Ca sa se inteleaga acest lucru trebuie sa te poti transpune in situatia lor. Ca sa te comporti sfidator cu cineva este necesar sa-ti lipseasca bunul simt. Din povestirile antecesorilor mei am inteles ca acest tratament a fost aplicat sistematic romanilor de catre unguri, iar acest fapt l-am perceput drept suprema dovada de badaranie. Ca urmare, stiind ca acest fel de a te manifesta este unul care deranjaza, as dori sa evit acest comportament din parte-mi cu tot dinadinsul. Asa ca bucuria mea cu ocazia zilei de 1 Decembrie a fost una discreta, ponderata si cu preocuparea ca sa nu sfidez. Exact cum nu ar trebui sa te comporti de ziua nationala. Este nefiresc sa ne comportam asa de ziua nationala, dar , avand in vedere situatia concreta de care vorbeam, nu pot sa ma comport altfel.

+14 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările