Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Infamul ne striveşte. Despre două cazuri şi despre un tip de om

13
19 Mar 2016 19:53:39
Péter Demény

Sunt lucruri care nu mă mai miră de mult. Mulţi susţin că libertatea de expresie şi democraţia stă în libertatea de a-ţi înjura aproapele. Mai au şi argumente „profesionale”.

Voltaire a spus, bine se ştie, că nu este de acord cu preopinentul său, dar ar face totul ca acesta să poată spună ce are de spus. A spus şi ”Striviţi infamul!” Iar la sfîrşitul vieţii sale, a spus melancolic: ”Nu noi îl strivim pe infam, infamul ne striveşte pe noi.”

Radu Banciu spune că toţi maghiarii sunt terorişti. Mai spune şi că el ştie despre ce vorbeşte, cunoaşte situaţia. Cînd e tras la răspundere, nu-şi retrage vorbele. Cînd B1 e amendat usturător de CNA, revine şi spune că: 

„Un atentat terorist nu se poate combate in presa decat cu vehemenţa limbajului. Nu poţi să combaţi un atentat terorism cu jumătate de gură, în glumă, cerându-ţi scuze, vorbind generalităţi. Atentatul terorist se condamnă cu fermitate. Eu consider că dacă am ajuns jurnalist trebuie să îmi fac datoria să condamn în ţara mea un atentat terorist aşa cum înţeleg să o fac. Şi asta se face cu cea mai puternică şi posibilă vehemenţă de limbaj." 

Să lăsăm deoparte demagogia („ţara mea”). Dar n-a spus nimeni să nu combată oricum vrea el atentatul şi teroristul, dacă a fost într-adevăr atentat şi terorist. Este vorba despre altceva: să nu spună nimeni că dacă teroristul e maghiar, toţi maghiarii sunt terorişti. Atît.

Oana Stănciulescu îi apără pe legionari. Poate liniştit să se dea în vînt după ele. Dar să nu fie membră în CNA, forul care controlează cît poate grobianismul şi legionarismul care, din păcate, s-au strecurat în unele canale de televiziune.

Cît poate? Foarte puţin. Un jurnalist maghiar a întrebat pe Facebook ce se poate face acum, cînd Radu Banciu şi-a reluat invectivele. 

Ei bine, nimic.

Democraţia îşi are limitele, limite de care cei doi şi mulţi, mulţi alţii profită din plin.

Noi clădim, infamul (ne) striveşte. Suntem ca nişte meşteri Manole care înţeleg şi care abia dacă mai pot face ceva.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Utilizator Adevărul
19.03.2016, 20:18:55

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
19.03.2016, 20:20:53

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
19.03.2016, 20:21:10

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Foangă
19.03.2016, 21:43:23

Banciu are dreptate in TOT ce a spus.

+2 (4 voturi)
Paun Al
19.03.2016, 22:10:15

Eu nu ma uit la TV la emisiuni din astea , asa ca nu stiu ce a spus Banciu . Numai ca am constatat ca imensa majoritate a maghiarilor de la noi s-a solidarizat cu Beke I. , sau i-au gasit scuze , "explicatii " , justificari ...teoria conspiratiei ... Asa ca cei ce se solidarizeaza cu potentialii teroristi si dau verdicte in favoarea lui Beke inainte de a se pronunta justitia ...sunt potentiali complici cu Beke Istvan . Mai bine explicati- ne sensul "poeziei " spusa de tanara maghiara ce circula pe net . Vorbiti-ne despre ura , xenofobia , sovinismul ... cultivate cu obstinatie in scoala , biserica , mediu in care traiesc ... de catre extremistii comunitatii maghiare . Un fel de educatie si cultura talibana . Pregatiti o noua generatie care sa urasca .

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările