Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Infernul pe finlandeză

29
30 Jan 2020 16:14:58
Radu Preda

Ceea ce se petrece de câţiva ani cu doamna şi cu cei doi copii Simicală în Finlanda depăşeşte cadrele normalităţii instituţionale, oricât de strict croite, încadrându-se mai curând într-un scenariu de groază.

Nu cunosc detaliile cauzei, de unde şi sugestia pentru un editor să adune în volum toate documentele relevante, tocmai pentru ca publicul larg, dar mai cu seamă autorităţile române să înţeleagă mai lesne ce se petrece acolo. Până să apară aşa ceva, ceea ce nu mă poate lăsa indiferent este soarta celor doi copii. Înţeleg că aceştia sunt acum izolaţi nu doar de mama lor, considerată de fostul soţ dusă cu capul – dacă nu ai fi, devii cu siguranţa în asemenea „condiţii“ de viaţă –, dar sunt scoşi şi din circuitul şcolar.

Fără a psihanaliza după ureche şi a judeca pauşal o societate, imaginea este, să recunoaştem, complet alta decât cea pe care Finlanda o prezintă lumii: emancipată, civilizată, prosperă, democratică etc. Să internezi nişte copii în căsuţa izolată a unei babe vrăjitoare – temă predilectă în narativul nordic – pe motiv de apărare a drepturilor acestora, iată confirmarea ultimă a imposibilităţii metafizice a unor popoare de a metaboliza Creştinismul. Ideea nu este a mea, ci a lui Kirkergaard.

Cum aceşti copii sunt şi cetăţeni români, întreb deloc rectoric: la întâlnirile Consiliilor Europene, de câte ori a intervenit Preşedintele Johannis în favoarea problemei unor concetăţeni aflaţi la ananghie în întunecata Finlandă? Să fie indolenţă, lipsă de empatie sau pur şi simplu neruşinarea cuiva care calcă, aşa cum vedem, peste memoria recentă, decupând doar ce îi convine, care îşi negociază recunoaşteri simbolice, de carton, în detrimentul intereselor concrete ale celor care îl votează concret?

Pentru moment, singurul care mai menţine tema actuală, încercând sensibilizarea opiniei publice şi a decidenţilor, este episcopul ortodox român Macarie al Europei de Nord. Finlanda nu intră însă în jurisdicţia lui, această ţară având propria Biserică Ortodoxă locală autonomă. Una peste alta, cazul de faţă reprezintă traducerea infernului pe finlandeză iar în ceea ce ne priveşte oferă adevărata măsură a trecerii pe care o are la ora actuală România în UE. Să se autosesizeze oare noua Procuratură europeană?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Stefan din Nord
30.01.2020, 16:27:33

IN - DO - LEN - TA ! Spre deosebire chiar acum am auzit la stiri cum Bibi a vorbit cu Putin la Moscova si a reusit sa o salveze din puscaria ruseasca pe o infractoare evreica condamnata pentru trafic cu droguri . A luat-o acasa chiar cu avionul oficial cu care s-a deplasat la Moscova .

+1 (9 voturi)
aprozar
30.01.2020, 17:07:44

Pai bine, asta e diferenta intre o tara simbol a Ortodoxiei si occidentul in cadere libera . Adica totusi nu se poate compara .

-7 (13 voturi)
aprozar
30.01.2020, 17:04:58

"Să se autosesizeze oare noua Procuratură europeană?" Buna gluma ! Parerea mea e ca nu exista nicio indrreptare , pentru ca nu exista o opozitie asa cum era intre occident si regimurile comuniste . Atunci opozitia exista din doua motive : ura capitalistilor fata de puterea clasei proletare , si omenia comunistilor care se rusinau in fata lumii . In societatea occidentala noua nu exista asa ceva . De aceea singura solutie in opinia mea este Incalzirea globala . Daca membrii familiei persecutate blestema, Incalzirea globala va veni mai repede , pentru ca functiile de baza ale familiei care este dragostea interfamiliara este printre cele mai sensibile pentru lovirea incalzirii globale .

-8 (14 voturi)
aprozar
30.01.2020, 17:16:54

Nu cred ca doar astfel de cazuri inventate de societatile nordice de fosti vikingi sunt macabre . In societatea noastra de zi cu zi exista din ce in ce mai multe cazuri de copii cu Autism . Acesti copii saracii nu sunt altceva decat o lupta a lor cu rautatea societatii oamenilor mari . Care evident ii va declara bolnavi pentru ca sunt pasivi si nu se simt bine in decadenta societatii ! Blestemele acestor copii in opinia mea au stat la baza Incalzirii globale . Pentru ca daca cineva crede ca poate sa-si bata joc de destinul unui suflet de om si nevinovat pe deasupra se inseala grozav .

-8 (12 voturi)
dropdead
30.01.2020, 17:40:57

Daca incercati sa cautati mai multe despre aceasta femeie, se vede cu ochiul liber ca sufera de o boala psihica. Numai la noi copiii sunt lasati in grija parintilor bolnavi psihic si asa se intampla tot felul de nenorociri. Restul este propaganda anti-occident si infloriri. Uitati-va doar la profilul dansei si o sa vedeti crize psihotice cu satanism, trafic de organe, conspiratii si nazisti. Singurele victime sunt bietii copii.

+6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările