Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Inteligenţa slujirii

5
12 Apr 2018 12:20:33
Radu Preda

În aceste zile pascale, minunate prin încărcătura lor, îmi revin în memorie figurile unor prieteni, încă în viaţă sau plecaţi deja dintre noi, care, contrar tabloidelor noastre şi a televiziunilor care „sfâşie“ ştirile, fac cinste Bisericii şi ţării deopotrivă.

Un asemenea prieten, protopop în Ardeal, împlineşte trei decenii de efort în folosul comunităţii eclesiale şi civile. L-am cunoscut tot aproape cu treizeci de ani în urmă, când am dat cu ochii de un tânăr, vorbind un grai melodios, ardelean durch und durch, cum ar spune neamţul. Mi-a plăcut maniera de a pune problemele, faptul că nu era „popesc“, adică onctuos, uns cu toate alifiile, ci tranşant, viu, cu umor de bună calitate, realist, dar nu cinic, entuziast, dar nu naiv, pus pe fapte mari, dar nu nesăbuit. Pe scurt, am avut exemplul unui om care slujeşte inteligent Bisericii lui Hristos.

Insist asupra calităţii pe care ar trebui să o încurajăm printre candidaţii la Teologie şi mai ales printre viitorii clerici, indiferent de treaptă: inteligenţa slujirii. Nu este bun cel care nu spune nimic, care nu are opinii şi care confundă ascultarea ierarhică, normală, cu obedienţa oarbă, tâmpă, aşa cum nu slujeşte convingător Bisericii nici cel care se refugiază în limba de lemn, care stă cu ochii aţintiţi nu către Hristos, ci doar către figura ierarhului îngăduit de Acesta, care se dă mare în faţa inferiorilor şi foarte mic în faţa superiorilor.

Un asemenea slujitor care nu se interesează ce mişcă lumea şi societatea, care doar trage clopotul şi aşteaptă să îi vină „muşterii“, are practica şi mentalitatea patronului de magazin, mereu preocupat de profit. Ştiu că este o imagine caricaturală, chiar deosebit de nedreaptă, dar o bună parte dintre metehne, în intensităţi diferite, se regăsesc din păcate în rândul slujitorilor Bisericii noastre. Nici nu se putea altfel. Majoritară, aceasta are şi cele mai multe uscături, fapt care ne smereşte şi ne motivează în acelaşi timp.

Iată de ce admir, precum la prietenul meu din Ardeal, deschiderea, lipsa prejudecăţilor, umanitatea, spontaneitatea, cunoaşterea în profunzime a realităţilor locului, dialogul permenent cu comunitatea şi factorii decidenţi, încrederea acordată colegilor mai tineri, asprimea pedagogică, după caz, şi solidaritatea fără complicitate. Îi doresc prietenului meu din Ardeal slujire fără sminteală pe mai departe şi sper să îl văd mai des. Întru mulţi ani!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

g duscanu
12.04.2018, 23:31:06

Un om fara opinii, fara viziune, fara perspective este un om plictisitor, un om mort. Insa un popa cu opinii care din taria opiniilor cade in prozeletism si activism politic sau religios este un lucru foarte periculos. In lumea reala, o opinie, o perspectiva trebuie sa impresioneze prin valoarea ei. In romania opiniile popesti impresioneaza si sunt adoptate in masa din cauza sursei lor si lipsei de educatie si discernamant a masei enoriasilor.

+2 (2 voturi)
tristapiatidesiatpiati
13.04.2018, 06:33:37

E invers comunismul ateu a fost instalat de masa de atei needucati. La fel Revolutia Franceza a fost instalata de de ateii din crasmele Pariziene. Asa sa trantetsi niste slogane fara o sustinere, evident e o crasa lipsa de educatie

-1 (1 vot)
tristapiatidesiatpiati
13.04.2018, 06:47:02

"Nu este bun cel care nu spune nimic, care nu are opinii şi care confundă ascultarea ierarhică, normală, cu obedienţa oarbă, tâmpă" Eu sunt un foarte bun expert pentru aceasta parte, si pot sa marturisesc ca din punctul meu de vedere este cea mai Inalta forma de manifestare, dar pentru cel care o practica, recunosc asta. Pentru cei din jur este mai nasol. In aceasta stare se poate experimenta Ajutorul Celui de Sus. Sau probabil uneori si la Diavolului nu sunt foarte sigur de situatii. Si am sa dau un exemplu arhicunoscut: Coleectiv. Fenomenul Coleectiv a aparut in urma acestei forme de manifestare a multimii de crestini: Inainte cu cateva zile de inceperea anului scolar CCR a dat legea pe furis propusa de Emil Moise ca elevii crestini sa faca cerere permanenta pentru ora de religie. Apoi a venit Haloweenu la care in scoli s-a organizat obligatoriu manifestari si imbracari in vrajitoare si diavoli. Si atunci crestinul i-a zis lui Dumnezeu: Cum e posibil asta ? La Coleectiv a venit raspunsul. Ei ce vreau sa zis e ca evident lucrurile nu s-au schimbat radical dar aceasta comunicare cu Dumnezeu care iti arata sprijinul ete cea mai Fericita parte posibila. Nu exista fericire mai mare. Normal ca si spunerea lucrurilor pe nume isi are rostul ei. Dar este pentru cei care au aceasta obligatie. Si cel mai bun exemplu este Sfantul Ioan Botezatorul. Care a tacut cat a fost Retras in Pustie, apoi a Acuzat direct pana ce a fost omorat pentru asta. Deci si Tacerea si Acuzarea sunt facute cu un scop bine definit.

0 (2 voturi)
cooper sheldon
13.04.2018, 13:31:01

Nu e fara sens sa te intrebi ce rol isi imagineaza ca au in societate angajatii cultelor? Aia cu Biserica lui Hristos e cam nerealista in anul 2018 (si nu doar in exprimare), desi poate asta e si raspunsul: un rol traditional. Pai apoi sa se limiteze la asta, exista respect (si probabil si loc) pentru asa ceva, dar de ce sa intindem coarda, mortul de la groapa nu se mai intoarce. Ce obtii tocand populatia la cap cu pove-stiri? Nu m-as lua de "micii negustori", unless you are mental! Vezi ca-s sensibili si unii si altii..

Monarhist
17.04.2018, 06:56:30

Hristos a Inviat Domnule Preda, un comentariu legat de un subiect delicat, atent ignorat in ultimii ani, datorita acelei legi strambe din 2015 care timoreaza toata opinia publica: Muzeul Rezistentei Armate Anticomuniste din Munti In Romania, Ministerului Culturii şi Cultelor, prin Comisia Natională a Muzeelor şi Colecţiilor in sedinţa din 27 noiembrie 2003, a analizat documentaţia de specialitate prezentata tocmai de IICCMER-ul pe care il conduceti, şi a aprobat înfiinţarea Muzeului Rezistenţei Anticomuniste la Făgăraş, în Cetatea Făgăraşului (nr. 5412 din 5.01.2004). D-le Preda, De ce se tot intarzie si taraganeaza organizarea acestui Muzeu ? Incidentele grave din ultimul timp, precum declaratile iresponsabile ale senatorului S Nicolae reprezinta inca o dovada a necesitatii organizarii unui Muzeu al Rezistentei Aramate din Munti, muzeu care sa contribuie la mentinerea in memoria colectiva a Romaniei a faptelor de arme ale acestor eroi martiri. Memoria lor nu poate fi lasata pe jos, tarata in fata unor cozi de topor precum Serban Nicolae. Dati dovada de putere, curaj, d-le Preda, si infiintati Muzeul Rezistentei Armate din Munti, in Cetatea Fagarasului - sau, si mai bine, in fiecare zona unde au existat aceste grupari eroice, care au pastrat vie o urma de demnitate si verticalitate intr-o perioada neagra a istoriei romanesti. Doamne ajuta

Modifică Setările